A: An Autopsy

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
Adman by day, music writer by night. Closet metalhead on weekends. You may find me weird, but that's just probably you.

I quit smoking and proud of it

Monday, December 31, 2012

2012: A Year in Review

Hari ni hari Sabtu (actually dah Isnin, 3 hari gua amik nak siapkan post ni). Beberapa hari lagi sebelum 2012 melabuhkan tirainya, dan 2013 datang menyapa...cey mukadimah kahkah.

Gua amik keputusan untuk review apa yang jadi, apa yang tercapai, apa yang gagal dan macam-macam lagi untuk tahun 2012.

Pencapaian

- Beberapa hari sebelum 2011 tamat, gua rasa dalam 27 Disember macam tu. Gua dapat panggilan daripada ECD tempat kerja gua sekarang. I nailed it. Mereka tawarkan gua kerja dekat situ. Boom. Sebenarnya gua tak expect nak dapat, tapi pada masa yang sama gua terdesak nak duit..maksud gua, kerja sebab dah 3 bulan menganggur. Syukur. 'We want to offer you the job' masa tu gua pekup muka kat bantal pastu jerit puas-puas sebelum sambung perbualan, acah-acah calm and collected. Awesome.



- Sambutan Tahun Baru kononnya nak lain daripada sebelum ni (sebenarnya gua tak ingat bila last gua chill sambut tahun baru sebab rasa pointless) disebabkan gua dapat kerja baru tambahan pula buddies gua ajak chill jadi gua macam okey jom. So uh, nak kata sambutannya disaster tak jugak, nak kata it went well pun jauh sekali. Actually we went to top of Genting Highlands, sebab buddy gua cakap ada fireworks show. Yeah right. Gerak naik pukul 10 malam, lu tau je padahnya camne. Jam packed dengan kereta ditinggalkan tepi jalan, and we actually had to walk all the way to the top. It was stupid, for some reason kami gelak gelak gelak sampai atas. Crazy shit. And then makan McD. What the hell sial hahahaha. Nak makan McD baik chill kat KL je. And then around 2 am nak turun KL balik, visibility was near zero dengan kabus tebal. Jawabnya tidur dalam King, panggilan kepada kenderaan buddy gua ni. Sampai pukul 5 pagi baru turun. Hilarious.

- New workplace. A dream come true sebenarnya sebab gua dah bertahun-tahun berangan nak sertai agensi pengiklanan antarabangsa (tanpa narrow down kepada mana-mana agensi) dan merasai macam mana jadi copywriter sebenar. Awesome place, awesome people, awesome location (walaupun sebenarnya gua harap dekat tengah-tengah KL haha) and awesome brands to work with. Secara kasarnya, gua jadi bayi balik, bertatih macam mana nak mula, jadi newbie dengan kesilapan bangang and shit. All is well.



- Gua travel ke luar negara untuk kali ke 2, ke negara yang sama. Thailand, tapi kali ni ke Chiang Mai dengan seluruh pejabat. Yeaahaaay! Sakit jugak bontot travel ke utara ni, kena tukar flight lagi la hape. Overall it was okey sebab ni kali ke 2 pergi Thai. Yang gua perasan kelainan dia, Chiang Mai ni sejuk sikit, walaupun pukul 10 pagi hawa dingin terasa lagi. Syok. Ciki-ciki sana pun lawa-lawa even yang terserempak kat tepi jalan. Srs. Tour guide cakap orang Chiang Mai ni banyak bercampur dengan orang border jadi diorang rupa lain sikit dari Bangkok ke Pattaya ke. Selain daripada tu takde la keji macam Pattaya yang infested dengan beer bars, hooker tepi pantai dan kelab bogel. Actually gua pusing gak cari kelab bogel sana, tadak pun. Chiang Mai basically macam pekan yang chill je. Gua cuma ada masalah nak cari makanan yang halal. Ada sekali tu dah lapar gila gua makan je ayam, tah halal tah idak. Adoi. Lepas tu balik hotel gua pusing jumpa pulak gerai Muslim, jual beriyani lak tu. Ya tuhan sedapnyaaaaaaaaaa. Bila malam gua pusing market sana, tengok barang-barang etnik, chill usha-usha orang sana, naik teksi trak (diorang panggil red cab). Ada sekali tu member gua tertinggal phone Galaxy S2 dia dalam trak teksi ni, berkicap gak la kejar. Macam dalam movie sial bila gua tahan teksi lain pastu jerit kat cabbie tu ' Follow that truck cab, now!'. Gila babi bayar campak duit je pastu lompat keluar berlari cari trak yang kawan gua tertinggal phone tu. Dapat gak jumpa, apparently cabbie tu jumpa S2 tu and decide simpankan sampai kawan gua cari dia. Jujur aih. Bagus.

Selain chill dan melawat tempat-tempat yang menarik macam Bee Farm (ah dah pergi dah dulu), Sanctuary gajah (ini awesome dapat naik gajah, redah sungai, naik ox cart dan dapat makan halal food!), naik temple atas bukit sampai putus nafas, dinner sampai semua mabuk rabak and all, kami ada team building kat sana. Gua ingat LDK ke apa ke. Rupanya cooking competition, kat cooking school. Awesome, srs. Merasa gak la main api bagai, masak macam-macam. Group gua dapat nombor dua, buhaha bangga sungguh. Also dapat tengok mereka-mereka yang selama ni berkicap kerja kat pejabat tapi sebenarnya terer masak. Oh syok.



Satu perkara yang gua perasan sepanjang berada kat Chiang Mai, asal bas berenti je mana-mana gua mesti terkial-kial cari toilet nak melepas. Member gua pun perasan menda ni, dia cakap gua macam binatang tanda kawasan kahkah. Srs weh. It went well, generally speaking.



- Gua bikin makan tour ke Penang. Sebuah perjalanan yang dirancang last minute, bawak duit cukup-cukup dan pakaian seminima mungkin dengan hanya satu tujuan: makan sampai tergolek. Turned out ia antara journey terbaik tahun ni. Gua tak peduli apa pun, gua datang hanya nak makan makan makan pastu balik. Dari nasik kandar Line Clear, ke cendol popular Teochew, melantak kat Padang Brown, melahap kat Zul's Burger (bersaiz epik) sampailah melawat Toy Museum, huuu tersengih memanjang. Gua pun sempat chill dengan co-editor webzine gua masa kat Penang. Awesome. Sebelum berangkat balik KL, kami naik Bukit Bendera yang sebenarnya dah takde apa pun. Cable car sekarang dah canggih macam LRT, berdesup je naik atas.



- Sekitar Mei, gua attend KL Metalcamp. Gua sebenarnya dah malas nak attend gig, banyak la sebabnya. Satu, One Cafe dah tutup, rasa macam dah tak syok datang gig nak chill kat venue. Dua, sebab gua rasa gua dah tak relevan ah nak tengok gig. Tapi gua turun Metalcamp (siap beli pre-sale ticket!) sebab lagenda crossover DRI dan band death metal kental Hate Eternal mari! Power gila! Hate Eternal punya set punya la berdesing sampai blackout venue kahkah! Sempat jugak la chill dengan kawan-kawan scene dengan mereka yang gua selama ni kenal online saja. Awesome.




