A: An Autopsy

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
Adman by day, music writer by night. Closet metalhead on weekends. You may find me weird, but that's just probably you.

I quit smoking and proud of it

Saturday, October 29, 2011

Keputusan penting demi masa depan

Ucop masih tak boleh terima hakikat yang baru berlaku 30 minit tadi. Dada Ucop rasa nak meletup. Dia berlari ke tandas dan mengurung diri sorang-sorang. Babi! Maki ucop sendiri. Ucop rasa takut. Macam nak nangis. Tiba-tiba entah macam mana dia termonolog pulak dalam kubikel jamban duduk tu.

"Apa kau nak dari aku ha? Aku cuma nak hidup dengan tenang! Aku datang sekolah ni nak belajar, bukan untuk benda lain! Jangan cuba nak buat aku terpesong. Ini semua godaan syaitan! Setan! Jawab la sial!" sebelum disambut dengan simbahan air dari kubikel sebelah. "Pukimak, dalam jamban pun nak buat perangai, bodoh!" jeritan kedengaran dari kubikel sebelah disusuli bunyi zip ditarik kuat. Ucop terdiam. Lepas itu dia kuatkan semangat dan keluar dari kubikel tu dan keluar tandas dan menuju ke suatu destinasi.

Ucop berkali-kali ingatkan diri dia yang keputusan ni sangat penting untk masa depan dia. Dia mesti laksanakan jugak. Ucop berhenti di kolam Taman Sains yang nyata berkeladak dengan lumut. Ucop tarik nafas dalam-dalam "Saya tak nak jadi adik angkat akak sebab saya kena tumpukan perhatian kat pelajaran. Ni semua buang masa." Lega jugak akhirnya. Senior perempuan form 4 overweight yang mendengar kata-kata Ucop, antara lain hobinya kumpul adik angkat terus berubah muka, lantas berlari pulang ke hostel dengan air mata bercucuran. Hari ini, satu lagi insan di sekolah tu terselamat dari menjadi mangsa trend adik/akak angkat. Syukur.


Sunday, October 23, 2011

Tragedi Bilik Basuh

Malam tu, malam Sabtu. Prep malam memang tiada di hujung minggu. Kebanyakan pelajar menjalani aktiviti bebas selepas waktu Isyak tak kiralah membasuh baju ke, diskusi keagamaan di belakang surau, melahap nasi goreng di kantin (hanya berharga 70 sen, lazat!), termasuk berlari-lari bebas memanjat pagar menuju kebebasan dunia luar (juga dikenali sebagai fly). Ucop, hanyalah berusia 14 tahun waktu itu, yang dia tahu hanya belajar, belajar dan belajar. Tiada istilah serong dari tujuan asal dia datang ke sekolah berasrama penuh tu sekalipun di hujung tahun yang sama dia mula mengenali nikmat fly ke cyber cafe untuk bermain CS dan menonton porno.

Ucop selepas waktu Isyak, bersiap-siap turun ke kampus akademik dengan berpakaian baju Melayu dan berseluar slack beserta kopiah putih. Niatnya cuma satu, tugasan sains Cikgu Mazwin mesti disiapkan malam tu jugak beserta membuat latihan Matematik, sebab ujian bulanan terbaru dia hampir terjerumus ke gred C. Ucop malu. Ucop mesti tebus kembali maruahnya. Dia nak menyaingi Sarah, budak pandai dalam kelas beliau. Mana tahu Sarah mula bagi perhatian kat dia pulak, bonus okay!

