A: An Autopsy

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
Adman by day, music writer by night. Closet metalhead on weekends. You may find me weird, but that's just probably you.

I quit smoking and proud of it

Tuesday, December 29, 2009

Year End

All of a sudden I feel the urge to make a list for myself. Not the 2010 goals and shits (though I really hope 2010 will go smooth, smoother than any years before), I was sitting in the office today, my mind wander off aimlessly, and then suddenly I remember I want to get myself lotsa things. These could be the thing I could remember at the moment, but I will put a list on the right side of the blog (ya know, like a real list!):

- pair of new drumsticks (I uhh.. no reason but I guess a pair for emergency use will do, no?)

- drumstick bag (the one I'm using right now is kinda..not in a good condition. The zipper is damaged, tho I can easily replace it with new zipper hah.)

- band tees (the recent one I bought was As Sahar's Eastern Black Majesta, it's a nice shirt plus it's a official merch. But I'm thinking of getting Eluveitie, Swallow the Sun or any decent bands tees. Be it an official shirt or bootled, I don't really mind. My Empyrium tee is a bootleg product, like nobody in Malaysia is selling that folk band tee, woi!)

- maybe one or two jeans trousers would be nice.

- a room of my own (this one is kinda personal, I have been thinking of moving out of the house and live on my own, at my own expenses of course.)

- Eluveitie's 'Everything Remains As It Never Was' full length CD. Original copy, of course. Or maybe Slania. Or maybe Swallow the Sun's New Moon. ( Those two bands are my favorite.)

And many more, I will update more soon. Of course these require time and money, so I need to work hard,definitely!

Speaking of working, I am spending my last days in Schjarven Reklamebyra. Beginning of 2010, I will start my new job at NSTP. A bit hard to accept the fact I am leaving the people of Schjarven, as I actually grew closer to them. But I guess, we could still be friends even if I no longer working there. Hmm, I guess no more going to Cold Storage, buying cheap potato salad and eating at the parking bay (yeah I actually did that most of the time, and I proudly tell them it's a crusty thing to do), no more Black Metal shirts to work, yeah no more. After this everything will change radically. In a corporate (or semi corporate) suit. It's not a bad thing, is it? After all, people change over the time. Pity Azim he'll be alone again. I will miss Rubi's phrase "Makan semua!" (in high pitch of course and her annoying antics), I will miss Hema's kindness of teaching me how to do Lefdal layout correctly, I will miss Nissa's cool attitude (and she's a Cafe World addict now), and I will miss Oscar's strange Malay/Indonesia accent. Good people, they are. I wish them all the best and may Schjarven will prosper in years to come.

As for me, I am excited of starting my new job as a copywriter. This is my dream job, though not exactly in an advertising agency, I consider this as my head start to enter the industry. I can't imagine how life will be. But I have my destiny waiting for me, so I must step forward and grab it. Just...don't screw it, okay?



Sunday, December 27, 2009

Self improvement is masturbation - Tyler Durden

Seriously, I should start writing in English.

Number One, my English is deteriorating, to an extent I myself could not even understand what the fuck I wrote.

Number Two, I am starting my copywriting career, in less than two weeks. Heck, a copywriter with bad command of language? How do you expect to convince the readers with your fucked up English, son?

"Baby, am I looks like a models?"
"I must remove from the house"

Suck that you fool!Wahkahkah!

Number Three, I am not a rempit. Okay that's just plain stupid.

I, hereby pledge to write in full English beginning from this post and if I ever break this pledge, I will voluntarily deduce RM10 from my salary.











Ok gua dah setel. Whoops. Lol. There you go! KAHKAH!

Saturday, December 26, 2009

was/am/will

I was/am/will/always be alone.
I was/am/will/always be under appreciated.
I was/am/will/always be forgotten.

I was/am/will/always be alone.
I was/am/will/always be under appreciated.
I was/am/will/always be forgotten.

I was/am/will/always be alone.
I was/am/will/always be under appreciated.
I was/am/will/always be forgotten.

I was/am/will/always be alone.
I was/am/will/always be under appreciated.
I was/am/will/always be forgotten.



