A: An Autopsy

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
Adman by day, music writer by night. Closet metalhead on weekends. You may find me weird, but that's just probably you.

I quit smoking and proud of it

Saturday, July 18, 2009

Now~

Gua main balik lagu-lagu yang gua selalu pasang waktu gua mengalami emotional breakdown dulu. Waktu yang gua jadi pussy gila babi, yang duduk berendam air mata, yang duduk termenung lama-lama, yang duduk berkurung dalam bilik, yang kejap sengih kemudian tiba-tiba menangis, yang setiap hari meratap.

Gua tak malu pun. Memang the fact hati gua memang fragile pun. Tapi lama-lama gua jadi fed up dengan diri yang serba pathetic. Jadi gua pun amik keputusan (secara luar sedar) untuk duduk dan perhati apa yang masa akan buat kat gua. Seingat gua, lama-lama gua cease all form of communication dengan dia, gua cuba accept the fact, dan gua cuba keraskan hati. Nasib baik gua ada kawan-kawan yang membantu. Akhirnya gua mengaku, sembahyang tu sebenarnya memang jalan terbaik. Gua marah-marah dengan takdir, tapi bila gua berdoa (in a way lebih kepada cam conversation kepada Tuhan, err paham ke?) somehow gua rasa lega sikit. Selebihnya, terserah kepada jiwa gua camne nak hadapi semua ni.

Sebut pasal kawan-kawan, gua terima kasih kat Kamil, Men, Din, Jatt, and few people yang susah payah bantu gua. Especially Jatt, yang teman gua sampai ke rumah si dia tu. Gua memang takde sapa nak harap time tu, yet dia berkejar datang jumpa gua. Somehow gua baru perasan, Jatt tak pernah tinggi suara dengan gua, walau sekali. Fahim dan Apis, housemate gua pun ada bagi nasihat. Diorang punya nasihat bunyi kasar, tapi somehow masuk akal bila gua fikir balik.

Fast forward berapa bulan ke depan, gua dapati keadaan berubah. Memang mengambil masa. Kebenaran yang gua nak tau pun akhirnya terserlah. Gua pun dapat tamatkan pengajian. Gua rasa pandangan gua terhadap dunia dan orang pun dah berubah. Gua kenal macam-macam orang. Maybe yang boleh gua simpulkan, satu kehilangan, berpuluh-puluh yang gua dapat in return. Well bukan lah berpuluh-puluh, tapi paham la kan? Gua harap gua punya kesabaran yang lebih kukuh. Dan gua seboleh-boleh tak nak jadi hipokrit, tho sememangnya kita tak boleh elak.

Pasal dia, gua biarkan lah. Gua tak tau, mungkin gua akan berdamai, atau simply gua lupakan terus dan buat tak tahu. Either way, gua tak peduli pun. First cut is the deepest, gua akhirnya faham maksud kata-kata tu. Yang penting, gua terus hidup. Tak kisahlah hidup dia semakin bagus ke going down the drain ke, dia tahu lah nak buat apa.Gua dah cuba buat yang gua mampu masa dengan dia dulu, cukup lah kan. Gua tak nak nanti gua teringat apa yang jadi, gua jadi lemah dan tak bersemangat. Tapi, macam gua sebut sebelum-sebelum ni, gua harap dia jumpa apa dia mau. Well gua pun sebenarnya bukanlah kenal dia sangat. It was a quick one, to be honest. Macam touch and go. Misteri jugak sebenarnya. Tapi barangkali tu lah takdir. Gua nak marah- marah pun tak guna. Dah tertulis, dah berlaku pun. Dia pun bukannya teruk sangat, selagi dia tu manusia, mesti ada walau secebis kebaikan. Antara nampak atau tidak.

Oh well, esok gua kerja lagi. Nasib baik masuk kul 12. Gua tak mengomel pun. Gua suka kerja kat Petrosains. Gua even datang awal pagi tadi sebelum time gua, dan request nak ganti sapa-sapa yang tak datang. For free. Apa gila gua pun tak tau. Maybe gua dah suka tempat ni gua sanggup buat apa saja.Ewah, gila bodek haha~

Til then.

8 comments:

Anfaal Dhiyana said...

hoho.petrosains gay weh. :)
I laike~ XD

Ada student card masuk brape RM?aku nak g.hihi.untuk kali ke 4.lol.

The A said...

gay in what sense?ceh.


ko ingat cam boling ke ada student price?hahaha.adult rm12.

Anfaal Dhiyana said...

gay in happy sense. ;)

Eleh.macam aku tak pernah masuk pakai student price.haha. :D Ceh.mahai.tak nak ah g.

The A said...

nak murah masuk toilet lar!30 sen hahahaha~

bila kita nak lepak lagi dee?sejak ko jadi tenaga pengajar ni lain mcm lak sibuknya hahahaha!

The Rhymeweaver said...

mate kang aku balik msia hujung thn ni teringin gak nak gi petrosains. lama dah x gi. agak2 ko keja situ smp december x?

The A said...

insya allah lama kot kat petrosains tuh.orang kata kalau hati dah melekat,lama la tu.eh,ada ke?hahaha.

Contramen said...

gi keje awal???
hoh pesal rajin sgt siak????
hehehe...
adakah gua tau sbb musabab nya..
hah!!

The A said...

ah jealous!wei lu dah nak berenti keja dah kann?gua pun tak lama lagi ikut jejak lu ah men.lol.org sibuk tadak keja kita plak sibuk nak berenti.apa gila sialllllllllll~

Related Posts with Thumbnails