"Coppp! Pegi mana?" jerit sekumpulan budak berpakaian sukan kepada Ucop yang tengah menuruni tangga tonggek (dikenali dengan nama sebegitu kerana kadar kecuramannya menjadikan sesiapa yang menaiki dan menuruni sedikit menongkat punggung, justeru tonggek). Ucop berpusing menghadap suara tersebut, "Ahh abang Khalid, abang Fariz, abang Acap, saya nak pergi kelas buat kerja sekolah la" sambil menguntum senyuman kepada kumpulan pelajar senior tingkatan 4 itu. "Ala Ucop jom lah main badminton seround dua, karang-karang buatlah kerja tu" tukas Fariz yang juga dikenali sebagai Wok, lantaran nama neneknya yang aneh lantas menjadi bahan cercaan kawan-kawan sebaya. 'Sori la bang, next week boleh? Kerja banyak sangat lah", tolak Ucop dengan sopan. Silap gaya boleh kena settle kalau tone suara macam biadap. Di sini, semuanya kena hormat. Jangan nak tunjuk hardcore, kelak memang selalu kena hukum, walaupun tak beri salam.

Kelas kosong, barangkali ramai yang pergi menonton filem bootleg di bilik Telesidang di bawah. Malam tu Cikgu Rahmat tayang filem The Crow, pakai VCD cinema copy lepas itu mengenakan bayaran RM2, jadi mungkin ramai yang berhimpit tengok dekat bilik tu. Ucop duduk dan membuka buku latihan dan mula menulis.Sains tingkatan dua sangat memberi tekanan. Ucop selalu berangan untuk cepat-cepat naik tingkatan tiga supaya dia boleh terus belajar tentang bab 1 Sains tingkatan tiga. Terlalu banyak misteri yang mengelilingi chapter tu, kena pula diajar oleh Puan Zaleha yang berdada besar dan seksi..."Ucop!" lamunannya mati dengan tiba-tiba oleh jeritan Fawwaz. "Apa?" pendek balasan Ucop, marah sebab fantasinya melayang tak pasal-pasal. "Abang Acad panggil kau, katanya ada menda penting", beritahu Fawwaz sambil membetulkan cermin matanya. Ucop mengeluh, ni mesti tak suruh ambik air kat water cooler, mesti suruh buatkan homework fizik. Dia tau sangat perangai pemalas si Arshad tu.

"Kau cakap la dengan dia aku ada kerja la" balas Ucop lepas lama berfikir. Fawwaz jadi sikit baran, nak relay mesej ke sana sini bukan kerja yang seronok! Lagi pulak nak naik tangga tonggek tu, "Wei aku penat la nak ulang alik, kau naik la cakap sendiri" lantas terus berpusing keluar dari kelas. Babi! Maki Ucop dalam hati. Dengan hati yang berat dia mengemas barang dan menutup lampu serta kipas dan menuju semula ke hostel. Waktu minum malam dah hampir, Ucop agak mesti Arshad suruh dia ambil sepinggan kuih dengan sejag Milo. Lepas perlahan-lahan mengelak melalui zon larangan antara blok A dan B, Ucop akhirnya tiba di bilik Arshad.

"Abang panggil?" tegur Ucop. Arshad sedang baring di atas katil sambil mendengar walkman. Kelihatan cover kaset Cradle of Filth bertaburan di sebelahnya."Ucop, tolong aku okay?" bunyi macam meminta pertolongan tapi hakikatnya lebih kepada arahan. Ucop mendengus perlahan, "okay, apa dia?". Arshad menunjukkan sehelai uniform sekolah tergantung di tepi tingkap. Ucop faham dah, suruh basuhlah tu. "Nah tangkap!" Arshad lemparkan sebuku sabun basuh. Ucop letakkan buku dan tukar baju lantas menuju ke bilik membasuh. Dalam hatinya memaki hamun Arshad. Baju sehelai pun kau tak nak basuh! Pemalas! Sial! Badan penuh panau! Aku doakan kau fail SPM! Begitulah yang selalu didoakan oleh budak junior kalau dibuli oleh senior yang bad ass.

Bilik membasuh lengang. Hairan tapi mungkin semua pergi minum dekat dewan makan kot. Ucop mula membasahkan uniform Arshad yang berdaki dan masam tu. Sial ni tak reti bersihkan badan ke, tanya Ucop sorang-sorang. Baru saja dia nak tenyeh sabun dan mula memberus, satu idea jahat timbul. Ucop londehkan seluar dan terseringai puas. Lepas tu Ucop kasi kibas sikit lebih kurang terus bawak balik bilik Acad terus jemurkan kat tingkap. Arshad si bangang pulak sibuk layan Cradle of Filth dan tak peduli nak periksa baju dia tu.