Minta maaf. Kalau ikutkan, gua pun tak ingin wujud kat dunia ni, apa lagi dalam kitaran hidup ni. I guess, kalau gua pergi pun, entah ada tidak orang ingat nama gua. Lagi elok macam tu... and that's why I said I'm a soul worth to nobody.



Monday, December 21, 2009

A world to conquer.

Lu pernah bayangkan diri lu 5 tahun akan datang?

Gua...gua ada jugak. Ni yang gua bayangkan.

2010: Junior copywriter
|
|
|
2012: copy writer
|
|
|
2015: Senior copywriter?(+ di international adv agency semestinya!)

*Barangkali jadi macam ni 5 tahun akan datang? 10 tahun? Lol*


Agak-agak melangit sangat ke impian macam tu? Tak salah kot. Perjalanan bakal bermula. Jumpa lu orang di puncak! The game, is on.

Friday, December 18, 2009

Kita serang kampung seberang!Tawan penghulu depa, culik perempuan depa, rembat harta depa!




Thyrfing. Band Viking yang sentiasa buat gua rasa tough dan berjanggut tebal.

Wow, apa punya update la lol!

Monday, December 7, 2009

Lu restrict diri lu,ertinya lu ni loser.

Sebenarnya gua memang dah kurang rasa berkobar nak menulis. Selain dari rasa malas, gua juga rasa pengisian dalam ni kurang intelek dan tak mencerminkan latar belakang gua...eh kejap, ni blog bukan jurnal! Anyway, gua baca balik posting gua memang jelak ah. Kejap-kejap bitching pasal emosi la, lonely la, cis apa nak jadi tah. Gua rasa..uhmm kali ni gua nak letak video Nokturnal Mortum ah memandangkan gua tengah gila dengar band NSBM dari Ukraine skang. Ye, diorang NSBM, peduli apa gua. Bukan gua Yahudi pun. Oo sebab Nazi racist la ye? Gua pun pikir gak kadang-kadang, takkan takde orang yang tak bersikap racist walau sedikit. Ahah, a point to ponder eh? Okay okay baik layan Nokturnal Mortum - Tears of Paganism/ Lunar Poetry.



Pada gua, elemen simfonik dan folk yang menonjol dalam band ni ah yang buat gua tertarik. Gua bukan fan pada sound production yang lo-fi, necro dan kering, jadi gua sebenarnya agak kecewa dengan kualiti productionnya ah, tapi musicnya, superb. Yang kelemahan gua nampak adalah, vokal dia reverb banyak betol, sampai tenggelam dan susah nak faham apa dia cakap (again, disebabkan kualiti recording yang necro as fuck), guitar juga agak tenggelam tapi masih boleh dengar apa diorang main dan drum..ahhh drum ni gua suspect either pakai drum machine atau pakai digital drum. Bunyi tak organik. Lain-lain dari tu, suma memang hebat.Gua dengar intro Tears of Paganism aje pun dah meremang (takde la meremang tapi you'll get what I mean,no?). Nokturnal Mortum sekarang berada dalam heavy rotation gua dalam iTunes selain dari Delerium, Sleepthief, Disgorge, Atheist, Dargaard dan Brian Eno. Dan gua jugak bikin Tears of Paganism jadi ringtone gua. Amacam, licin tak? Heh. Lain kali gua letak Reckless Tide pulak haha.

Wednesday, December 2, 2009

Puisi untuk Byzantium..atau untuk diri sendiri

Gua rasa macam dah lama tak tinggalkan something kan sini. Sibuk dengan kerja, selain tu gua pun dah rasa kurang rajin nak tulis apa-apa. By the way, life's been good. Gua sebenarnya macam into kepada karya-karya Delerium dan Sleepthief lately. Dan lagu ni buat gua terkenang sesuatu lah, selain daripada vokal Joanna Stevens yang superb dan menggoncang perasaan (selain dari lagu ni, boleh jugak dengarkan suara dia dalam album Sleepthief,memang bagus!).