- Awal Julai, segala rasa risau gua terjawab bila menerima surat pengesahan sebagai staf tetap kat agensi ni (juga dengan gaji dinaikkan sedikit, syukur). 6 bulan hidup dalam ketakutan, ye lah mana tahu peristiwa kat NSTP berulang. Gua tak sanggup nak hadapi menda yang sama, seriously.

- Rockaway tahun ni power gila. Dapat jugak gua tengok Max Cavalera depan mata, walaupun sebenarnya gua tak minat pun sangat dari zaman dia kat Sepultura ke Nail Bomb ke Cavalera Conspiracy ke Soulfly ke. Gua sebenarnya ditawarkan untuk interview Unearth sempena konsert ni tapi disebabkan gua takde knowledge langsung pasal band ni (gua siap ingat Unearth tu Earth Crisis, punya la bangang) gua tolak la untuk elak daripada malu sendiri. Stellar concert, cuma gua berbulu dengan harga air dan makan yang melambung tinggi. Amenda Coke sampai RM5? Tahap-tahap beer dah tu.



- Barangkali pencapaian/perubahan besar gua pernah dalam hidup gua setakat ni. Gua enrol gym. Serius. Berbekalkan rasa tak senang hati melihat kawan sekolah gua meninggal akibat kemalangan, gua terfikir life is short. Jangan sebab salah sendiri (tak jaga makan, jadi gemuk gila dan berpenyakit) gua mati. What a waste. Mati itu pasti, tapi tak jaga diri sama erti dengan menzalimi diri sendiri. So far progres adalah bagus. Gua belajar mendisiplinkan diri, jaga makan, kuatkan willpower and shits. So far dah hilang 12 kilogram dalam tempoh hampir 3 bulan, Gua memang progres lembab tapi asalkan ada perubahan itu dah cukup bagus bagi pesimis seperti gua.



- Bila Dark Funeral umur mereka nak tour Malaysia, gua tak hairan sangat. Dark Funeral adalah band black metal yang cool tapi bukan dalam liga band yang gua into sangat. Tapi bila tour mereka dibatalkan dan mereka kena rip off gua pun terasa kesian dengan mereka dan baran dengan organizer. Kemudian gua di offer untuk turut serta interview diorang sebelum diorang balik Sweden. Cool beans! So gua dapat spend dekat sejam borak/interview dengan mereka kat Campbell. Nice.



- Macam biasa gua memang selalu beli releases daripada band-band gua minat. Tahun ni highlightnya adalah Eluveitie- Helvetios, Nile - At the Gates of Sethu dan Eluveitie - The Early Years, semuanya didatangkan dengan t shirt yeaaahayyy! Juga beberapa releases tempatan dan non metal gua sempat sambar tahun ni.





- Entah macam mana gua jadi minat nak cuba memasak. Ni semua jadi lepas gua selalu buntu nak makan apa lepas balik kerja dan jugak disebabkan berhati-hati dengan kalori intake gua. Jadi gua mula rajin google recipe la tengok video kat Youtube la tanya sana-sini. Dalam masa terdekat gua nak beli dapur yang lebih mantap.




- Dapat attend Kancil Awards buat pertama kalinya. Malang sekali gua tak submit apa-apa. Oh. Sedikit kecewa agensi gua gagal pertahankan kedudukan macam tahun lepas. Mmm-hmm.



Tak tercapai

- Hajat untuk memiliki kenderaan sendiri masih belum tercapai sungguhpun simpanan dah cukup menjelang pertengahan 2012. Gua risau. Hati gua kata 'jangan, belum masa lagi'. Setakat ni hati/intuisi gua tak pernah salah lagi. Jadi gua ikut kata hati. Yang sebenarnya komitmen bulanan yang merunsingkan gua. Banyak benda nak bayar sana sini bil itu ini. Gua risau gua tak mampu save duit, itu yang membantutkan hajat besar ni. Jadi gua chill aje. Balik lewat dari ofis 3,4 pagi pun selamba naik cab, nasib baik boleh claim. Sama la halnya kalau pergi recording kat studio yang jauh dari jalan utama tu. Redah je ngan cab. Pegi balik keja naik LRT. Setel.




- Gua berhajat nak beli meja study dan rak buku. Siap dah survey kat Ikea. Bila dah pendam lama-lama gua jadi malas dan lupa. Sekarang pun malas. Rasa macam bodoh aje tak beli disebabkan malas.

- Masih gagal memahami emosi dan manusia lain (baca: wanita). Dari segi kehidupan romantik, ia seperti pekan koboi. Yang sepi kebanyakan masa dan hanya ada aksi sekali-sekala. Ada beberapa wanita yang gua sempat keluar bersama (kalau itu boleh dipanggil ritual courting/dating) tapi haram takde satu pun melekat. Sama ada gua terlalu hodoh, takde perasaan, tak reti main peranan atau bebal bertimpa-timpa, gua sendiri pun tak tahu. Impak paling kuat adalah gadis dari Shah Alam, yang ended abruptly. Gua pun tak tahu apasal tah. Wanita, spesies yang lagi tricky dari memahami seekor panda. Salah satu faktor menyumbang kepada kegagalan ini adalah tendency gua untuk over analyze segala menda, mungkin. Takpe. Kita cuba lagi lain masa.




Overall, tahun ini masih macam roller coaster macam sebelum ini, albeit tak berapa chaotic sangat. Banyak benda gua pelajari dan rasanya ada laaa matang sikit. Wise to the game, kata orang putih. Ada hit dan miss, ada yang tak diduga ada yang dah boleh agak. Can't wait too see what's there for me in 2013.

Selamat Tahun Baru. Moga 2013 membawa kita semua ke satu tahap yang lebih baik!


Sunday, December 23, 2012

December is ending fast.

Apparently there are few days left before 2012 comes to an end....and I still hesitate to do a re-cap on my 2012. I'm not in the mood of writing at the moment. Let's just re-cap what happened this week.

- December is the month I got really sick after 11 months of working non-stop (including countless of staying back in the office) and all. And then December started with a quite dramatic halt. I fell sick after 2 weeks of annual leave. And I learnt the cause is dehydration and food poisoning. I blame nobody but myself, because throughout that 2 weeks of leave I went to gym almost everyday and burned almost 900kcal per visit. Problem is, I didn't replenish the liquid I lost during workout. Fuck me. My bad. Also a week after I recovered, my body began to manifest vertigo symptoms. Shit getting hard man, I thought I'm going down with flu as well. But nope, demam main-main which actually pisses me off further. As of now, I'm still yet recovered.



- The office Secret Santa gift exchange went well, I think. I got my friend a room spray, I hope she likes it (since it's a Secret Santa, the identity is classified). As for me I got 2 pairs of socks. Looks cute. And about time to get new socks! Thank you SS, you read my mind although I actually wanted Aborted CD so bad :p



- On Thursday, the office held a Christmas party. I was kinda stoked since I was hoping there will be live band and free sodas ( I don't drink btw)..also I might get the chance to see my colleagues getting rabak and all drunken as fuck, that would be awesome (Apparently few videos surfaced on my FB the day after, ada video this guy all drunk while holding live crab and dance while flipping the poor crab, crazy ass shit). And I didn't attend the party. Instead I went somewhere else with some of my buddies, watched them getting stoned and then later grab an awesome dinner at nearby mamak...so weird.

