A: An Autopsy

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
Adman by day, music writer by night. Closet metalhead on weekends. You may find me weird, but that's just probably you.

I quit smoking and proud of it

Saturday, December 11, 2010

The Adult Playground

1 year ago, somewhere in the 5th floor of Petrosains...


A man in red jacket, indicating he is someone important in the small training room, with in front of him 44 ++ young men and women sitting and listening to him as he gave them a briefing. Then, he came out with a simple question, which more or less like this: "Look around this room, the interior, the surrounding..everything. Tell me the first thing to come into your mind"As he laid his eyes on the young group of men and women, expecting one or two of them to answer him.

A young woman,clad in tudung raise her hand and answer "A discovery centre?" to which the man in red jacket nod indifferently. Second later the room was filled with voices,each and everyone is trying to give their input.

A man, in dark blue jacket, bearded and with wild looks, sat at among the last rows, fixing his eyes on the crowd. He kept his thoughts running in his mind, waiting the right time to share his mind.
The bearded guy raised his hand. There was an aura that could turn everyone heads into looking at him when he raised his hand. It was an aura that suggest malignancy, rather than charisma. And he said" You wanna know what I think? I tell you what I think!" he paused for a moment, very brief but everyone felt as if the time stood still. "Well, I think..." he raised his head and gave the man in red jacket a cold, mean stare that could turned his knees to tofu, "I think of an adult playground". He gave a satisfied look when he finished his sentence, to which everybody stared him back in peculiar reaction. Some even can't helped chuckling among themselves, as quiet as possible to not offend the bearded guy.

But he did not give a heed as he was smiling to himself. He knew it was stupid, but what more important to him to turned the situation where everybody was serious to awkward.


"Adult playground? That sounds so wrong" the guy in red jacket replied, shot bearded dude with a weird expression. Heh.


That was 1 year ago. I miss my Petrosains buddies.


Sunday, December 5, 2010

Nightsky

Gua rasa agak down all of sudden. Kejap lagi gua nak jalan sorang-sorang dan berfikir, the usual thing I always do. Gua dapat ketenangan tiap kali berjalan dalam gelap sambil tengok bangunan KL bercahaya di waktu malam.Entah kenapa lepas tu macam lega. Living a mediocre life, di mana orang sekeliling tak berapa pedulikan gua, kadang-kadang buat gua rasa beri kekuatan gua untuk jadi diri sendiri. Bebas dari prejudis orang lain, bebas dari pandangan skeptikal orang lain. Barangkali ini ke freedom yang gua selalu nak?Ah gua nak keluar ah.


Kenapa bilik ni rasa berpusing?

Pernah sekali dua tak jadi lu terbaring dalam bilik, perhati siling lepas tu tak buat apa-apa? Dalam kepala terlalu banyak benda bermain-main sampai tak sedar lu dah tenung siling dekat sejam? 














TURNING POINT. Berapa ramai dari kita dah mencapai turning point dah merubah hidup? Gua? Tak pasti dah sampai ke belum tapi ini mungkin dah mencapai ke perhetian yang entah ke berapa atau pun...barely start pun. TURNING POINT. Gua ingatkan diri sendiri, jangan cepat puas hati, jangan cepat patah hati.

Friday, November 5, 2010

Dulu cikgu tanya apa impian saya..

Sekarang saya dah boleh jawab dah. Cikgu, saya nak wujudkan sebuah band Doom Metal yang berkiblatkan Peaceville Three iaitu My Dying Bride, Anathema dan Paradise Lost!







Apa cita-cita awak pulak? Alamak, nak kawin terus lepas habis sekolah? Ughh banyak baca novel cinta ni!Pentewas!

Tuesday, November 2, 2010

2.0

Probably what I need in the end is, 'you' version 2.0. That's right. Therefore, until I found the 2.0 'you', all searching effort will be halted. And I need to distance myself from everybody. Or else I'll be losing my sanity. Fuck you if you don't understand this.

Sunday, October 31, 2010

Dugaan banyak, kesabaran nipis

Been a very stressful week.

Something came up at workplace. Turned out one of the ad keluar kat newspaper screwed up and jadi buruk. Full page jadi buruk. Berwarna pulak tu.So the client wasn't amused with what happened and refused to pay for the ads. The cost? RM 35k. Holy mother of shit. Upon inspection on the FA (final artwork) they found my signature. Meaning it was me who approved it to appear on the next's day newspaper (along with the signature of designer and exec designer). And I overlooked it. Fuck, why did I signed it at the first place? Now I know my signature worth RM35k! Agak-agak lu punya signature yang hodoh tu berapa harga? Long story short, the client retracted their threat and paid the ad fee. Case closed. Okay it was a scary experience, and  nearly tarnished my reputation. Sikit lagi, nasib baik. Next time I'll be a jerk and jadi tegas by not simply let any fucked up ads to go into production.

In another unrelated case but still regarding at the workplace, gua dipaksa mengaku iklan birthday Sultan yang screwed up as my fault. Okay now I feel like working with gangsters. Shit, malas la nak ingat balik tapi betul ah bikin gua sikit upset. Bayang ah menda lu tak buat, dan takde bukti pun lu buat, tapi lu kena paksa mengaku yang tu hasil kerja lu dan salah lu. Nak? Sapa nak?Again, case closed. Misunderstanding. But still, berbekas jugak dalam hati. Kalau dah kena sekali, boleh jadi next time kena lagi. Fuck.

Recording lagu Raptor kedua baru selesai tadi.Didn't go well. Drum part sampai 3 take. The whole band tengah tertekan sebenarnya. Udin kurang sihat, baru jumpa doc semalam dan beratus jugak melayang bayar ubat. Jeremy tak dapat hadir recording, dan Anas takde gitar dan efek nak dipakai untuk recording. Keadaan agak fucked up la sebenarnya. hasil kurang memuaskan. Minggu ni agak jahanam haishh.

Pasal duit takyah cakap la, memang setiap masa bermasalah. Skang gua macam tak terurus sangat duit. Orang pinjam duit gua pun tak bayar lagi. Kadang-kadang sampai gua pulak yang kena mintak. Gila sampai camtu! Yang hutang gua cepat-cepat ye bayar balik. Gua pun hidup ada takde je duit ni. Baru awal bulan!

Tapi keadaan takde la se-grim mana pun this week. At least gua get to speak with that particular person setelah 2 years of silence. Gua perasan, dengan orang lain gua takleh jadi diri sendiri bila bercakap tapi dengan that person, it's like almost talking to someone who resemble myself. Too bad we can't be together again, too bad. Well, at least gua masih hidup kan?

Tuesday, October 26, 2010

Well what do you know about loyalty?!


You could learn a thing or two from this movie. Seriously. And IF you cry after you watch the movie ends, it's okay. The best, most emotional movie I've watched so far.


Hachi's loyalty is unmatched. Can you?

Saturday, October 16, 2010

Hatred

Gua dah patut boleh agak bila balik rumah je bersua muka mesti nak bertekak. Tak sampai sejam gua cakap lu. Ada je tak kena. ADA JE TAK KENA. Apasal? Tak suka tengok gua boleh selamba lenggang balik takde mengadu hidup macam sial? Ke memang menyampah tengok muka gua dan expect why the fuck is he here? And then don't start acting like I did something wrong. In the end you made me look like I did it. Why? You don't like it when someone go against you,don't you? You hate it when someone have a different opinion than you, kan? Let me tell you, THE WORLD DOES NOT REVOLVE AROUND YOU! Jangan nak paksa gua lah! Gua dah cakap kan jangan sampai satu tahap gua melenting dan buat bodoh aje nanti! So Abah was right. Damn right. 24 years, now it's all clear.