A Poem for Byzantine (Delerium & Joanna Stevens)

unforbidden shadows of you formed yesterday
i ran away to a room here on the bay
interrupted life again, another new beginning
where the silence echoes
you're no longer with me

here and now
i feel that i'm embracing freedom
even though i may be alone
but that's okay

through the darkness
i would walk in the streets
confessions never seemed
to provide me with a release

held me down and tried to cure me
tried to give me reason
but nothing could seperate
this burdened mind from me

here and now
i feel that i'm embracing freedom
even though i may be alone, but that's okay
looking out to a different sky will disengage me
absense is never the answer, i know
but it serves as my shade

i do not seek and not intend to find
a calmer ocean or a sun that'll never rise
my world will never change
and time will bring you to my thoughts
i'll move on and forget you all over again
moving on, i can forgive you all over again

here and now
i feel that i'm embracing freedom
even though i may be alone, but that's okay
and looking out onto a different sky
it seems so easy
absense is never the answer, i know
but it serves as my shade




Entah, barangkali lagu ni diam-diam beri semangat untuk gua jadi kuat. Untuk apa, gua pun tak pasti sangat. Hidup, semakin baik kebelakangan ni.

Tuesday, December 1, 2009

STICKY: This, I Don't Lie

I head towards the light


My mind tells me not to look back
I know, this time I'll do it right
So the mistakes I've done
Soon will be forgotten


Years, or months it may take
Or forever it shall be left scarred
Until my time, comes.

Sunday, November 15, 2009

Either you soar high in the sky or...fall into the deep ravine

Pilihan di tangan.
Mana satu?
Jadinya, takut nak buat keputusan?
Sebab takut tersilap, menyesal kemudian hari?
Kalau takde risiko, bukanlah hidup namanya kan?
Pilihan, memang memeningkan!



Tuesday, November 10, 2009

1

HI.








Amacam update gua? Licin tak? Heh.

Friday, October 16, 2009

Don't even get me started,please.

Simply because I don't agree with you does not mean I'm being immature. That is the stupidest thing I ever heard. Wei zaman lu ngan zaman gua lain! Bebal betul lah. Upset sungguh. What, I can't speak my mind ke? What a crappy mentality. Shame on you!

Thursday, October 1, 2009

To do or not to do.

Gua sedang bergelumang dengan sakit kepala yang menyerang sejak kerja siang tadi. Hujan kat luar, tapi haram nak rasa sejuk kat sini. Gua jadi emo seharian. Semua serba tak kena. Sakit hati tak tentu pasal. Nasib baik takde siapa yang gua marah.

All of sudden, perkataan I QUIT mula bergema dalam kepala. The last time menda tu jadi, gua ikut kata hati, dan gua buat, dan selesai dengan cepat. Barangkali gua perlu duduk dan fikir dulu. Ye gua tengah depress ni! So not cool. Celaka, tang buat keputusan la yang buat gua depress. Oh well, tu la gunanya ada otak. Gua kena ada steady job nih. Bukan nak main-main sial.


Berdenyut teruk dah kepala ni. Hmfghh~

Wednesday, September 30, 2009

Forgive, what forgive?

Forgiven, but not forgotten.












Deep down inside, the hatred still rages on. Eternally. You are forgiven, but I, shall not forget.


Well, I guess it's in the blood.

Arghhhhhhh Pervert!

Gua ingat lagi, there was one time gua kat klinik dekat area rumah gua ni. Obviously memang demam lah time tu (apa gila nak lepak klinik saja-saja kan?). So, dalam duk menunggu giliran tu (sambil dalam hati duk maki-maki kenapa ah demam etc), gua jeling-jeling ah tengok tv. Ada la berapa orang lagi pun tengah tunggu turn nak jumpa doc kan kan kan. Sekali tv tu duk tayang video clip The DEY, ala yang lagu Give You the World tu (yang clearly rip off..errr maksud gua, sampled melodi dari lagu Fantasy oleh Earth, Wind and Fire). Pfttt tak best langsung. Bagi gua, crap, dan layak kena hina aje. Anywayyyyyyyy, dalam gua duk jeling-jeling tu gua terperasan mamat Indon sebelah gua duk cakap sorang-sorang komen pasal video tu. Gua yakin dia mamat Indon (ha ah gua purposely eja sebagai Indon, sebab gua memang anti diorang pbhttt!) sebab:

- dia berbau keretek
- kulit dia coklat berminyak
- misai lain macam tebal
- gaya bahasa dia sungguh..Indon

Okay, fuck that. Gua takde masa nak fikir time tu sebab kepala duk berdenyut. Yang buat gua rasa mual, menyampah dan segala macam kata-kata maki berkumpul kat benak adalah; komen-komen dia yang berbau pervert dan menggelikan. Dude, perlu ke lu cakap kuat-kuat? Cakap sorang-sorang pulak tu!

"Wahhh badannya cantik sekali"

"Wah kalau aku dapat *****nya tentu sedap ni"

"Ha kangkang lagi, aku mau tengok *****nya"

Gua jadi macam wtf sial! Total uber pervert! Fuck you immigrant. Fuck! Gua yang dengar, gua yang jadi malu. Even kalau lu stim pun tengok video clip bodoh tu, keep it to yourself la, you fucking fuck! Tak payah nak beritau satu klinik yang lu nak bang minah dalam video tu, eiiiiiiiiii~

I guess some people can't keep their mouth shut, when it comes to expressing their uhhh fantasy?

Sunday, September 27, 2009

Reminiscence of the Tragedy

Ever After

Have thou dare not to dream?
In my silence epitaph I redeem;
Hence, this rhapsody entwined
In a deeper meaning of haste!

Be my enchanted tragedy
Lost in my reverie, swore to thee;
Could thou not see?
My life sore with agony
Hear me; don't walk away till you see!

Embrace my silence
A tall tale of rue;
Thy veil of dreams
Have not been undo;
Pray tell; thou sorrow
Thou let'st me be parched;
Thou left this velvet drape
Be hung'd upon me...

Liar! Now go to thy tryst
Prove to me, for thy eyes to see
Worthy art thou? To stand by thy side
Doth thou not harkens to me?

Far away; in the meadows of gold
Brightest art, thou yearn for me
I hath been the flower in the winter
Still I yearn, thou shimmering light

Come forth to me!
I had witness, as clear open sea
Pure art thou heart, shall not be apart;
Hath been blinded, deceived by thy sight;
Grant me!
Open thou heart
I shall cure this poison inside
Wipe out thou tears; Grief thee shall not!
As we wanders the pale midnight sky

Ever After by Silence Enshroud (http://www.myspace.com/silenceenshroud)



Personally, I think this a very nice lyrics, reminding me of old Theatre of Tragedy.

Tuesday, September 22, 2009

There was this time...

SEMESTA 10's, 2001. Lama dah ni. Masa tu pun badan gua sedap-sedap lagi. Masih berotot. Ok tu tipu tihihi. Kitorang kalah pun, tapi ada kenangan yang kuat dalam tournament ni. Haha. Gua ingat sebenarnya gua tak fit pun nak main untuk ten side (sebab badan gua memang besar, jisim memang superb macam tank), tapi coach still hantar gua masuk team ni.

Antara yang gua masih ingat:

- The whole team dah line up nak masuk padang, sekali ramai gila tak lepas masuk. Sebab kuku panjang! Haha. Mana boleh kuku panjang. Nanti scratch muka orang tak ke naya. Buat yang tau rules and regulation rugby, mana bole kuku panjang. Jadinya kami kena halau keluar padang potong kuku dulu lol. Coach dah siap sedia ngan 3,4 nailclippers. Dah expect la tu menda camni jadi. Alahh budak lelaki, mana la nak jaga sangat kuku, ya dok (nampak sangat gua selekeh)?

- Ada sorang mamat ni lari laju gila, gua dah nak putus nafas kejar. Last sekali gua rentap aje dia. Sraaaaap koyak gak la jersey dia sikit, belum tambah dia terlambung kena tarik. Kesian. Siapa suruh lari laju-laju.

- Raihan (our hooker; bukan pelacur la tolol) masa bola line out, instead of rebut and grab the ball, dia pergi tap aje. Tak heroic langsung. Terus jadi bahan kutukan untuk sepanjang tahun. Like, wtf sial pergi tap?