- On Friday, while most people getting panicked about Apocalypse, I on the other hand, remembered exactly a year ago I set foot to this very place, attending interview for this job I hold now. Thank god I nailed the interview (actually I didn't expect to ace it because I gave shitty answers such as 'I want to be a shepherd after I retire from advertising' which sent the ECD laughing crazily) and here I am almost a year and still craving for more experience from this place.


- My brother got married yesterday (I'm the eldest). Good for him. I got lost yesterday since he gave me a confusing direction. Shit got so fucked up after 30 minutes of wandering aimlessly around that area, I sat at the side of the road crying, for real. My brother's big day, I'm late and probably gonna miss it. Fortunately a cab passed by and I managed to hail and made to the akad nikah. Mind you, I only had RM4 in my pocket and the fare was exactly RM4! Not sure if this is some kind of divine intervention but I'm grateful. I even made it before the akad nikah lololol! So dramatic. Later Brother told me he was so worried he bugged his best man countless time asking my whereabout. Only when he saw my hair (he told me he only saw my hair, weird shit) he felt relieved and went on the nikah, sekali lafaz. Saw mother but I didn't even want to talk to her (long story, I rather not tell), abah was there and spoke to him for few minutes. Also he loaned me RM50 so I can go home later. Ugh.

- Christmas is approaching in few days time and then new year. I made few achievements and still tons left unsolved. I'd like to say to 2013 'come at me bro'. This isn't going to be the last entry for this year, I'll try my best to write something to re-cap 2012. Hopefully.


Monday, December 17, 2012

Ewah dah nak habis dah 2012

2012 bakal berakhir dalam tempoh dua minggu.

Tahun ni gua sihat walafiat kebanyakan masa kecuali dekat-dekat hujung tahun ni. Tiba-tiba pulak sakit berturut-turut. Oh well.

Harap gua ada masa nak review pencapaian 2012 ni tak lama lagi.

Sunday, December 9, 2012

5 Sebab Kenapa Lu Mesti Layan KARA





Sebenarnya gua dah tak perlu nyatakan 5 sebabnya kalau lu orang dah tengok video di atas. Gua masih rooting for SNSD tapi this time around gua rasa KARA jugak adalah sebuah unit K-Pop yang mampu menggegar iman mana-mana lelaki Melayu. Love you Goo Hara bb < 3

1. Album Revolution dengan chart topping single 'Mister' sememangnya addictive, termasuk yang versi Jepun. Check out that ball busting Mister dance move (aka butt dance).

2. Apparently album Step pun agak menawan, elemen elektronik yang kuat, tiada lagi elemen remaja keanak-anakan. Trek macam Ey! Oh! (intro), Step dan KARA 4 U (outro) mempunyai hook yang kuat.

3. Gua rasa diorang ni macam..god damn it, semua hot, ini menjadikan gua kembali layan K Pop.

4. Goo Hara is love, baby.

5. Fuck it, just go get your copy k?



Okey gua nak siap, jap lagi runner pergi Rock Corner cari album Step. Yeahaaaaaaaaaaaay!

Thursday, October 18, 2012

Out of Place Person (OOPP)

Sometimes I wonder, how did I end up in this agency. I don't know. I mean look at me.

Not an award winning creative
No prior agency experience
Not even deemed as a creative person (according to my standard)
A (former)Creative Director of one of KL top agency once belittled me of I don't have what it takes to be a writer.

Now I'm here. Probably the only thing that impressed my ECD was my approach. Other than that, I don't know.

Why, I always ask myself.

I hope this is not another cruel joke by Fate.

Sometimes I just wonder. Is my life is a big joke, plotted by the Great Stagewriter?

I still wonder.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, October 16, 2012

Sinikal Apathi

There are at times in the middle of the night, I wish I would sleep forever and never see the sun again. Because I feel there is nothing in this life that can offer. So far God haven't grant my wish.

God is unfair. What a joke. 



My life, my whole life is a cruel joke.





Friday, October 12, 2012

The Unblessed 1

Sometimes I don't feel grateful enough of what I have.

Not enough money
Not enough respect gain
Not enough happiness
Not enough love
Not enough time
Not enough everything.

I always feel my existence in this world is merely a supporting act to a show. Never been a main star, so far. Am I really that undeserving?

Staff meeting few hours ago. Fellow creatives unveiled some of their submission for Kancil award. Good? No. Fucking stellar. Mindblowing. I watched for few minutes then huddled myself at a corner. That feeling. Envy. I can't help but feeling envy. Fucking genius, where did they get the idea? Why didn't I think about it earlier? My buddy went ecstatic calling it a breakthrough and some positive shit while I just sat at my place silently.

Thinking how the creative gap that is obviously wide. To date I didn't produce anything that wow my mentor, I'm not even going to mention my ECDs (nice men they are, just listed as top three copywriters with most awards won). I feel ashamed of myself. I tried to write initiatives/scams as much as I can but so far none can impress even myself. What's wrong with me, I don't know.

I need to stop. For now.

I still miss 'Susan Glenn'.



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, October 10, 2012

As Rain Pours Down

I'm in taxi heading home. Jalan Ampang is badly congested. And my arms are aching beyond description.

I'm feeling the urge to contact 'Susan Glenn'. Badly. To be honest I actually miss her, although most of the time she has been ignoring me (this was before I learnt the truth). Probably I should not contact her. By that, I mean severing all ties. All types of communication.

I still miss her.

This is bad.






I should persevere.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, October 7, 2012

A Deviation From The Norm

First week of October brought me good vibes.

I started my gym workout last Monday. To tell the truth, walking/running on treadmill at first felt like a fat hamster running on wheel. I even got my Vertigo attack on the first day. Shit was hard at first but I persevered. I also had this doubt whether those imaginary gym douchebags (with 21 inch biceps) gonna bully me calling me Walrus or worse Fat Blob. It didn't happen. It was just my unfounded imagination. 4 times a week and I already feel good about myself. Last Friday I asked my trainer to help me to get the reading of my weight. What a pleasant surprise. Ever since I avoided rice for the last 1 month I actually lost 3 kilo. The trainer said I have a high metabolism rate, which explains why I easily gain and lose weight. 

Despite working out every early morning and scoot to work immediately after that I didn't get tired at work, which proved I was wrong again. Instead I feel refreshed and eager to start work. Don't know whether this was caused by my motivation or else. All I know it felt awesome. Fuck, yes.

I didn't really give much thought about 'Susan Glenn'. Like I said before, probably I fell for a wrong person so there's no use of remembering here. Although I admit I did a bit of stalking work...come on, a little bit of stalking won't hurt okay. Kimak balak hang muka macam serombong kapal. Okay that went quite overboard, fuck it I don't care. 

Calm down.
.
.
.
.
.
I am.

Tried my hand on cooking last night. I don't know what went into me but the idea seems to be excellent. Conceived the idea while was working out at Avenue K. Went for lunch and movie after that, only after the movie I felt I should cook for dinner. So I went to MaxValu (after googling the recipes and  barraged my friends with SMSes asking for advice), few hours later tadaa!