Hari Isnin, waktu pengetua tengah berucap, Ucop usha Acad dekat line student form 5 sana. Kelihatan Acad asyik tergaru-garu tak tentu hala. Ucop senyum dan berkata dalam hati, beracun jugak kencing aku ni. Sejak daripada tu, Acad tak kacau lagi Ucop.


Thursday, October 20, 2011

True Metal shirts are always littered with spelling and grammatical error

Baju Eluveitie 'Kernunnos' dah sampai. Design depan lawa dengan api, kepala Ibex bagai. Kat belakang ada pulak ada macam Druid spell... sekali ada typo error! Fuck! Malu saya dibuatnya!


Monday, October 17, 2011

That's why we have level 1 button

I was getting into a lift when old lady gave me a snicker when she saw me hit the level 1 button.

"Level 1? Using a lift?"
"Yea, level 1, using a lift. How obvious is that" I gave a sarcastic remark, noticing she wants to make fun of me.
"Ahhh nothing, it's just you know, level 1 and you had to wait the lift.. tsk tsk"
"You know, god created Man, and Man created lift, and we make good use of it. I'm just being grateful and make good use of whatever that is created. Plus, the lift comes with level 1 button, so I just push and wait. Simple as that. I don't think you are that dumb to understand this. If you think you are trying to make me look lazy by not using stairs, too bad because I don't give a rat ass about it. Excuse me."
"Uh..mm"
I walked out of the lift, and the old hag must felt silly of attempting to troll a young, angry, emotionally unstable man.

Sunday, October 16, 2011

Ni apa gila conteng-conte..eee bulu!

Gua teringat satu print ads yang charmingly cute dengan subtle sexual undertone. Apa yang lu orang boleh cerita pasal bulu pubis tanpa exactly tunjuk private area seseorang individu (baca:wanita)? Susah eh? Agensi Neogama (peh dekat-dekat dengan senggama siol) membuktikan dengan hanya sedikit scribbling atas kertas lu boleh deliver sebuah idea dengan mantap. Kimak gua jeles betul la dengan sapa yang came up with the idea. Sial!

 Body copy: 31 years of Playboy in Brasil

Kredit: Ads of the World


Meow lapar la panda.

What the fuck girl? There's nothing cute calling yourself meow and your boyfriend panda! Shit, what a retarded generation we are breeding these days! I won't be surprised if in 10 years time lovers will address each other 'butthole' and 'hairy balls', because you know, it sounds very intimate and cute!

Friday, October 14, 2011

I can't hear you bitch!

*dials*

Hello, good afternoon! Can you direct me to the HR department?

Bzzhh Bkhhhh bghhkk

Excuse me I can't hear you, something is wrong with the line? Hello can you hear me?

Nbbhsghhj Bzzjkkl.

Uh what? Oh sorry wrong ear! You were saying?

HR department speaking. How may I help you sir?





Motherfucking right ear is such a pain the ass, I mean ear. 

In reality, I wait at one corner and cry

Bro when can  get my money?

Well I'm not sure la but I'm working on it.

Seriously I need it ASAP, I 'm kinda short of money right now and I have bills to pay

Yea I know but you have to wait.

Okay, then I guess you have to wait at the office lah today.

Wait where the fuck are going? What the fuck are you doing?

Thursday, October 6, 2011

I'd like to taste your meat

Tuesday, October 4, 2011

Riak

Best siot pakai headphone Adidas Originals by Sennheiser ni. Ok tu je nak cakap.


Saturday, October 1, 2011

Ehek ehek

I think I have extreme taste in music, because I listen to Kylie Minogue and Marduk at the same time. K tu aje, nak sambung menulis lagi, kalau saya engineer mesti saya dah tidur pada waktu ni.
Related Posts with Thumbnails