Macam harammm

-Bila gua duduk termenung, tangan mesti gatal nak usap dagu. End up most of the time janggut 3,4 helai gugur.

-Bila gua drive, kelajuan takkan lebih 60 km/h, tapi mulut gua akan mencarut lagi laju dari Gattling Gun. Pemandu KL macam sial.

-Bila gua duduk termenung dalam toilet dealing with the er..dumping session, gua kena pegang buku dan baca. Sebab tu gua pandai hahah. Gua baca di mana-mana saja.Novel cinta paling cun baca dalam jamban sebab they help to ease the bowel movement. Jangan tanya, gua pun takleh nak jawab.

-Bila gua tengok perempuan busty in real life,gua jadi takut . Total distraction, buat tangan berpeluh.

-Bila gua pergi kafe NSTP gua suka rembat tisu diorang banyak-banyak, sebab diorang suka charge harga food mahal. Padan muka!

-Bila gua makan western food (chicken chop for instance), gua pakai garpu kat tangan kanan, pisau kat tangan kiri. Apa? Gua Melayu ah!

-Bila minum air, gua buang straw sebab rasa tak puas minum.

-Bila gua berada dalam keadaan tekanan yang extereme (terlampau sedih atau gembira), gua pasang lagu yang kadang-kadang orang yang kenal gua rasa jengkel...macam lagu George Michael atau pun ...M2M. Ok pe.

-Bila gua tengok budak-budak yang spoilt, gua rasa baran. Hidup ni tak adil. Satu hari nanti gua nak mandulkan semua spoilt brat, padan muka. Pakai duit mak bapak pun nak angkuh ke?

-Bila gua jalan-jalan (tak kira pergi kerja atau saja jalan), fikiran gua melayang-layang fikir menda lain. Selalunya pikir pasal diri sendiri dan perancangan masa depan.

-Bila gua berfikir nak buat keputusan, gua amik masa yang lama nak fikir. Tak lama, dalam 2,3 hari camtu. Kehkeh. Selalunya within that time frame gua akan banyak termenung.

-Bila gua buat keputusan, gua pantang orang cuba pertikai. Skang ni gua jadi anjing ke sampai nak ada orang bautkan keputusan.

-Bila gua...ahh gua nak tido ah!

Sunday, October 3, 2010

L E A V E

Reasons why I left:

- My depression is getting severe. I need a place where I can be alone (and commit suicide...okay I made that up)
-I want a privacy. The last thing I want to hear is someone screaming at me and telling me what to do. For fuck's sake, I'm in my mid 20's, gimme some space!
-I want to taste the freedom of being myself.
-I feel I'm being treated unfairly. No more oh you can't do that, you can't to this. No more. Fuck it.
-I'm tired of being compared with other people. Why I can't just be myself? I don't care if Mak Cik Bibah's eldest son is an engineer and make RM5k a month, or Puan Jijah's second daughter is pursuing Master's degree. If they are so cool, go adopt them as your kid! Look, if I like wearing black shirts and spend my money on CDs and shits, what's the problem? Why must I fit in your point of view? Why must I be like others? Have you never heard 'individuality' before? Now don't claim you are being an open minded mom, the truth is, you are not.
-I'm losing my patient of your ramblings. Why everything I did seems to be wrong to you? I know when I said I'm moving out you were shocked, but I guess that's the price you have to pay when you make me feel alienated in the house. I tried to mend things but it didn't work. Ingat petang tadi masa kenduri? You told me to keep an eye on your bag to which I did but then  you told me to get some old newspaper to cover the lauk kenduri in car. Yes I went to get the newspaper, and I left the bag which you were standing nearby. When I came back you were nowhere in sight and then out of nowhere you screamed at me IN FRONT OF PEOPLE telling me I left your bag unattended (get the idea? Yea I'm accused of being careless!). I was really upset the way you treat me. So I assume you really wanted me to leave. Fine.

I don't know whether God really exists. But if God is listening to me right now, please help me. Light up my path.

Wednesday, September 29, 2010

Gua promise ni CD last gua beli tahun ni!

L-R: Burzum - Burzum/Aske Digipak (Misanthropy Recs), Burzum - Belus Digipak(Byelobog Prod), Borknagar - Universal Jewelcase (Indie Recs)





You smell that? It smells gooooooooooooood!

Akhirnya sampai jugak!Okay dah boleh sangat berhenti membeli merchandise/CD buat masa ni. Gua umumkan aktiviti membeli belah ditangguhkan sehingga keadaan kembali tenang! Terima kasih kepada Oscar Nordbø!
 

Saturday, September 25, 2010

Gua cuti,pehal lu orang kerja hahahaah!

We're almost at the end of September. How time flies fast. Beginning next week I'll be on leave as it's my turn to take a Raya break. Yea I know, lambat siyal gua nak cuti. Who cares. I did my job now it's my turn to kick back and relax. Fuck yeah, cuti at the end of the month. Sweet.

  • I'm moving out from Mom's house and moving in to an apartment somewhere in Ampang. It's about time pun, to be totally independent. I'm not getting any younger pun :p Probably will move in at the end of Sept or early October. Finally I can get my own freedom. Fuck yeah.

  • 3 months until my contract with NSTP expires. Wonder what's the future holds for me. Whatever the outcome might be, I hope 2011 will be another great year for me. Please gaji kasi naik baik punya! I think I have to hold back my plan of owning a car, because of the pindah rumah thingy. No matter, car can wait. Car is not an asset by the way. Anyhow, I'm in a process of updating my portfolio. I gather all my published works (including the recent one the raya road safety campaign). Not that much, but I value them very much as they are important for my repo and street cred <-----------ayat bajet gangstuh hahah!

  • Oscar, my Norwegian friend aka my former boss is currently on trip to his home land, Norway. So I asked him a favor to get some of Norwegian band CDs. Well he did. As what he told thru Facebook, he got me Burzum's Belus (2010) digipak and Aske (1993) EP and Borknagar's Universal (2010). Ahaha can't wait for Oscar to fly back here! But that left me with one question in my head. Have I spent too much on music? Macam..tiap-tiap bulan kot gua beli merchandise music. Tak baju, CD. This need to stop. I can't keep buying stuff every month. This is madness. It's like I myself have turned a shopaholic. Well, kinda. This could be my last puchase for the year. Well I hope so.
So uhh tomorrow is NSTP's Raya Open House. Free foooooooooooooooooooooooooooood fuck yeah!I better get some sleep.

Monday, September 20, 2010

Changes for a better ending.




Soon, everything will change. I don't expect much except for a better life. May this small sacrifice will reward me for something bigger.


Tuesday, September 14, 2010

Fuck No


Tahun lepas punya gambar. Skang badan gua dah bertambah berkali-kali ganda besar. Not good.

Monday, September 13, 2010

Respect my privacy

Jangan nak sibuk nak tentukan siapa gua nak kawan, siapa gua nak bergaul, apa gua nak buat. It's none of your fucking business. Respect my life. You have no business poking around with my life. Respect my privacy. Kalau gua tak nak beritau, pehal nak paksa? Kesabaran gua dah menipis. Gua anytime boleh tengking lu dan biar satu neighbourhood dengar. Jangan nak paksa.