Boiled vegs + black pepper gravy, Black Pepper chikin stir fry, Garlic Parsley Potato.

Not to brag, but I think I did it rather good, especially the black pepper chikin. So probably I'm gonna do it again next weekend. At least I know what I'm capable of. I was actually expecting a total kitchen disaster or... some terrible bowel injury haha.

So yeah. Again, I am content.


Wednesday, October 3, 2012

Of Drama and Fantasy

I nearly lost my calm last night. I was this close *tunjuk jarak jari telunjuk dengan thumb* of bursting into tears. And then my conscience kicked in. The hardboiled, bitter side of me voiced his opinion.

"Go ahead. Cry all you want. Then you'll realize what a complete fool you are. Why would you cry over nonsensical matter like this?"

My conscience was right. I have feelings too. Much like everybody else. But my feelings are not returned. The feeling is not mutual. Only loser would cry because of this.

Then I sat on the sofa. In a living room. With complete silence. I was really drowned in my emotions. I lighted a cig I found on dining table. I had no idea whose cig pack was it. One stick. Two. Three.

My mind went racing for an hour I think. Judging the pros and cons. Trying to rationalize myself it's all been a fantasy all these while. Something that is not concrete. That I've been a Whiteknight, something that I strongly oppose. Then I started singing Delerium- A Poem for Byzantium. I don't remember what happened after that.But I believe I've found a reason to start off a whole new day.

I woke up late this morning. First thing I did was, laugh.

"Fuck, gua dah lambat"

While scratching my butt I head to bathroom. It was the most pleasing morning shower for a long time. I even took the time to iron my shirt. I grinned all the way to workplace. Suddenly, I feel grateful I have a good job and good life.

Now, I'm writing this while going back home. I feel content. Life isn't over. I just stumbled and got a little bit drama. I got carried away, maybe a little bit.

I'm pretty much sure this is one of the divine's intervention to make me one notch wiser. I recovered pretty quick. I know I did the right thing not to go berserk over a female, who I don't even know what she does for a living.

I am content. And I am happy the way things turned out to be. I maybe realized that playing a Nice Guy won't get me anywhere (being douchebag doesn't solve it either). Here's for a one big change!

A.




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, October 2, 2012

Namárië, dinda


I feel crushed very bad. You know when you try really hard to hide a wound, it will eventually fester and leave you in misery? Yes. Here is something I should have done long time ago. But I chose not to. Whether I was too scared or waited for the right time, it doesn't matter now, for I think all is lost. For whatever strength is left, here it is. 




I blame nobody but myself. Perhaps I was too late. Or perhaps I fell for the wrong person.

Dear 'Susan Glenn',

I learnt it the hard way. Here, I leave you in peace. Thanks for all the time you willing to hear me and spend. I am eternally grateful. Sure I'm left crushed pretty bad, but I will stand up again, all on my own. I'm not going to say I will always love you, because over the time, feelings will change. Sorry for all the trouble caused.

Namárië, dinda.

A.





Unbidden shadows of you formed yesterday
I ran away to a room here on the bay
Interrupted life again, another new beginning
Where the silence echoes
You're no longer with me

Here and now
I feel that I'm embracing freedom
Even though I may be alone
But that's okay

Through the darkness 
I would walk in the streets
Confessions never seemed
To provide me with a release
Held me down and tried to cure me
Tried to give me reason
But nothing could seperate
This burdened mind from me

Here and now
I feel that I'm embracing freedom
Even though I may be alone, but that's okay
Looking out to a different sky will disengage me
Absence is never the answer, I know
But it serves as my shade

I do not seek and not intend to find
A calmer ocean or a sun that'll never rise
My world will never change
And time will bring you to my thoughts
I'll move on and forget you all over again
Moving on, I can forgive you all over again

Here and now
I feel that I'm embracing freedom
Even though I may be alone, but that's okay
And looking out onto a different sky
It seems so easy
Absence is never the answer, I know
But it serves as my shade



Friday, September 28, 2012

Possibly the most heartwarming cover so far


Anthony Green. A cover song from Good Old War. Probably a good choice to dedicate to your children...or loved ones. Or the girl that friendzoned you but you still have feelings for.

Tuesday, September 25, 2012

Obsesi









Ini obsesi. Tapi gua selalu pujuk diri kata ini adalah aset untuk masa hadapan. Karang dah rare harga dia melambung, terutama CD Storm yang Fenriz Darkthrone sign. Konon pujuk diri, sebab tu bulan-bulan beli pastu meroyan tengah bulan mana pegi duit guaaaaaaaaaaaaaaaaa jbgahsbasbjanajia! Baik kurangkan sebelum jadi ketagihan membeli-belah (secara maya). Tapi ini bulan Eluveitie - Early Years dah nak sampai :|


Monday, September 17, 2012

What drives you?

Gua kena mengaku, kebanyakan masa gua selalu alami self doubt dan menderita low self esteem. Gua tak ramai kawan, kena pulak gua memang tak bercerita sangat (almost to not telling) kat orang lain. Jadi bila gua rasa down, gua berkurung je dalam bilik, lepas tu termenung berjam-jam. Jalan terakhir yang selalu gua ambil : lupakan dan berlakon macam takde apa-apa. Selalu end up gua jadi cold dan indifferent kat semua orang.

Tapi macam orang lain jugak, ada certain lagu yang kita boleh relate dengan diri dan situasi yang kita alami. Kalau lain orang ada lagu yang boleh uplift semangat mereka yang down, ini adalah lagu motivasi untuk gua; Weather the Storm. Always lift me up whenever I feel unworthy. Terima kasih Insomnium. Always make me feel good and never surrender. Bila gua pasang ni, yang selalu bermain dalam kepala ialah jangan mengalah. Always.


Cast down into the darkness
To stumble towards unknown
Only emptiness to hold on to
Only shadows to seek support from

So arm your heart with self-worth
Yet prepare for sorrow and pain
Don't let the fear eat you from inside
Wear your weaknesses with pride

And even if you crush my body
And drain it 'til the last drop
You can never touch my spirit
You can never touch my soul

No matter how bleak or how hopeless
No matter how hard or how far
You can never break my conation
Tear the will apart from desire

Thrown down into the flames
Enfolded by ash and ember
Quenched in scorching fire
Hardened in undying flare

Through demise and disaster
Past the flames of the end
Rise above ever stronger
Disown the past for the present

Don't be guided by fear or failure
It's now or never
Just give it all in

Friday, August 31, 2012

Sebab #YOLO

Ni post pertama gua untuk After the Storm melalui mobile. Jadi tadak edit tadak touch up.

Gua tak tau nak cakap dari mana datang kesedaran ni. Barangkali ia muncul disebabkan gua terpaksa memilih satu daripada dua pilihan yang ada. Lu orang pun tau dalam hidup ni kita bukan boleh dapat semua yang kita nak.