-Masa menunggu turn team kitorang punya match, unexpectedly gua jumpa cross stitch dalam beg boots gua. Abes tu gua terus la sudahkan cross stitch tu. Cantik pulak tu. Metrosexual ke apa kan? Ada je duk bantah, apa sial buat aktiviti macam pondan, lu dalam sport yang serba masculine okay! Gua peduli apa. Masa tu form berapa tah, kelas art memang ada belajar cross stitching, big deal. Buat ajelah kan. Ironic betul, cross stitching sementara menunggu match rugby. Macam tak kena aje kahkah.


Yeah, kami kalah. But it was one of the best moment masa sekolah dulu. Yeah, it is.

Sunday, September 20, 2009

Dulu menerima, sekarang memberi.

Hai selamat hari raya. Amacam? Dapat banyak duit raya?

Dari semalam phone gua bertalu-talu masuk sms raya. Sampai satu tahap, gua off phone. Kononnya malam raya nak ada ketenangan. Konon. Tengah malam bukak balik, ha amikk. Berpusu-pusu text masuk. Terima kasih, tapi gua macam malas nak reply. Jadi gua tak reply lah, except to a few. Rabu dah masuk kerja balik. Gila macam cuti weekend je rasa. Tapi dah sebab raya, gua try enjoy. Gua lantak gila babi makan apa yang ada kat rumah nenek tadi. Tahun ni semua minimum saja. Baik dari makan-makan sampai ke baju raya. Gua dah 7 tahun rasanya tak beli baju raya. Bukan mak gua tak pernah cakap pergi beli ke apa, gua sendiri malas. Buat apa? Pakai sekali dua pastu simpan dalam almari, paling kurang pakai time semayang Jumaat tiap-tiap minggu. Itu pun kalau pakai le. Kalau tak,see you next year. Jadi gua keluarkan balik baju gua masa form 4 dulu, yang jadi favorite gua. Simply sebab colour dia hitam. Dulu lepas form 4, baju tu gua pakai tak muat. Well, macam sendat la. Alih-alih lepas 7 tahun gua pakai balik, muat pulak. Jimat duit. Hoho.

Gua text dia lepas semayang raya tadi. Gua tak tau apa yang buat gua bertindak macam tu. Unexpectedly dia reply. The war, I assume, has already ended. Barangkali beban yang terletak kat bahu sudah pun terlepas. Barangkali masa untuk gua terbang bebas.


Tapi gua cakap barangkali kan? Ye barangkali.

Saturday, September 19, 2009

Hapdet la nyah.

Jom summarize.

Pertama, gua akhirnya dapat gak memiliki TAMA Iron Cobra gua sendiri. Selama ni gua duduk berangan (siap berharap pada hari jadi ke 23 dapa menda ni,tapi harammm nak dapat.) Asalnya gua nak beli twin pedal Ludwig saje, tapi bila gua duduk scout sana sini tanya orang, tiba-tiba member Myspace gua, Dani Subconcious (drummer Discrusher, Decryptory etc etc. memang mamat brutal death metal) nak jual Iron Cobra dia kat gua. Wei sapa tanak sial. Gua amik aje terus! Gua pun tak pnah jumpa dia ni, jadi kira peluang ah nak lepak skali sambil sambar Iron Cobra (murah gila bai dia jual). So Dani kira cool ah. Duk cerita pasal Disgorge (US), and some brutal death metal stuff etc etc etc. Anyway, skang dah boleh praktis kat rumah lah eh eh. Dulu main single, skang dah bole praktis untuk twin pulak. Sesuai sangat la tu, band gua ni pun tiba-tiba dah tukar direction nak main Trad Power Metal. Tapi gua masih nak blaja la. Gua dapati kaki gua tak boleh main dalam tempo yang tertentu, asik nak laju aje tapi kick tak kuat pun. Ingat main Marduk ke!? Cet. Takpe,pelan-pelan. Dalam perkembangan lain, gua duk praktis dengan kawan gua lagi sorang, kali ni musical direction extreme sikit. Bagus jugak, boleh praktis-parktis selalu beat-beat laju. Oh, gua bagi nama Iron Cobra gua; Tormenta. Dalam Spanish, ia bermaksud Storm. Mula-mula gua ingat maksud dia Tormentor ke apa kan, bunyi dekat-dekat aje hihi. Gua panggil dia Storm sebab dulu gua pnah pakai nama Storm jugak, kira cam manifestasi diri gua gak (daemon? Golden Compass anyone?). Tapi kalau nama Storm main tak ribut gak tatau la kan.