It's a zone,called comfort zone

Kita patut tahu bila masa untuk bergerak keluar dari zon selesa. Tak kira la kerja ke, status hidup ke apa ke. Peka dengan keadaan. Lihat keadaan poket. Lihat reaksi orang. Tak kira ah. Janji peka. Kalau rasa gaji tu dah rasa tak cukup dan keperluan hidup makin mendesak lu keluar duit lebih, itu maknanya kena keluar dari zon selesa. Kalau dah rasa tiba-tiba status golongan mewah lu tu dah macam drop sikit (dah tak boleh minum machiato kat The Apartment KLCC setiap bulan, sebagai contoh), itu maknanya kena keluar dari zon selesa. Dah kalau tiba-tiba mak lu duk bagi hint macam nak suruh lu keluar duk sendiri, itu maknanya kena keluar dari zon selesa.Kadang-kadang jadi manja sangat pun tak boleh. Malu ah dengan diri sendiri, unless lu memang muka tembok (Bunkface?). Bersusah sikit bukan bererti jadi bahalol (sebab setengah orang cakap jangan jadi bodoh la, buat apa nak hidup susah, baik hidup senang!), pada gua ia mengajar kita hargai purpose hidup kita. Dan sebagai sorang yang sentiasa dipandang loser dan kurang berjaya sejak kecil, gua mesti ah kena berusaha keras supaya dapat menjamin hidup gua yang serba pathetic ni. Gua tak peduli pun apa expectation orang. On the side note, gua adalah anak sulung, yang mana selalu orang cakap mereka ni anak experimentation oleh ibu bapa untuk membesarkan anak. Jadi kalau anak sulung tu didikannya salah atau kurang cermat, the following children akan dididik dengan sempurna..lebih sempurna dari yang sulung. Gua? Entah ah gua tak peduli pun kalau gua ni anak experimentation yang berjaya ke tak. Tapi melihatkan sering dibandingkan dengan anak yang lain, gua kadang-kadang terfikir jugak menda ni betul kot agaknya. Bila gua dilabel mengikut perangai abah (yang gua extremely benci bila dilabel camtu), gua jadi upset. Gua bukan abah, gua darah daging dia, itu betul, tapi gua adalah individu yang berbeza, bukan carbon copy abah atau abah versi 2.0. Tapi mak lain kot dia fikir. FUCK THAT, tapi gua tetap sayang abah walaupun gua sebenarnya banyak kali kecewa dengan dia, dan jugak mak (terutamanya 2 tahun kebelakangan ni). Barangkali gua kena remind diorang, gua ada vision sendiri dan gua tak suka mengikut saja. Gua tak suka kena banding dengan orang lain, sebab pada gua buat apa nak letak level kita sama dengan orang lain? Menjadi berbeza bukan bermaksud gua gila atau bahalol. Anak mak dan abah ni, enggan tunduk kepada norma-norma biasa. Anak mak dan abah ni, tak suka berkongsi cerita, tak macam anak mak dan abah yang lain. Anak mak dan abah ni perahsia, tak macam anak mak dan abah yang lain. Tapi tak bererti dia tak reti jaga diri, tak tahu limitation. Dah boleh sangat berhenti nak treat macam budak tak cukup akal. Jadi tak payah terkejut kalau anak sulung yang perahsia dan tak suka bercerita ni all of sudden menentang dan mula speaks his mind, sebab dia dah take control hidup dia. Jadi dah sampai masa you both sit back and chill the fuck out. Jangan pulak satu hari nanti dia decided to never come back and stop addressing you both mak and abah and instead refer to your first name saja. Biar gua keluar dari zon selesa, biar gua carve my own path. Dosa pahala, gua tanggung. Amal dan doa, itu antara gua dengan tuhan. You don't have to yell at my face , telling it over and over again,24/7. It really hurts. Fucking hurts. I love my mak and abah. Time to get out from the comfort zone. NOW.

Thursday, September 9, 2010

Tak harap pun. Tak hairan pun.

I was expecting Raya to fall on Thursday (9/9), but I was wrong. Raya will be on Friday. You know what  that means? I have to go to work esok. Fucking hell, why why why! I already imagining myself having a good time on Thursday, Friday, Saturday and Sunday but whyyyyyyyyyyyyy! Bangsar I fucking hate to see you tomorrow,man! Honestly gua tak excited pun nak raya. Not even an inch. Pada gua raya, puasa semua ni dah takde kegembiraan macam dulu. Ye salah satunya sebab Vestibular Neuronitis gua masih ada lagi. Sialan punya penyakit, tak reti nak berambus ke? Badan memanjang tak sihat, apa sialnya semua ni?


Monday, September 6, 2010

Raya bukan sekadar berbaju Melayu dan makan rendang, iya?

Raya dah dekat sangat dah ni, tinggal berapa hari je puasa akan tamat pastu raya. Ye raya. Gua tak rasa excited pun. It's either gua tak excited sebab gua dah meningkat tua ataupun gua memang tak nampak keistimewaan Ramadhan dan Aidilfitri tu sendiri. Ah malas gua nak fikir. Peduli apa. Janji gua hidup dan terus berjuang untuk hidup. Ewah. Anyway, dah namanya dah dekat nak raya mesti ah secara tipikalnya rakyat Malaysia (yang sentiasa ghairah dalam apa jua hal termasuk mengkafirkan orang) akan swarm shopping complexes bila dah masuk minggu ke 2 puasa. Gua konon nak shopping raya ah. Tapi haram nak beli baju melayu ke apa ke. Lu tau amenda gua beli?

Battlelore - Evernight (digipak limited edition)



Theatre of Tragedy - Storm
Wahkahkah! Mana nak beli baju Melayu, instead gua beli CD fuck yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh! Selamat Hari Raya! Btw hari ni first campaign road safety hasil tulisan gua keluar kat paper sampai seminggu pas raya. Ahh sukanya!

Wednesday, September 1, 2010

Current Obsession

KAISA JOUHKI (BATTLELORE) IS THE PRETTIEST ELF, EVER.PERIOD!


Tuesday, August 31, 2010

To be away from it all, I long.



Running away won't solve anything. But at least, I could forget it for a moment. Just for a moment.

Sunday, August 29, 2010

A choice must be made,like it or not.

I just hope the decision I made will not screw me up later. But, what's life without risk, is it not?

Saturday, August 28, 2010

Lain kali, e-mail tu selalu-selalu bukak. You never know what you are going to get,son.

Minggu yang serba serbi sibuk. Dissecting the Euphony sejak awal puasa hari tu dah terabai, harap kat Contramen aje yang update. Semalam gua dah up satu entry pasal Kristy Thirsk. Boleh baca kat sana.

Minggu ni freelance job bertambah, walaupun payment tak banyak mana gua sebat je. Dari tak bertambah duit kat dalam bank tu baik ada sikit walaupun hanya RM10. Lagipun bukannya gua kena banting tulang bancuh simen acececece. Kena pulak kerja masuk pagi skang ni gua jadi macam tak cukup rehat, mula ah jalan tak betul. Penat ah nak jalan! Cepat ah cukup duit, jadi gua boleh beli kereta gagagagagagagrghhhhhhhhhh!

Lagi satu minggu ni memang buat gua jadi histeria la. Gua bukak email yang gua khaskan untuk job hunting, tengok kot-kot kalau ada menda menarik. Indeed there was. Bikin darah gua jadi beku. Bikin gua whining berterusan sampai hari. Bikin gua jadi wtf wtf wtf wtf. +______________+ Sebab apa? Rupanya Leo Burnett reply e-mail gua. Yeah memang la gua macam seronok. Tapi bila tengok tarik diorang reply tu buat gua jadi why shit always happens babiiiiiiiiiiii! The date indicated it was sent 2 months ago. Two freaking months ago! Kimak gua tak perasan! 2bulan lepas gua tak bukak email langsung sebab sibuk! Uhmm anyway.. gua akan reply dalam hujung minggu ni gak. Wish me luck people. Hmfghhhh!

Putus terus mood.

p/s: Rae, if you are reading this bro, thanks for forwarding my resume,man.