Cerita ni pada gua bermula pada awal pagi tadi. Hari ni public holiday, Hari Merdeka. Gua seorang yang DGAF, jadi hari istimewa camni gua tak amik pusing, walaupun malam semalam dah kecoh pasal perhimpunan Janji Demokrasi yang tuntut tukar bendera Malaysia la apa la. Tapi pagi gua dikejutkan dengan berita pemergian bekas rakan sekolah dulu. Memang mengejutkan. Al Awazangi, bila sebut nama dia gua akan ingat dia sebagai individu yang selalu sengih sepanjang gua kenal dia. Semalam, dia meninggal dalam kemalangan jalan raya. Details pasal tragedi tu vague, gua pun tak tahu yang sebenarnya sampai sekarang.

Ini menyedarkan gua sesuatu. Yang mati tu pasti semestinya. Dan betapa quarter life crisis semakin dekat. Rakan-rakan berkahwin dan mempunyai versi mini mereka sendiri (baca:bayi), tekanan kerja bertambah, ibu bapa bertambah tua dan ini, rakan-rakan ada yang meninggal dunia.

Al Awazangi, you've gone too soon buddy. Perkara ni bermain-main dalam kepala gua sepanjang hari.

Satu hari kita pasti menyusul juga. Bila-bila. Kemudian gua terfikir. Gua tak nak mati muda. Gua gemuk, tahap obese morbid boleh dikatakan. Gua tak nak mati sebab benda-benda camni. Benda yang sebab salah gua sendiri buat.Gua belum ada penyakit kronik (tak pasti pulak kalau vertigo tu kronik ke) tapi dengan gaya hidup sekarang boleh jadi gua kena, tapi mohon dijauhkan. Lutut kiri gua macam dah mula nak give in. Gua selalu sakit-sakit badan. And let's face it, orang gemuk tak attractive. Orang tend to view fat people as bunch of lazy fatfucks dan lemah otak. Boleh jadi sebab tu jugak gua dah bertahun tadak girlfriend, mungkinlah. Gua jugak yakin sebab gemuk jugak la gua selalu distracted dengan kerja dan demotivated.

Gua tak mau mati tanpa mencapai apa-apa. Mati tanpa sempat bantu mak bapak gua (despite gua not on speaking terms dengan mak gua). Mati tanpa tinggalkan impak dalam hidup orang lain. Mati sebelum capai impian gua nak bukak bakery dan belajar main tin whistle. Paling utama, jadi Muslim yang sempurna (as hypocrite as it sounds).

Betul la ajal tu di tangan Tuhan. Tapi takkan la gua nak terus-menerus menzalimi diri sendiri. Sampai bila nak biar makan tak terjaga, merokok dan macam-macam lagi. Takkan nak mati sebab salah sendiri? Macam bunuh diri pulak.

Sejak seminggu yang lepas gua start buat semula perkiraan belanja bulanan. Sebab gua dah berhajat nak beli kereta menjelang hujung tahun ni. Dana kereta pun dah boleh kata cukup. Jenis kereta apa nak beli pun dah terbayang-bayang tiap kali berangan. Kemudian, it hit me. Gua rasa nak buat sesuatu dengan keadaan diri gua. Gua tak nak kena penyakit. Gua dah penat jadi gemuk. Gua nak masuk gym. Nasib baik dekat-dekat McCann ada gym, jadi gua berkira-kira nak join sana punya. Kemudian, datang dilema. Kalau gua beli kereta dan masuk gym, belanja bulanan masih dalam lingkungan tapi jadi masalah duit reserve tak cukup.

I'm torn between these two. Gua dah berangan lama dah nak ada kereta sendiri. Gua malu bila lepak asyik tumpang orang. Asal tempat jauh je gua decline. Gua tak banyak keluar sana-sini sebab takde kereta. Gadis-gadis pun maybe tak interested bila gua ajak keluar, maklum aje mana ada kereta (mungkin). Sekarang dah ada can datang pulak yang ini. Gym, gua rasa its now or never. Takkan bila dah terlewat baru nak start. Gua positif la once dah ada kereta mesti gua jadi lagi malas nak jalan. Serba-serbi malas. Jalan malas. Itu malas ni malas. Cukuplah gua jadi gemuk bertahun-tahun. Umur camni pun tak jumpa jodoh. Mungkin sebab gua gemuk (hodoh juga mungkin ya).

Gua amik keputusan untuk check out gym kat ofis gua next week. Dan gua buat kira-kira. Selagi within budget, gua boleh save lagi untuk dana kereta sambil pergi gym. Pergi gym waktu petang atau lepas kerja. 3 minggu sekali. Gua kena kurangkan belanja makan menda merapu. Tak boleh tak.

Petang tadi gua terus pergi KLCC usha harga untuk gym attire n stuff. Tak kira ah harga camne, gua angkat je.Sayang sangat duit bukan boleh bawak masuk kubur. Lepas pusing-pusing sana-sini gua dapat sehelai track bottom Adidas harga boleh buat ikat perut la. Tapi gua butakan je. Now or never gua cakap banyak kali dalam hati. Malang pulak kasut takde yang ngam dengan bajet. Kalau ada pun cam tak feeling pakai. Esok gua akan keluar cari kasut running pulak. Nasib baik ada Pacek, Man ngan Kong yang bagi ideas sambil-sambil gua ronda KLCC.

Gua postpone plan nak beli kereta, sebaliknya gua fokus nak turunkan berat badan dulu. Sambil tu boleh save lagi untuk dana kereta. Sabarlah, banyak kali gua pujuk diri. Gua tak nak dibebankan dengan keadaan kesihatan yang lemah. Now or never. Let's say bayaran gym terlalu mahal, gua akan stick dengan pelan B, iaitu cukup la joging kat kawasan Ampang ni. But hey, that will most unlikely. Ini mesti jadi.

Once gua dapat selesaikan semua (gua bajet Oktober dah boleh mula ah), boleh sangat ah prepare gym playlist kahkah. Gua harap gua terus kekal bersemangat. Yes, I know I can.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone













First mobile post

Gua saja testing power kahkah!



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, June 25, 2012

2012: Part II





I came in to office today with terrible stomachache. I went apeshit because I haven't key in my timesheet and the bloody reminder keep pestering me with automated email. But this, THIS made my day. I thank god and people who have been helping me to be here today. Those who helped me to progress. Those who helped me to become a better writer and thinker. This is not the end, in fact this is merely the beginning (as cheesy as it sounds). I'm ready to run with the big dogs now. I remember years before today, I was a copywriter at NSTP once. I dont think I got the respect I should get. Heck I wasn't even confirmed there and forced to left even after my probation got extended for extra 3 months. Did I harbour a grudge? Yeap. Then I worked for Fluxed magazine. 8 months of hell, and they still havent pay my last salary + claims. Marah? Yeap. Now, all these now seems to be fading away. Far far away. Now, I have a whole new chapter to write. My goal is, for now, to gather as much experience I can get and perhaps to at least submit an entry to any awards once a year. Tentulah, secara perlahan-lahan.


Terima kasih semua. Tapi ini baru bermula.

Saturday, June 2, 2012

Sisa makan kita jadi hidangan babi ternak. Sumpah.