Kedua, gua dapati ramai kenalan Petrosains gua dah tak muncul bekerja. Selidik punya selidik, gua dapat banyak yang dah dapat permanent job. Yang gua, dari ada permanent job pi resign wah kahkah! Anyway, gua sometimes macam sedih gak, mana yang gua duk selalu lepak pun dah tarak. Well gua pun takde la nak permanent kerja sini, since gua pun ada impian yang nak di kejar. Esok lusa tatau, gua pun maybe blah bila-bila masa aje. Tapi kat sini la gua kenal- kenal kawan-kawan baru. Yang somehow buka mata gua terhadap menda-menda..err yang lain lah. Kat sini jugak gua jumpa homies-homies (hippity hop sialll) tempat gua tinggal, yang jadikan kami sangat rapat since the day mula kenal kat Petrosains. Yang jadikan gua macam agak sedih ialah, mereka-mereka ni akan tinggalkan Malaysia tak lama lagi. Well, sorang dah pergi Isnin lepas. Sorang lagi akan menyusul hari raya kedua nanti. Takpelah, people come and go. Yang paling penting, only those who are loyal will remain. Macam slogan budak hardcore aje lol. Maybe akan datang kami akan berjumpa lagi. Tadi gua berjumpa la dengan homie yang bakal pergi lepas raya ni. Gua datang nak hantar farewell gift yang kami (by that referring to us, Petrosains friends ah) beli. So gua borak-borak la kejap. Gua ingat dulu kami selalu buli dia panggil macam-macam. Mesti dia terasa hati, tapi gua personally takde niat nak kutuk ke apa. Ala gurau-gurau aje. tadi gua baru perasan, yang sebenarnya orang susah nak teka emosi gua (dari luaran) bila si kawan ni tanya "Ko marah eh?" padahal time tu gua tengah ok aje kot. Eee kira gua pandai conceal emotion la eh? Hihi.

End of update. Selamat Hari Raya. Yang tak boleh celebrate toksah ngada-ngada kahkah.Kthxbye.

Wednesday, September 9, 2009

I

Lu orang pernah rasa tak, satu perasaan ni.

Yang mana lu orang benci gila (by that benci yang teramat bila mana dengar nama aje lu akan cakap 'ah fuck off!') dengan seseorang tapi deep down inside lu orang sebenarnya masih nak amik berat, masih nak amik tau, dan paling celaka sekali, masih ada rasa peduli dan prihatin pasal this particular person. Lu orang selalu wonder apa yang berlaku kat pihak sana, and so on so on so on lah. Dekat mulut lu maki carut hina tapi kat dalam tu lu still jugak cakap 'aww cemana la dia agaknya'. Apa ke pussy jadi camtu?

Amacam, ada rasa beban tak?

Anyway, dalam perkembangan lain, kekasih hati (err I rather call it kekasih kaki) gua dah sampai, gila tak tido malam gua tengok dia. Eeeeeeeeeee comelnya. Geram rasa nak pijak-pijak aje (memang dia untuk dipijak pun). Gua harap dengan kehadiran dia lepas ni gua boleh jadi sehebat Tony Laureano atau sapa-sapa yang sekategori cam dia ah. Amacam? Nanti gua post foto dia ok!