Sunday, August 22, 2010

Aku tiada sebab untuk mengingati kau tapi aku masih juga terkenang.


Kau di situ? Aku rindukan kau :(




:(

Nasik lemak ayam + char kuetiau + burger sedap gila + lemonade

Keluar bersama-sama the Anneys selesai tamat kerja di Bangsar pada Jumaat lalu.Tujuannya nak menjemput Kong yang baru pulang dari Miri, pastu dengar cerita dia nak belanja sahur. Sesuai sangat la tu kena pulak gua memang tengah kopak (BABI BABI BABI!).

-Gua amik bas ke Shah Alam. Teringat lak zaman belajar dulu :( Rasa macam student pulak bila turun dekat Jati.
-Man amik gua setelah Pacek cakap dia ada hal , "Man otw amik kau". The truth: Man masa tu tengah sedap golek tido. Man upon learning the truth terus label Pacek sebagai keling. I can tell that! Hahha.
-Sebelum gerak ke LCCT pegi rumah Pacek dulu, tapi sebelum tu gua macam craving McD sundae plak (sebab ternampak kat round about section 2). Dah tu gua ngan Man lahap aiskrim kat bangku rumah Pacek, later on discovered spot tu ada hantu bikin appearance la sebelum ni (mak Pacek yang saksi).
-Gua sampai kering tekak bercerita dengan diorang semalam. Macam-macam cerita bukak. Haihh.
-Kong belanja sahur. Nasik lemak ayam, kuetiau goreng, burger sedap gila kat Taman Bunga Raya. Ahh best betul merasa gaji engineer ni hahah.
-Dah tu duk lepak bukak cerita hantu, kahkah. Apa pasal tah dah semua nak bukak cite hantu.
-Gua lega sangat dapat lepaskan apa terbuku kat kepala. Tu yang kering tekak gua semalam.
-Sudahnya hari Sabtu gua bangun kul 3. Dan berterusan sakit kepala.Pfft.

Thursday, August 19, 2010

Kenapa gua kadang-kadang malu mengaku Melayu

Orang Melayu selalu:
  • Senang termakan budi, jadi selalu bertindak jaga hati orang sampai makan diri. Perangai ni pretty much buat Melayu ni jadi bodoh melulu.
  • Berjanji dan payah nak tepati. Jesteru wujud istilah janji Melayu. Tak pula rasa malu malahan macam dah sebati. Biasalah janji Melayu (sambil terkekeh gelak).
  • Suka berbasa-basi, merepek meraban pusing sana-sini bila membuka cerita sebelum pergi kepada tujuan sebenar. Yalah, cakap beralas kononnya.
Gua menyimpan ni. Gua menyimpan sangat. Jangan jadikan puasa kali ni something yang buruk buat gua. Jangan bagi gua hilang pertimbangan. Gua boleh jadi sangat tenang dan gua boleh jadi gelombang in split second. Jangan cuba gua sekali-kali.

Sunday, August 15, 2010

Mengenali CD Packaging 101 bersama Abang A

Hello adik-adik. Hari ini Abang A is for Anomaly nak bercerita sedikit sebanyak tentang CD packaging. Buat adik-adik yang selalu sangat download stuff dari Internet tu abang tak terkejut kalau adik tak tau istilah-istilah dan jenis CD packaging ni. Itu la, jadi la kaki sedut lagi! Beli la sekeping dua, tunjuk sedikit sokongan terhadap artis kegemaran anda. Maaf ya, terselit pulak iklan PSA (public service announcement).

Baiklah Abang tak mau membuang masa (sebenarnya abang ada banyak masa sebab trip abang ke Melaka terbatal) jadi Abang nak mulakan dengan berbasa-basi dahulu.

CD packaging adalah salah satu daripada marketing strategy kalau diikutkan. Ye la nak market produk, packaging mestilah outstanding. Kalau tak, produk kamu  akan jadi 'just like another products on the shelf' dan susah la nak capai target jualan! Keyword di sini adalah eye pleasing dan unique. Barangkali recording labels banyak dah menyedari ini adalah komponen yang penting dalam marketing,jadi mulalah berbagai-bagai packaging yang dikeluarkan. Apa pun Abang nak tunjuk packaging yang paling typical boleh dijumpai di pasaran.

Jewel Case

Jewel Case dengan Slip on Cover (Eluvetie - Spirit re-release 2007, Twilight Records)  
Jenis packaging ni adalah paling mudah ditemui di pasaran. Kebanyakan normal releases adalah dalam bentuk macam ni. Di depan ada inlay dan CD terletak di plastic tray yang lutsinar. Kebanyakannya ada artwork di sebalik plastic tray tu sekadar nak kasi lawa dan juga house-kan back cover untuk CD. Jewel case tahan lama sebab diperbuat daripada plastik tetapi prone untuk patah sebab tekanan (termasuk juga gerigi yang hold CD di plastic tray). Kalau keluaran Jepun biasanya akan di include obi strip. Ia adalah sejenis plastic atau kertas yang di selit di tepi kiri depan CD dan bertujuan nak beritahu kandungan dalam dan selalunya beritahu hit singles dari album tersebut, atau mungkin info-info menarik.

Digipak
6 fold Digipak (Eluveitie - Evocation 1:The Arcane Dominion, limited edition 2009, Nuclear Blast)

Gatefold Digipak (Girls' Generation - Gee EP, 2009 SM Entertainment)
Digipak merupakan alternatif kepada packaging Jewel Case dan selalu dipasarkan untuk album khas atau limited edition. Digipak boleh dikenali dengan feature nya seperti diperbuat daripada kadbod (berlawanan dengan Jewel Case daripada plastik), dan boleh dibuka seperti lipatan. Selalunya CD akan diattach di plastic tray seperti Jewel Case dan digam kepada kadbod. Memandangkan digipak diperbuat daripada kadbod, ia berisiko untuk menjadi lembik dan terkoyak lama-kelamaan (macam kulit buku la), lagi-lagi kalau tidak disimpan elok dan terkena air. Digipak memang jadi kegemaran recording labels sekarang untuk release yang khas. Contohnya macam abang punya 6 fold Digipak Eluveitie di atas, itu adalah limited edition, siap dengan DVD lagi.

Jewel Slim Case

Jewel Slim Case (The Rhymeweaver - The Hymns of Wrath and Passion,self released, 2007)

Satu lagi jenis yang boleh ditemui adalah Jewel Slim Case. Ia adalah simplified version Jewel Case yang lagi nipis dan...simple. Banyak band yang baru nak produce demo/stuff akan memilih packaging sebegini sebab murah. Dia tak banyak beza dengan Jewel Case kecuali ia lagi nipis, even tempat letak inlay tu pun nipis dan tak boleh hold inlay yang tebal (sesuai untuk demo CD yang selalunya tak letak banyak maklumat) dan plastic traynya tidak transparent seperti Jewel Case biasa. Sebab tu ia lebih compact. Jadi less cost, boleh produce banyak-banyak kot? Tihihihi.

Lain-lain

Bookstyle packaging (Girl's Generation - Oh!, full length, 2010, SM Entertainment)
Selain daripada apa yang Abang sebut di atas, terdapat bermacam-macam lagi packaging di pasaran. Ikut recording label la cemana diorang nak buat. Ada yang buat bentuk piramid (macam band Nile), ada yang buat gatefold, pastu include cermin la (macam Dimmu Borgir), ada yang dalam kotak kayu pastu kasi tulang dan ashes la (macam Agalloch) dan band Y2K pernah release album diorang dalam bentuk kotak pizza! Terpulang sebenarnya, mana yang menarik,itulah yang jadi perhatian, dan tentunya jadi rebutan peminat-peminat tegar sesebuah band untuk dijadikan collectible items. Ye la, makin rare dan pelik, mesti lagi suka! Yang Abang cerita ni yang pernah Abang jumpa, banyak lagi yang ada kat pasaran. Kalau jumpa yang lagi aneh, sila kongsi ya!Sekian tamat kursus Mengenali CD Packaging (MCDP 101) dari Abang A is for Anomaly. Jumpa lagi dalam kursus lain.