"Ucop", siku Fawwaz waktu mereka tengah makan tengah hari. 
"Menda?" Ucop teguk air suam (sebenarnya air panas).
"Tu. Kau tanak habiskan ke?" Fawwaz tengok isi dulang makan Ucop. Hari tu lauk sambal paru dengan telur masin. Masih bersisa banyak kat dulang Ucop. Dia tak fan sangat makan organ binatang. Creepy, macam Hannibal Lecter fikir dia.
"Aku tak nak ah. Ko nak amik ah" tolak Ucop kat Fawwaz. Si gemuk tu takde tangguh-tangguh terus lahap dengan berselera. Patut la kau gemuk, kutuk Ucop dalam hati.
"Cop..kau tau tak kenapa kita kena habiskan semua lauk kita ni?" Fawwaz bersuara lagi sambil cuba kunyah paru liat tu. Bersepah-sepah sisa terbang dari mulut dia. Selekeh gila, patut le takde senior nak ambik dia jadi adik angkat. Ucop cuma angkat kening tanda tak tau, padahal malas nak layan.
"Hari tu aku borak dengan abang jaga kaunter tu. Kau tau kan tong sisa makan kat luar tu?" Berhenti Fawwaz sambil tenung Ucop untuk dapatkan perhatian Ucop yang mamah pisang dengan malas.
"Ha ye la apasal?"
"Kalau kita tak habiskan makanan kita ni, kita akan sumbang kepada perkara berdosa" Muka Fawwaz mula serius sebaik je dia habiskan suapan terakhir.
"Hak eleh memang la, membazir kan amalan syaitan, semua orang tau" tukas Ucop mencebik.
"Itu satu sebab dia, tapi kau tak apa lagi sebab utama?" Fawwaz makin serius, siap peluh memercik di dahi.
"Cakap je la..woi apa ni makin dekat kat aku ni bongok!" marah Ucop. Bedebah punya boroi makin dekat muka kat aku pulak pehal, tengking Ucop dalam hati.
"Sebab sisa makan kita tu, diorang hantar kat ladang babi kasi babi makan. Jadi kalau kau tak habiskan, kau akan buat babi kat ladang tu makin gemuk, dan buat orang kafir yang makan makin gemuk. Insaflah Ucop." terus Fawwaz bangkit dan tuju ke sinki. Sempat lagi tu tunjukkan dulang dia bersih berkilat, licin takde sisa. Ucop pulak terdiam, mengenang kata-kata Fawwaz tadi. The most peculiar thing I've ever heard, terkeluar pulak ayat Inggeris dari mulut Ucop.

Sebenarnya misteri tu tak pernah terjawab dan tak pernah disahkan sesiapa. Lepas 13 tahun, perkara tu masih menghantui Ucop dan untuk beberapa tahun akan datang, ia tetap jadi misteri.

Atau mungkin tu cuma lagenda diwujudkan pengurusan dewan makan untuk pupuk perangai tak membazir. 

Entah.

Thursday, April 26, 2012

Peraturan pertama adalah, kau tidak bercakap tentangnya

6 bulan yang lepas hidup saya dibebani dengan tekanan perasaan. Saya tidak berpuas hati dengan karier saya. Saya melihat banyak matlamat hidup saya tidak tercapai. Wang sentiasa tidak mencukupi. Hutang semakin bertambah. Saya tidak mempunyai teman wanita. Saya mempunyai ruang sosial yang terhad.Saya tidak mempunyai waktu tidur yang cukup. Hidup saya hanya ke pejabat dan kerja. Di mata saya hanya kerja, kerja dan kerja.


Sehinggalah pada satu malam. Saya pulang lewat daripada pejabat kerana mengejar deadline tugasan. Fikiran saya benar-benar terganggu. Kalau boleh digambarkan, ia bagaikan Empangan Bakun yang pecah, mengalirkan limpahan air yang tidak terkira banyaknya. Saya mencapai melting point ketika itu.Laksana stesen janakuasa Fukushima, gagal mengawal meltdown.Saya lari daripada rutin biasa saya pada malam itu; daripada terus pulang ke rumah dan tidur (yang sememangnya tidak pernah cukup), saya singgah ke sebuah kopitiam.

Saya bukan peminat kopi, tapi malam itu saya memesan kopi o yang paling pekat. Itu langkah yang berisiko kerana saya tidak mempunyai toleransi terhadap kopi, terutamanya pada dos yang tinggi. Saya hanya ingin minum dan tersadai di mana-mana sepasang kaki saya ini larat berjalan. Kali terakhir saya minum kopi dengan dos yang tinggi, saya mengalami sesak nafas dan menggigil sepanjang hari.Ini kerana saya mempunyai penyakit Vertigo, menyebabkan saya tidak boleh menikmati kopi dengan kerap. Saya suka membayangkan bagaimana reaksi orang-orang yang saya kenali apabila saya mati kelak. Adakah saya akan ditangisi? Adakah mereka akan membincangkan perkara-perkara baik yang saya lakukan? Apakah wall Facebook saya akan dipenuhi dengan ucapan takziah?

Kopi o pekat telah sampai. Saya renung cawan yang penuh dengan kopi pekat yang berasap. Hitam. Bagaikan jiwa saya ketika itu. Hitam dengan kedalaman yang tak terjangka. Bak kata orang putih, depthless abyss. Maaf, bahasa Inggeris saya tidaklah lancar. Itu salah satu sebab kenapa saya gagal mencapai impian saya menjadi penulis iklan bahasa Inggeris. Itu juga salah satu sebab saya menjadi tertekan. Seorang Creative Director berkata pada saya, "Your English language is below par. I suggest you to stop looking for job in this industry. We don't need people like you". Mimpi ngeri. Saya menahan air mata daripada keluar dan berkata kepada beliau "Someday, you'll regret it". Saya merupakan pelajar cemerlang dalam kelas saya sewaktu pengajian Periklanan di sebuah universiti tempatan dahulu dan ramai berkata saya bakal menjadi cream of the cream dalam industri periklanan. Betapa kata-kata hanya tinggal kata-kata.

Saya meneguk kopi o pekat. Pahit, macam perjalanan hidup saya.Dalam 15 minit, badan saya akan menggigil. Sistem imun badan akan mula gagal. Saya bersedia kalau ia gagal dan seterusnya menyebabkan cardiac arrest. Saya pasrah. Bersedia untuk melangkah ke alam lain. Berjalan menuju ke tunnel of light. Bebas dari segala bebanan hidup di dunia. Bebas dari tubuh yang menanggung seksaan jiwa dan jasmani semenjak 25 tahun dahulu. Bebas. Bersedia untuk roh ini diangkat keluar daripada tubuh dalam 5, 4, 3 ,2 ,1. Hening.