Sunday, September 6, 2009

N

Kadang-kadang lu rasa hanyut bila lu asyik dengan sesuatu. Pantang betul bila gua tengah khusyuk orang disrupt. Gua hairan, kewujudan gua dekat sini, lebih kepada peranan watak tambahan, yang jenis orang kata, ada ke takde orang bukan perasan pun. Tapi bila gua dengar orang tak puas hati dengan gua, gua jadi tersentak. Sejak bila gua pandai kacau hidup orang? Pandai pulak gua nak bawak mulut ke, buat benda tak senonoh kat orang ke. Jap jap, gua ingat orang yang havoc dan popular aje kena kacau, ni orang senyap pun kena juga? Dah, tolong blah. Lu orang, takde hak nak tentukan macam mana gua nak berkelakuan, macam mana gua nak bertutur, macam mana gua nak bawak personaliti gua. Tengok diri sendiri dulu ye? Oh tak payah jugak nak ajar gua cemana nak communicate. Gua graduan communication, which makes gua slightly advanced dari lu. Angkuh jugak statement tu kan? Well, truth hurts, lu ada pakai otak ke?

p/s: Gua buat sedikit semakan terhadap visitor, gua dapati something yang menarik. Hmm, stalker.

Saturday, September 5, 2009

E


Come a little bit closer

And hear what I´ve got to say

Burning words of anger

Of hate and desperation

What if I break the silence?

What if I do forgive the past?



I know it might sound funny

To tell you what i felt

I mean I really loved you

It´s a shame - my fault - I know

But why - but why

Why are you so stupid?

But why - but why

Why are you so stupid?



Fuck you and your killing lies

I hate your pissing attitude

Why did you have to go so low

Trueler - Copycat



What if I break the silence?

What if I do forgive the past?



Sucking like a vampire

The blood of all your friends

But sorry, my blood was poisoned

Now burn in hell



You killed the love

You killed the trust



What if I break the silence?

What if I do forgive the past?

- CopyCat by Lacrimosa

Friday, September 4, 2009

Y

I met Azim at KLCC mosque during the Friday prayer. We didn't talk much except on teasing how cool he looks now, working in a Norwegian company (ala demmit, ari tu gua keja kat company Australia tau,eleh tanak kalah lol), he asked how Dee is doing (which I replied ya dia ok) and we planned to meet next week to have a buka puasa together. Maybe we should gather all the BackLine Boys eh eh?

The mosque at the DFP were quite packed as usual so we had to sit outside. And then came out a question from Azim:

"Dah baik-baik dengan bekas kekasih hati?"

I was like "Pehal dengan dia? Tanak aku".

Rightt so Azim provoked further with " Pergilah rujuk balik kat dia" shits and stuff.

Which I lazily replied "Gi mati lah. Dah dah."

Pergi berbaik. Hmff. I remembered I spoke to one of my friend how I changed after I broke up with her almost a year ago. But despite how I hate her so much, I never forget to pray for her,well, for her happiness and in whatever she's doing. I know, yes I fucking know how fucking ironic it is.

I remembered one of my Petrosains friend resembles her very much (well,almost). And how I went to this Petrosains friend and told her about the fact. So I called this friend Ah Lian, for she is half Chinese. Yeah I know Ah Lian means Bimbo in Chinese, but it's just a joke for she sometimes like a..yea you know the Plastic Girl type. But with brains la of course. Yeah anyway, eventhough she resembles my ex, I didn't come and say to her 'wei lu macam ex gua siakkk, jom couple'. Knowing the limitations plus, as a colleague, we just remained friends and gua pun bukannya nak ada apa-apa. Oh well, I wonder how my ex is doing. Hope she is doing fine. Worry not, I'm doing good here, better than ever.

Oh, I am getting myself a twin pedal yihihi. Well hopefully. Duit dah ada boleh ahh beli.

Tuesday, August 25, 2009

TIR death do us apart ( no pun intended)


8 pagi camtu ah, pagi tadi

*phone bunyik, tone Sepultura 'Refuse/Resist',ewahhh*

Gua agak angin la pagi camni sedap tido aje kutu nak call. Lagi-lagi kalau salah nombor, nak aje gua sumpah jadi ulat bulu.

Gua: Aaa halo!

orang-tak-diketahui-siapa: hello boleh cakap dengan Dato' Amin?

Gua: Aaaa dato'?Errr, ya speaking, what's the matter?