Salam sayang dari Abang A,
X0X0X0X0X0X0

Wednesday, August 11, 2010

Pasang niat puasa bro! Yang belum mandi wajib tu takkan tak reti lagi?

Esok dah nak puasa rupanya. Gua pun tadi macam endah tak endah je nak tau pengumuman puasa, since gua memang balik lambat dari Bangsar. Teringat pulak puasa-puasa yang lepas.

Dulu masa kecik-kecik puasa well typical saja macam lu orang. Momma and abah upah 50 sen setiap hari yang berjaya penuh puasanya. Gua tak pernah pun excited nak pergi bazaar Ramadan. Terlalu semak dengan orang, lagipun sikap misantrofik memang sebati dengan diri sejak kecil.Seingat gua ah, gua takde nak serong-serong ponteng puasa. Masa kecik-kecik bosan ah.

Kemudian bila masuk sekolah menengah dia puasa sudah lain macam sebab gua duduk hostel sepanjang pengajian menengah. Memang awesome. Makan dalam dulang metal. Bapak heavynya. Dewan makan bila bulan puasa tiba-tiba menunya jadi sedap gila. Lagi-lagi bila di hujung Ramadhan, tiap-tiap malam lepas Terawih hidang lemang sama rendang. Menu sahur, buka dan minum malam sangat membahagiakan. Tiba-tiba rasa life di hostel takde ha teruk mana hahah. Mak gua kadang-kadang datang visit on weekends masa bulan puasa dia akan bagi food yang dibeli kat baazar (sebenarnya rumah gua tak jauh mana pun dari sekolah,around 45 minutes by driving). Yang gempaknya bukan juadah yang diberi, tapi mercun!+___+ Mak gua selit mercun sambil-sambil tu. LOL! Seronok ah gua dengan kawan-kawan pom pam lepas terawih. Ada sekali tu pergi tembak surau budak perempuan dengan mercun roket, tak tau la apa jadi tapi nampak ah mercun tu masuk surau, lol. Budak-budak la sangat. Mostly yang gua cerita ni jadi masa SPM. And then ada sekali tu kami budak-budak form 5 kumpul duit beli barang mentah and masak mi goreng ramai-ramai untuk bersahur,menggunakan dapur Dewan Makan. Sedap jugak budak-budak gua ni masak. Masa tu rasa brotherhood spirit kuat gila.

Masa universiti lain pulak, selalunya gua bersahur awal sebab dewan makan bukak mulai jam 12 hingga 2 pagi. Lagipun gua bukannya berduit sangat nak pergi makan kat luar Ada sekali tu senior bilik sebelah bilik masak kat rumah diorang (kami tinggal kat apartment) and ajak gua ngan Syuk buka skali. Harammm best gila ahh makan ramai-ramai. Tu masa diploma. Bila menginjak ke degree dah lain pulak, gua duk menyewa dengan kawan-kawan, kami duk pakat masak sama-sama. Ada sekali dua ajak kawan-kawan kelas gua datang sekali buka puasa. Memandangkan gua memang rapat kawan-kawan kelas gua (yang majoritinya perempuan), ada ah sekali dua gua follow diorang pergi shopping barang,menyiang ayam dan masak dishes untuk berbuka puasa. Lol. Things I did for friends. Puasa masa period internship (masa tu dah nak ke final year pengajian) juga menarik. Membuat latihan praktikal di agensi periklanan, gua kenal dengan si cinta hati (kini bekas), dan spent masa juga berbuka puasa bersama-sama (dan juga raya). Tapi itu cerita lama.

Sesudah tamat universiti, sampai lah ke alam pekerjaan, puasa sewaktu alam pekerjaan lain daripada sebelum ni. Gua sampai sekarang teringat-teringat puasa tahun lepas, waktu tu gua berkhidmat sebagai volunteer di Petrosains, jadi kebanyakan masa banyak dihabiskan di KLCC dengan rakan-rakan. Masa tu kenal rakan-rakan baru memang fun ah, dan kenangan berbuka dengan diorang sampai sekarang gua ingat. Farid, Ili, Fahim, Ain dan ramai lagi la. Gua rindu lu orang :(

Dan esok akan bermulalah sekali lagi bulan puasa. Yang pasti sangat berlainan sebab gua akan jarang balik berbuka di rumah. Macam mana agaknya Bangsar di bulan puasa? Yang pasti gua dah makin dimamah usia,ecewah hahah. Selamat berpuasa!

Tuesday, August 10, 2010

Mentally challenged

Facts:

- I keep forgetting I am driving in a real world, but most of the time I am pretending I am driving in a GTA: San Andreas world. I am CJ,foo! What I'm trying to say is, I drive like a mad man. PERIOD.

-I carry lotsa coins in my right pocket. Agak gua ada ah dalam RM 6 camtu. Back up untuk keadaan yang memaksa seperti kot-kot kena naik bas ke, nak bayar coki-coki ke apa.

-I always listen to music, every single moment available except sleep,berak,semayang,or makan. I always carry my earphone and XpressMusic phone  everywhere. Ada unsur nak tunjuk cool di situ.

-Baju gua banyak dah kecik. Termasuk yang baru dapat tadi. What the fuck I need to shed some weight! Pembelian baju dihentikan buat sementara sebab dah rasa macam kaki shopping.

-Drive keta berkaki ayam. Real men don't wear slippers/shoes!
-I refuse to shave my goatee. I think the goatee is my most important feature. Plus it has a strange golden/orange/idunno color to it, which is natural and very Viking-ish.

-I always carry my external Hard disk in my bag, some random Wiki article, a novel, minyak kambing and just now I realised, a small bottle of Antacid?

-I don't like wearing shoes at the office, resorting me to wear selipar Jepun. So Melayu kan.

-Likes to read Wikipedia everyday.

-Tak hafal selok-belok the whole NSTP building. Masa orientasi pergi tuang nyorok.

- Suka bagi codename orang-orang di pejabat. Antara codename yang pernah diberi adalah Lili, Leha, Pakcik Sengal, Belalang Tempur, Superchook dan macam-macam lagi codename yang insulting.

-Prone to terrorizing my friend's walls on Facebook.

Saturday, August 7, 2010

We lost you, one year ago.


We miss you so much Dott. If you are still alive, please come back to us. It's been a year since we last seen you. If you are already joining the Great Cats of the sky, please do remember us. We will always remember you. You were a good cat, you were always a great companion. We miss you.

Thursday, August 5, 2010

Syair Black Metal

So I was checking up DtE's traffic at Nuffnang,here's what I found. Somebody googled syair black metal and made way to DtE. SYAIR BLACK METAL? Black Metal Poem?Lol! Apa-apa je ah. Janji ada readers that's just good enough.