Eh, saya masih di sini. Saya belum membuka mata. Bunyi hening (saya lebih gemar mengguna istilah dead silence) tadi diganti dengan bunyi hentakan padat bertubi-tubi. Brapp!Brapp!Brapp! Saya masih menutup mata. Barangkali itu bunyi langkah malaikat Munkar dan Nankir untuk bertanya tentang amalan saya di dunia. Serentak itu saya jadi takut sebab saya tahu amal jahat saya melebihi yang baik.Saya tahu soalan yang bakal ditanya macam 'Siapa Tuhanmu' contohnya.Tapi saya masih takut. Kenapa saya masih berdegil hendak minum kopi tadi? Saya membuka mata perlahan-lahan. Gelap.Saya cuba membiasakan dengan suasana gelap dan pada masa yang sama menanti kalau ada bayang susuk tubuh malaikat-malaikat saya sebut tadi. Tiada. Malahan saya sebenarnya masih di kopitiam tadi. Aneh, saya dibiarkan di luar dan kopitiam ini dah menutup operasi lebih kurang sejam yang lalu. Saya terlelap tadi dan pekerja kopitiam langsung tidak mengejutkan saya. Brapp! Brapp! Brapp! Bunyi hentakan padat masih kedengaran. Kalau itu bukan langkah Munkar dan Nankir, apa pula? Saya beranikan diri untuk bangun dan menuju ke arah bunyi Brapp! Brapp! Brapp! tersebut, yang nyata berasal dari lorong tepi kopitiam yang saya tertidur itu. Apa nak jadi, jadilah.

Apa yang saya lihat, merubah kehidupan saya selamanya. Dua insan, tidak berbaju, tidak berkasut mengelilingi sesama sendiri. Berbalas tumbukan. Mengaduh kesakitan setiap kali tumbukan singgah ke bahagian badan.Di sekeliling mereka, lebih kurang sedozen insan lain memerhati. Saya perlahan-lahan menghampiri mereka. Ini bukan pergaduhan jalanan biasa, tukas hati saya. Mereka yang berada di situ, berpakaian pejabat, bertali leher, berkasut kulit, rambut disisir rapi dengan gel rambut..yang tuhan saja tahu berapa banyak dipakai untuk gaya rambut seperti balung ayam. Mereka ini, golongan kolar putih yang menghabiskan waktu siang mereka dengan tugasan di pejabat. Saya memberanikan diri bertanya kepada salah seorang daripada penonton, 'bro, ini apa?kenapa diorang bertumbuk?' yang hanya disambut dengan jawapan ‘peraturan pertama Kelab Gasak adalah, kau tak bercakap tentangnya' lantas meletak jari di bibir menandakan perbualan tamat di situ. Soalan yang sama saya tanyakan kepda 2, 3 orang berdekatan, semua dengan jawapan yang sama. Seorang lelaki yang tidak berbaju, berambut cacak seperti Khairul Fahmi Che Mat, menarik saya dan berkata'ini malam pertama kau di Kelab Gasak bro, jadi kau kena lawan!'. Serentak dengan itu perlawanan antara dua lelaki saya sebut tadi berakhir. Salah seorang telah melayangkan tangan ke udara tanda menyerah.Wajah masing-masing dipenuhi darah, hidung kemik, mata lebam dan gigi melayang keluar sebatang dua. Aneh, mereka masih mampu bergelak-ketawa. Saya enggan berlawan, tetapi mungkin kerana saya merasakan apa bezanya kalau saya ditumbuk sekalipun, saya tetap seorang loser kalau saya menang, maka saya maju ke hadapan gelanggang pergaduhan. Barangkali kesan kafein mempengaruhi keputusan saya untuk bergaduh. Entah.

Apa yang berlaku, merubah kehidupan saya selamanya. Malam itu saya rasakan masalah yang membelenggu saya hilang dengan setiap tumbukan saya layangkan. Lawan saya seorang lelaki berwajah persis model. Ini untuk kerja saya yang shitty, brapp! Ini untuk kehidupan romantik saya yang sepi, brapp! Ini untuk layanan tidak adil terhadap saya oleh semua orang, brapp! Untuk 20 minit, saya rasakan sayalah raja gelanggang itu. Wajah kacak lawan saya, remuk dikerjakan seiring dengan pukulan yang saya berikan.Darah pekat hitam menyembur bak paip bocor, hidung yang mancung saya jadikan bengkok umpama jalan ke Bukit Putus. Saya menang, dengan 'hadiah' yang saya bawa pulang; mata kiri yang lebam, benjolan di dahi sebesar telur itik dan gusi yang berdarah.

Malam itu saya tidur lena. Lena bagaikan saya bayi berumur 7 bulan. Saya anggap ini sebuah terapi untuk saya mengalihkan tekanan hidup yang dihadapi. Selepas itu, saya berubah. Saya jadi asyik untuk ditumbuk dan menumbuk. Aneh. Saya jadi asyik dengan kesakitan. Bak kata orang putih, pain for pleasure.

Kelab Gasak menjadi rutin mingguan saya, 3 kali seminggu. Ia bagaikan persidangan golongan kolar putih untuk membincangkan isu-isu kehidupan. Bezanya kami berbincang dengan buku lima serta tendangan. Usai berlawan, kami berkawan semula. Malahan ada yang menjadi rakan karib.Kelab Gasak menjadikan kami lebih berdisiplin. Langgar peraturan, anda akan dibuang. Kuku haruslah disimpan pendek.Tiada dadah, tiada arak. Kelab Gasak adalah punca untuk saya kekal sihat, mengawal pemakanan dan rajin singgah ke gym. Kelab Gasak menjadikan saya lebih 'sharp’, baik dari segi tumpuan mahupun dari segi perbualan.Kelab Gasak mengembalikan keyakinan saya untuk berdepan dengan dunia. Kini saya mempunyai teman wanita, yang kalau saya sebut namanya pasti kalian tahu kewujudannya dalam industri hiburan. Tapi tak perlulah rasanya. Semua ini saya terhutang budi kepada Kelab Gasak yang membentuk saya menjadi lebih yakin dengan keupayaan diri. Bukan, bukan parut bergaduh yang menarik perhatian si tersayang. Bukan itu saya maksudkan. Keyakinan saya untuk berdepan dengan kekasih hati itu yang saya maksudkan. Kualiti di tempat kerja juga semakin meningkat. 3 bulan yang lepas saya dinaikkan pangkat menjadi sub-editor. Kelab Gasak telah membuka mata saya untuk menjadi lebih 'sharp' dan 'attentive', entah kenapa setiap kali diberikan tugasan, saya sentiasa terbayangkan perlawanan pertama saya di Kelab Gasak. Penuh dengan tanda tanya tetapi stimulating. Saya jadi teruja, bagaikan saya diperkuatkan dengan suntikan antibodi berpuluh-puluh dos.

Saya terhutang budi dengan Kelab Gasak yang menjadi pemangkin kepada perubahan hidup saya. Ya, anda mungkin bertanya ‘kenapa bercerita tentang Kelab Gasak sedangkan peraturan pertama Kelab Gasak adalah anda tidak bercakap tentang Kelab Gasak?’. Benar. Saya tahu. Saya dapati jumlah ahli Kelab Gasak semakin bertambah semenjak 6 bulan lepas, bermakna peraturan pertama ini telah banyak kali dilanggar. Dan saya rasa ramai individu di luar sana seperti saya, mencari jalan untuk melepaskan tekanan dengan positif dan sihat. Tiada yuran keahlian, tiada kad keahlian dan tiada nombor untuk dihubungi. Tiada Facebook, tiada laman web, tiada apa-apa. Kami adalah individu yang berkongsi kesengsaraan jiwa yang sama dan inginkan ia dilepas dengan cara yang positif. Kami berada di mana-mana, kami mungkin berada di kawasan anda. Jika individu-individu di kawasan anda menunjukkan ciri ciri seperti wajah lebam. wajah berjahit, bergigi rongak, memakai neck braces seumpamanya, bererti Kelab Gasak berada tidak jauh dari anda. Ikuti mereka dan tanyalah soalan seperti ‘anda bergaduhkah?’ dan sekiranya mendapat jawapan yang menyatakan peraturan pertama Kelab Gasak, anda semakin hampir. Semoga anda mencapai perubahan yang diinginkan. 