Monday, August 2, 2010

Vestibular Neuronitis

Shitfire, 4 months until confirmation. By hook or by crook, I must get the permanent post. I must. Or else, I have to put aside my dream of owning a car. A new staff just came in and reported for duty today. Well well hello :p

I went to Vokill Fest last Sunday. I bought the pre-sale ticket, it's way cheaper than at the door sale. I don't really wanted to go since my health is not in a very good condition lately, but I uhh forced myself. Anas came and picked me up at home since I know the direction to One Cafe (kinda strange because we had our first show at the same venue on June, how could he forgot the route?). Anyway Contramen came to Vokill Fest I joined him and when I got in Vetis just about to start their set. Jeremy is absent therefore Udin is playing guitar and sing at the same time.Vetis thrashed their set with their death/thrash songs. I can't really stand for a long time and had to find a seat. It's so upsetting. I did not stay long as I left after Black Fire finished their set. But mannn Profane Creation really bring the house down son! Especially when they opened their set with Carcass cover, Corporal Jigsore Quandary. Babi sial drummer dia main power ahh. And Anas commented "depa banyak sial main tremolo. Pemurah sungguh dengan skill tremolo!" I met Qharinth drummer, EJ Hadeas and sat with Mad Stygian and had a round of drink. I also met Syargoth and jokingly said I want to punch him until he bleeds hahah. Anyway, cut the crap. Vokill Fest was okay, I was just upset I was unable to catch Hayagriva as Anas need to go home. Aghh! A review on Vokill Fest will follow soon. Be sure to catch it in Dissecting the Euphony! Hahah. 

I lost interest of writing all of sudden. I experienced a throbbing headache when I was on my home tadi. Fuck it man, it was fucking awful.And vestibular disease is driving me insane again. +_______+ Okay that's it. The blog is turning cheesy and emo.


Here, take a look.

I heart Eluveitie!


I am officially an Eluveitie-phile!


Crappy entry, I know.

Saturday, July 31, 2010

Being superstitious is not cool,but being a typical Malay...well?

You got the pedal, but do you have the metal?! I wish I could own this kind of kit! 1 year ago I wrote about owning the limited edition of Eluveitie - Evocation 1 album (with drinking horn), and then voila 1 year after that I managed to get 'em. Pardon me, I'm not being superstitious, but if I wish it very hard maybe I could get my own drum kit next year eh eh? Hahah! Fuck that. Remember, 1 year from now aite.

Thursday, July 29, 2010

An Automatic Writing II

I decided to take a break from writing at Dissecting the Euphony for a while. It's been like 3 straight entries from me and none from Contramen (he should be pissed of if he's reading this hahaha bad luck bro PC lu rosak). I should really give DtE a break and promote it instead. Readership is good so far, for the first month we got 3000+++ visits, and we managed to rope in 6 followers. Feedbacks are good, and I am really happy it really worked out well. I must say I owed very much to Contramen for setting up the HTML codes and contributions from guest writers really get the things going. That's it, enough about DtE.

I just realised I am close to my seventh month in NSTP. I really missed my Schjarven buddies. I heard they are expanding the office. Good for them. Soon maybe they are going to hire more employee, and next thing you know, maybe they will be the next powerhouse of advertising in Malaysia. Well, I said maybe. Oscar must have lotsa plannings in his head. Uhh anyway back to NSTP,works in advertising department here really driving me nuts. It's not like we get tons of work, nope that would be crazy. Lately I've been spending too much online at work. Hey man, it's not that I've been idling with work, there is not so much to do. Which sometimes makes me feel guilty. But I guess maybe now we are experiencing a downtime, where everything is cooling down. I heard if I were to work in a real agency, situation will be much more extreme. Say if there is no project coming in, you will be like...idling as fuck. But don't expect the same when you are in a middle of a big project. The probability of spending time more at the office than home, is freaking higher. I don't know whether I should be glad or not. Nah I should be thankful I get to play Facebook like nobody's business hahaha. Okay sorry, but I think that is wayyyyyy better than not being at my place no? Don't answer it, it's a rhetorical question.

I got really upset, as my vertigo disease suddenly appeared. Now I'm walking like a fucking Jack Sparrow and had to limit my movement. Damn it. I don't know what went wrong. I finished all the medication as instructed, but the symptoms still persist. I really got confused. Fuck it man, how am I suppose to walk to work? I need to get my own car, soon. Oh and keep on putting weight (it's not like I was thin and slim before this,fuck no hahaha), all my shirts seem to get smaller. This cannot be happening. I must do something. I must recover form vertigo and start doing some exercise. Fuck yeah that should work. Saya sayang badan saya, I should really adopt that as my motto.

Few weeks lately, my desk got really messed up. Newspapers been piling up on one side , job details papers scattered everywhere, Girls' Generation poster I have taken down (you bet I'm SNSD fan yo!), files on my study loan payment, pay slips and special files for copywriting reference, copywriting books aghhhhhhh. So I decided to spend sometime re-arranging my stuff. Everything is set accordingly now, except the poster. I need to find a can of spraymount (and paste it on the mounting board). The one at the back room is empty fuckkkk! I should try again tomorrow and in no time I'll have the poster back in my cubicle in no time and stare Choi Sooyoung everyday day!


My Girls' Generation poster before I took them down

Hahahaha! Yea and I'm thinking of buying and placing an ant farm at my desk. You know the visible type where you can watch them dig tunnels and shits. That would be cool instead of keeping fish or spider. Totally. I heard I can get ant farm at Toys r us. Cool beans!


Gel ant farm,son!

And I should really visit car showroom starting from now on. I should start making plans of owning a car. Mother wants to spot me a few thousands ringgit, but I declined. I don't think I need to burden mother anymore, plus I got things under control. I think I managed to control my expenses and save some money for future and emergency usage. It's only matter of time to become a permanent staff at NSTP. Oh please I can't wait. And most importantly, I do it all by myself. Fuck yeah. I gotta go.

Playlist while writing:

-Bohren und der Club of Gore - Dolores
-Bohren und der Club of Gore - Black Earth
-Bohren und der Club of Gore - Geisterfaust

Sunday, July 25, 2010

Grief

I see human being as unworthy. Unworthy as fuck. I need to run away. Away from all these. Don't ask how I will do it. I see Miami. Fuck yeah. I hate human being in general.

Itu yang gua pilih, dan gua suka dengan pilihan gua.

Kadangkala gua berfikir, yang gua ni memang jenis anti sosial dan jarang keluar bersuka ria, which is sometimes true jugak. Gua kurang suka tempat ramai orang, gua suka keluar bila hari dah mula nak menjelang malam, gua jarang nak bercampur dengan orang baru. Tapi kadang-kadang gua teringin jugak nak berjalan-jalan di MidValley di waktu tengah hari di hujung minggu,menonton wayang, makan di food court...but then gua rasa semua tu unnecessary. Baik gua pegi kedai buku,usha buku takpun beli buku, pegi gig (tu pun jarang pegi!), pegi jamming dengan band gua, duduk lepak dengan kenalan borak berjam-jam, berpiknik,baca buku, pegi Campbell takpun Pertama tengok stuff best. Kalau takde semua tu, baik gua duk rumah tengok tv. On weekends. Boring eh? Entah, gua rasa okay aje. Tapi to some people, boleh jadi gua individu yang membosankan. Perempuan barangkali. Dah dah, gua dah bersihkan bilik, dah bikin laundry...Gua rasa...... nak pergi Ikea la hahaha.

Thursday, July 22, 2010

Ring a ding dong. I have a parcel for you,sir.



It's here finally! Setelah tunggu selama 2 minggu (or more), hooded sweat shirt gua sampai jugak! Parcel kali ni datang dari Germany, oleh itu berkahirlah penantian gua terhadap barangan dari e-bay. Oleh itu gua umumkan aktiviti pembelian merchandise melalui internet dihentikan buat sementara waktu sehingga kewangan kembali sendat! Muahahah! Tapi ari tu cam ternampak tee Wolfbrigade, pulak tu Contramen duk racun tunjuk distro-distro yang jual CD crust, kimek sungguh. Menguji betul la! Next time aaa!