Tahrir Daniel

post script: Kalau lu orang masih tertanya-tanya, ini adalah salah satu scam ads yang gua buat waktu memohon kerja di ME. Buat yang familiar dengan kerja-kerja Chuck Palahniuk, kalian pasti dapat meneka scam ini berinspirasi dari mana. ECD yang meneliti Kelab Bergasak tidak berapa teruja dengan copy ini kerana terlalu panjang untuk sebuah print ad, tapi secara peribadi adalah piece of writing paling dramatik gua pernah tulis kahkah.


Saturday, April 7, 2012

Surat yang Gagal

Gua sepatutnya menghabiskan review Helvetios di DtE, tapi rasa nak menulis serius masih belum mari. Gua rasa nak post e-mail yang gua hantar kepada ECD-ECD dan bahagian HR agensi periklanan seluruh KL dalam usaha mencari kerja setelah menganggur dekat 3 bulan pada penghujung tahun lepas. Gua baca balik, gua rasa macam kelakar dengan cerita yang gua concoct sendiri dengan perisa exaggerate..yang Tuhan je tahu merapunya macam mana. Dan juga, memang ada sense of desperation dalam semua e-mail yang dihantar. Memanglah, out of job kot. Malangnya, e-mail ni langsung tak dapat balasan dari mana-mana agensi kecuali Lucideas. Sebab apa gua pun tak boleh teka tapi tekaan gua:


a. Masuk inbox terus kena delete, terlalu merepek untuk jadi sebuah permohonan kerja
b. Dianggap sebagai prank menjelang hujung tahun
c. Diterima, tetapi diforward kepada semua orang dalam senarai e-mail dengan tajuk For the LULZ: Dumbest Job Application Ever!!!111 kemudian lupa tujuan asal e-mail diterima


Strategi memancing simpati ini (lu orang baca nanti lu orang akan faham) mungkin tak berjaya disebabkan terlalu poyo dan bebal untuk dikira kreatif dalam standard dunia advertising, tapi e-mail ni mencerminkan betapa terdesaknya gua waktu itu. Selamat bergelak dan memaki. Untuk sebab tertentu gua sembunyikan beberapa details untuk jaga privasi gua kehkeh.



Ke hadapan tuan/puan,
Saya mengutus e-mel ini daripada sebuah lokasi yang jauh dari ibu kota. Jauh dari hubungan dunia luar, tiada elektrik, tiada bekalan air bersih, tiada apa. Dalam erti kata lain, saya sedang off grid.
Beberapa bulan yang lepas  saya adalah seperti individu lain di Kuala Lumpur, sibuk mencari rezeki 5 hari seminggu. Setelah setahun berkhidmat untuk sebuah syarikat korporat gergasi Malaysia, saya mengambil keputusan yang paling mengejutkan.  Meletak jawatan.
Saya meletak jawatan setelah saya mendapati saya sebenarnya tidak gembira dengan apa saya lakukan, dan saya ingin kembali kepada minat asal saya iaitu menulis iklan. Keputusan yang saya ambil ini pun disebabkan saya ingin keluar dari zon selesa yang saya bina sendiri, dan saya yakin destinasi saya yang seterusnya adalah menjadi penulis iklan.
Saya berada off grid pun kerana menjalankan soul searching untuk berfikir sama ada keputusan saya meletak jawatan dan menulis kepada Tuan/Puan adalah satu langkah yang bijak atau sebaliknya (selain daripada membuat scam ads berpuluh-puluh jumlahnya untuk portfolio saya).  Akhirnya pagi ini, saya bangkit dari tidur dan intuisi saya meyakinkan langkah pertama untuk mencapai cita-cita saya adalah menulis kepada Tuan/Puan. Maaf, saya ingin sekali menulis dengan panjang lebar, tapi barangkali adalah lebih baik untuk sekiranya saya sendiri datang bertemu Tuan/Puan dan bercerita panjang mengenai minat saya untuk mencuba nasib saya menjadi penulis iklan bahasa Melayu di [nama agensi periklanan].
Saya masih off grid tetapi saya kembali ke ibu kota sekiranya keadaan memerlukan. Tuan/Puan, besarlah hati saya sekiranya niat saya untuk bertemu dengan Tuan/Puan untuk berbincang panjang lebar dan mengulas portfolio milik saya (sekiranya boleh). Saya boleh dihubungi melalui berikut :
telefon bimbit: [ ]
BBM:[ ] 
e-mel: [ ]

[nama gua]

Disertakan: Resume dan contoh hasil kerja



Ada masa nanti gua letak sebuah scam print ad diinspirasi daripada Fight Club. Orang yang pernah baca scam tu kebanyakkan tak menggemarinya tapi personally gua rasa tu hasil penulisan gua yang paling lucu..dan merepek.

Sunday, March 25, 2012

A second class citizen.

There are at times, I feel like I'm a second class citizen around here at the workplace. Probably because of me, being a zero experienced, entry level writer and surrounded by award winning people. Seriously, these people are tight as fuck, and they are the major players of the industry at the moment. Which made me feel a little bit threatened. Gotta buckle up (and be humble along the way) and get my shit going. Shit gonna be hard, but I say bring it. If I made it to here, one of the top agency, there is no reason to back off and call it a quit. Not now, at least. I have nothing to lose. I lost everything not too long ago, and to weep that would be dumb. Yeah, guess so.


Sooooooooooo yeah last week kinda depressing (last two weeks to be exact), I rather not bitch about here. I'd say bring itlah wei, I have no fear! Not even my vertigo can bring me down, never again.






And the reason why I rarely write here and DtE these days is, I simply have no time. Yea.

Sunday, February 19, 2012

Ini.

Hanya bila kau dah hilang segalanya, baru kau rasa terpanggil untuk buat apa sahaja untuk hidup


Dalam kepala, ayat ni bermain berulang-ulang kali. Apa yang gua hilang? Apa yang gua masih belum selesaikan?

Thursday, January 19, 2012

2012

I spent 3 days writing my new year updates. I end up deleting it. Not gonna write much as I'm so sleepy. I can say my 2012 started off pretty good, and I pray more good things to come. I finally liberated myself from Fluxed magazine (I even lodged a report against them, so you fuckers just wait) and see a new path lie down before me. Let's hope this one will lead me to a better future.


I'd like to thank these people for helping me to make my way to the industry: Gary John, Syed Ashraf, Janet Lee, Syeikh Azraai, and of course Szu Lee. And countless of people I can't remember their name at the moment.





2011 seems so far away behind. This year, it's gonna the best year ever.

I'd like to write more, but this new place has a code that does not allow me to reveal much. 
Related Posts with Thumbnails