Eluveitie - Slania hooded sweat shirt. Fuck yeah!

Tuesday, July 20, 2010

Seize it, whichever comes first!

Tadi gua balik dari Bangsar, gua jalan sambil mata melangut tengok bangunan-bangunan tinggi kat KL, sambil angin bertiup lembut. Biasa ah bila dalam mood layan perasaan sorang-sorang. Gua mula fikir progress gua dalam hidup dan apa yang gua dah capai setakat ni. Things are doing well at the moment, to be honest.Tapi barangkali secara kasar, adalah priority gua:
  • band gua, Raptor
  • karier gua selaku Copywriter
  • family gua terutamanya mak gua
  • hidup gua, di mana gua dah patut mula bina hidup sendiri ni (rumah, kenderaan,simpanan etc)
  • studies, gua macam ada contemplate akhir-akhir ni nak sambung Masters. Niatnya ke Miami Ad School, tapi bukan sekarang la
  • Collect merchandise sebanyak mungkin hahah (hoodie Eluveitie gua tak sampai lagi agh!)
Other than that, takde dan gua tak amik pusing. Fuck other commitments!




Amacam? Cun tak?Eeeeeeeeeee sukanya!

Thursday, July 15, 2010

Horny and the Horn

Honestly, minggu ni gua memang rasa malas sangat. Pergi keja pun malas. Selamba aje gua masuk lambat (padahal dalam hati cuak jugak). Malas bangun tido. Malas nak menulis (di tempat kerja), pastu jadi pelupa (gua lupa nak upload kerja kat server, gua lupa nak label copy yang gua dah tulis etc), badan gua jadi sakit balik, gua jalan pun dah senget balik. What the fuck sial. Until today...

Gua sejak menang bid kat e-bay tu hari dan purchase hoodie, hampir tiap-tiap hari gua track the stuff pakai tracking number yang diberi dan tertunggu-tunggu barang tu sampai. Tang tu aje gua semangat. Menda lain, gua layu macam bawang busuk. Jadi hari ni macam hari-hari dalam minggu ni yang crappy, gua hadir ke Bangsar dengan muka toya. Fukk cepat ah kul 6 gua nak chow! Padahal baru pukul 10 am. Kahkah! And then baru gua perasan hari ni gua belum track barang gua tu. Gua masuk tracking number and then..err amenda pulak bahasa German ni cakap? Semalam rasanya ayat dia lain ni (Rugi aje gua belajar Deutsch 2 tahun masa degree dulu, skang terkial-kial hahah!). Gua tak kira. Hati gua dah rasa semacam. Gua lari ke mail room secepat mungkin. Walaupun gua menyarung boot Doc Mart, gua rasa ringan je berlari ke mail room! Sampai-sampai je mail room tu dengan peluh jantan dah mula muncul, gua ketuk dan hulur kepala masuk dan sound brader situ:

"Assalamualaikum brader, ada package untuk gua tak?"
"Apa nama ko?"
"Err nama gua A"

Brader tu check-check kotak package yang sampai. Gua punya rasa jantung dah nak terkeluar ikut tekak ni rasa nak pegi cek sendiri lak, excited punya pasal.

"Aaa ni ha ada nama ko"

Seraya menghulurkan satu package sebesar kotak kasut. Gua punya sengih masa tu dah sama lebar cam pinggang gua dah. Gua goncang-goncang kotak tu nak tau apa isi dalam sambil jalan balik studio. Eeeeeeee bestnya! Gua check la kat luar package tu. Eh, apasal alamat dari Italy ni? Ah gi mampos ah janji sampai. Gua dah tak ingat dah kerja yang gua buat tadi. Translation untuk NIE gua tolak jauh-jauh kasi meja clear sambil sengih besar-besar. Gua koyakkan package tu dengan berhati-hati, last-last tak sabar gua koyak macam singa baham kijang! Fuck yeah it's finally here! Cepat-cepat gua update status kat Facebook, dengaan tujuan nak alert si Nana (dia yang tolong gua urus bab purchasing ni) yang gua dah dapat the first package. Satu lagi tujuan tersembunyi adalah saja nak riak di alam cyber, childish betul, but what the fuck kan? Yes, drinking horn gua dah sampai! Gua unwrap semua content dan inspect satu-satu. Drinking horn tu besar siot, memang cam tanduk kerbau ah, siap ada engraved logo Eluveitie dengan logo Nuclear Blast beserta nombor siri. Gua adalah pemilik ke 234 daripada 500 horns yang diproduce di dunia ni (ni adalah second hand punya btw). Limited edition! Buntut horn tu ada chipped sket, tapi dah diberitau masa deal tu hari so takde menda ah. CD playable, siap yang ni ada bonus track punya yay! DVD pun playable. Album ni adalah dalam format digipak so dia adalah dalam bentuk double gatefold (gua rasa aa) dan masih elok lagi takde worn out pun edges dia (since digipak selalu dibuat dari kadbod). Bag kecik yang disertakan pun masih elok, logo Eluveitie pun masih cantik dan tak terhakis. Cepat-cepat gua rip lagu dari CD dan kasi dengar dan baru boleh sambung buat kerja, tapi tak sebelum gua keliling studio tayang tanduk Eluveitie yang cool gila tu! Okay jadinya gua ada ah reason nak sengih ni hari hahah.

And then around 12 camtu Contramen mesej cakap dia kat bawah sebab dia ada interview hari ni. Partner e-zine gua iaitu Dissecting the Euphony ni tengah tunggu turn dia nak masuk interview. Ah ada geng nak update cerita ni jadinya waktu lunch gua lepak dengan Men kat Mutiara Bangsar sambil berbincang untuk progress seterusnya untuk DtE sambil bercakap pasal kerja dan other stuff. Gua harap lu dapat that job ah bro. Dulu lu tolong gua masuk sini, skang harapnya giliran lu pulak. So umm ni photo-photo yang gua capture pas amik package tu tihihihi! Lepas ni hoodie pulak. Gua tracking balik, menda tu dah sampai kastam. Maknanya anytime akan sampai yay!

Tadaaa, package dah sampai! Masa ni dah nak meletup kepala dah ni tak sabar!

Unwrapping the content


Mamat Italy ni tulis Malaysia pun salah, or maybe camtu kot spelling Malaysia dalam Italian language?

Introducing, Tetuang (gua terus bagi dia nickname!) the Drinking Horn dan jugak the other content! Ahhhh excited gila babi time ni sampai gua tersqueal kejap ah hihi.


Oh by the way kawan gua MMS gambar ni masa gua tengah tulis tadi. Aghhhhh nak jugak weh!



Ta!

Saturday, July 10, 2010

A

Jadi gua sebenarnya tengah berdebar menanti package gua sampai. Tu hari CD Qharinth (Sungau Petani Melodic Black Metal) dah sampai, tapi dalam package tu tempat yang hold CD tu ada patah sikit tapi luckily CD is playable. Yang jadi gua resah ni menanti barangan yang gua order dari e-bay. Shit man lama gila sial nak sampai. Tiap-tiap hari rasa nak terberak pulak tunggu!

Eluveitie drinking horn + Evocation 1: The Arcane Dominion + DVD live at Summerbreeze 2008

dan


Eluveitie 'Slania' hoodie

The cost? Senang cakap bikin gua dah tercungap-cungap untuk bulan ni nak survive. Luckily sejak gua sakit tu hari gua stop beli rokok jadi banyak pulak lebihan duit gaji. Tu yang 'terbeli' tu. Alamak , harap-harap sampai la. Bikin nangis sial kalau tak sampai.

p/s: gua terbeli balik rokok masa Germany kalah dengan Spain tu hari. Cilaka!

Gua duk whining kenapa ah gaji gua ciput sangat. Seriously sikit dohh. Dengan berbekalkan kelulusan yang ada memang sikit (boleh jadi histeria kalu hari-hari duk pikir) dan tak boleh nak tampung. And then masa gua duk merayau-rayau baca blog sana sini, gua dapat tau yang sebenarnya memang cost of living kat Malaysia ni tinggi nak mampus. Even kat UK sana lagi murah (tolak perbezaan nilai mata wang,let's just assume RM 1= 1 pound, eh diorang x pakai Euro eh?). Agaknya ah. Apa gila sekali kita pegi shopping barang rumah nak cecah RM200? Haram jadah mahal nak mampus!

And then perasan tak, fast food kita ni sebenarnya gila babi costly? What the fuck sial, value meal boleh nak dekat cecah RM10! Fast food beb, semua makanan yang disediakan semua standardized (daging punya tebal sama ukuran, for instance) bukan customized, tapi harga? Mengalahkan nasi kukus ayam goreng berempah! Cis!

Ah duit duit. Mati akal nak tulis kat DtE, sedap betul merepek kat sini fuck yeah.

Not another step. Stay out.

Lu tau kenapa gua tak angkat lu punya call? It's because you don't deserve my attention. Dan the reason lepas-lepas tu gua text lu tanya 'apasal' hanyalah gua takat nak tunjuk caring, KONONNYA. The truth is, api kebencian ni tak pernah padam. Pada gua, lu hina. Sehina-hina kejadian. Dan gua tak pernah ikhlas nak mintak maaf dengan lu. Sebab apa? Sebab lu hina.

Wednesday, June 30, 2010

Membedah Bunyian Indah

Sekadar coretan pendek, gua sekarang menulis dekat sini (yang diusaha bersama dengan jiran gua sewaktu belajar kat UiTM dulu). Hajat di hati nak buat seperti e-fanzine, tapi tengoklah directionnya macam mana. Tapi gua occasionally akan datang balik sini menulis la menda-menda yang gua rasa nak bitch dan whine. Sini bersifat peribadi (mungkin) manakala yang kat sana tu serius dan berbentuk...err keras kot. Rajin-rajin la ye tengok-tengok kat http://dissectingtheeuphony.blogspot.com/!

Tuesday, June 22, 2010

This your non-standard, darker jazz band!

Dulu bila sebut jazz, gua akan mencemik dan segera terbayang Sheila Majid serta imej-imej pemain saksofon berkulit hitam (antaranya). Pada gua waktu itu, jazz music yang bosan dan lemau. Hanya untuk orang kaya dan perasan nigger, paling kuat pun, nak kasi nampak cam high taste in music. macam prejudis jugak la. Tapi yang gua tak tau jazz ni banyak jenis, dan jazz ni main jugak pengaruh dalam music metal (sapa layan Atheist terutamanya mesti setuju!), takpun ada jugak yang gua jumpa band jazz yang ada unsur grind! Gila ah, two distinct genre bole kasi gabung pulak lol (band tersebut adalah John Zorn and the Naked City)!Despite the fact JZatNC plays a very eccentric music, I still don't see jazz as an interesting music,until...


I listened to Bohren und der Club of Gore! I must say I owed a huge thank you to this blog (to which I forgot the URL,damn!) for posted a video clip of BUDCOG's On Demon Wings. I was caught and fell in love with the band instantly. Instantly I tell ya! So uh..yeah BUDCOG jenis main jazz yang super slow dengan ada unsur-unsur ambient. Tak keterlaluan kalau cakap diorang ada nilai-nilai doom lah. Tapi ada juga label BUDCOG ni main noir jazz (ni gua lagi setuju,karang gua cite pasal apa). Bagi gua, band ni main porn jazz! Hahaha sebab mengingatkan gua kat scene-scene panas dalam mana-mana film (kan selalu scene camni ada soft jazz background music, ada saksofon terutamanya). Senang cakap, music BUDCOG ni tema yang sesuai untuk orang beromen! kahkah!



Still Am Tresen (dari Dolores,2008)

Bohren und der Club of Gore (akan direfer sebagai BUDCOG atau Bohren pasni), as the name implies (und der) berasal dari Germany. Yang menariknya,asalnya line up band ni berasal dari pecahan band-band yang sebelum ni main music yang jauh beza dari jazz. Sumpah dowh jauh gila beza! Apa taknya ada yang main hardcore punk la apa tah lagi. nak tau lagi pegi ah wiki, gua malas nak cerita,baik copy paste aje hahaha~ So anyway, album pertama yang gua dengar dari Bohren adalah Sunset Mission, yang bagi gua memang album terbaik hasil diorang la. Bagi gua, Sunset Mission telah meletakkan satu benchmark untuk music noir jazz. Apa taknya, lagu-lagu dalam ni semuanya catchy dan mmm,sexy. Senang cakap, lagu-lagu Sunset Mission semuanya boleh jadi soundtrack untuk film noir! Apa tu film noir? Tolong pegi search sendiri, tapi untuk sekadar menyedapkan cerita, noir film tu macam film-film gangster era 40s,50s gittew lah. Kalau film local, cuba refer kat Kala Malam Bulan Mengambang (ye film ni tahun millenium punya tapi dia bawak unsur noir). Film noir dia selalu ada unsur-unsur misteri, hardboiled detective,city infested with criminals pastu mesti ada damsel in distress yadayada you get the idea?Good!



On Demon Wings (dari Sunset Mission)

Tapi album sebelum dan selepas Sunset Mission memang sangat berlainan. I learnt that Sunset Mission was intended to be a mainstream and a very accesible album.It's true. All pre-Sunset Mission albums tend to sound like a very psychotic and scary (saxophone player made his appearance beginning from Sunset Mission,replacing guitarist), because of the detuned guitar sound, while post-Sunset Mission albums are very minimalist,almost like ambient and saxophone seems like almost wiped out from the records (padahal saksofon dia layan gila tuuuuuuuu!). Anyway, yang jadi faveret gua selain Sunset Mission, adalah Mitleid Lady dan Dolores. yang penting diorang punya sound memang jadi kegemaran gua, yang cuba nak lari dari bunyi bingit metal, tapi still nak music berunsur gelap dan depressive hahah.

Kekuatan Bohren pada gua adalah saxophone dia dan piano/mellotron/rhodes,yang mampu membangkitkan rasa ambient yang secukup rasa dan tak membosankan (lagu diorang panjang-panjang jugak sebenarnya). Dengan double bass (bukan bass guitar ya) dan drums (yang kebanyakan masa hanya mainkan hihat dan ride) yang sekadar bertindak sebagai filler, lagu-lagu Bohren memang untuk gua dengar bila masa bersantai. Bila masa gua dengar? Selalunya bila gua keja sampai malam, bila masuk waktu senja je gua pasang kuat-kuat kat office. Takpun kalau kat rumah, gua akan padamkan lampu bilik,pasang lilin dan pasang Bohren kuat-kuat. Cun habes. Takpun macam kawan gua, dia pasang lilin aromaterapi, rendam dalam bath tub dan pasang Bohren. Itu lagi hebat!



Mitleid Lady (dari Mitleid Lady EP)

Jadi apa tema music Bohren ni since diorang memang takde lirik? Judging from the song title sumanya, mostly berkenaan dengan dark side of life, urban decay, keruntuhan moral, kematian dan segala yang gelap dan negatif. Tapi tu hanya pendapat gua la. yang penting music Bohren memang masuk dengan gua dan sememangnya alternatif buat gua kalau nak lari dari music yang bingit. Recommended!
Related Posts with Thumbnails