Gua pun tah apa gila pi layan mamat ni haha.

orang-tak-diketahui-siapa: Saya dari Pos Malaysia. Ni ada package untuk Dato' ni tapi tak lengkap lah. Boleh Dato' beri alamat lengkap Dato'?

Gua: Ohh senang aje. Alamat saya blablabla.

orang-tak-diketahui-siapa: Terima kasih Dato'! *hang up*

Gua terkebil kejap, ni motherfucker mana nak scam gua ni? Yang gua pun laju menderu bagi alamat apasal? Paling penting, apasal dia panggil gua Dato'? Kahkahkah! Nampak sangat nak pekena gua pagi-pagi. Tolol. Terus gua sambung tido. Konon nak simpan tenaga sebelum gerak pi kerja.







Balik aje dari KLCC petang tadi, gua perasan ada parcel untuk gua kat meja makan. Hek eleh, patut ah mamat pagi tadi panggil gua Dato'! Kat parcel tu tulis nama gua Dato' *somethingsomething*. Lol! Tapi gua dah boleh agak isi dalam parcel tu menda. Shirt TIR gua!Arghhhhhhhhhhh finally sampai gak! So despite ari ni gua penat dan balik lambat sebab overtime, gua sempat sengih barang seminit dua sebab baju gua dah sampai! Nanti foto gua upload! Ngeeeeeeeeee!

p/s: Okay gua dah update, gua letak je ah foto yang gua sempat amik.

Sunday, August 23, 2009

Stormblown / StormblÄst

...And I can never forgive you, and myself.

















Fuck, that was so fucking emo one liner siyal!

Saturday, August 22, 2009

Kalau ikutkan...

All of sudden gua jadi emosi.

Gua jadi depress. Puasa dulu ada je orang kejut gua sahur. By that, maksud gua selain dari mak gua atau ahli keluarga gua. Gua rindu saat-saat tu. Bila gua terkenang, gua jadi hiba, walaupun ekspresi wajah gua keras dan kental. Gua kena cekalkan hati. Waktu macam tu dah berlalu.

Barangkali raya kali ni, sepi saja. Barangkali puasa kali ni hambar saja. Barangkali akan terus macam ni entah sampai bila gua tak tau.

Gua sangat tau, sebenarnya selama ni hanya ego gua aje yang buat gua terus cekal. Kalau tak kerana menda ni, gua rasa gua lama dah duduk jadi pussy bersedih tak tentu hala. Dek kerana nak buktikan yang gua boleh hidup dengan selamba dan kuat, gua harung aje. Eh ok kan kan kan.

Ramadan, bawakan gua sesuatu yang berbeza tahun ni. Dan lu orang semua, selamat berpuasa, semoga pertarungan menentang nafsu kali ni berjaya!

Wednesday, August 19, 2009

How do you like your meat sir? Well done?Medium rare?









Vegans are not allowed, because we are meatheads! PetVols makan-makan before puasa featuring Kong. Haha! No review, just photos. Photo credit: Jannah.




Thursday, August 13, 2009

Drowning, in my consciene.

Ini malam gua malas nak tulis panjang-panjang. Lately rasa malas nak menulis. Agak hilang fokus tak tentu pasal. Jadi gua sekadar nak letak ni.

Requiem by Vociferation Eternity

enter my mindless nights
steal my dreams from starside
smash... into a million fragments
fell and see with blindness
cause im falling
can you hear me calling to you?

force depression down my throat
disillusioned with beauty's creation
careless whispers spread unthought
they spread unthought

senses are raging, red skies are blazing
endless shadows lurking in the solemn dark
soliloquized sonnets weaved at midnight
drowning in my conscience
embracing my misery

Antara lagu yang mampu bikin gua melayang-layang. Hmfff. Nak tau pi dengar sendiri ah. Gua memang minat lagu ada female vocals nih eheh.

Wednesday, August 12, 2009

Awak tak nak cari kerja ke?

Ah, dah boleh mula balik kot cari kerja. Apa gila nak stuck kat PSB saja? Right right, so gua dah update resume, err gua perlu plan sekarang. Ya plan.

Ok, plan pertama, err tido dulu ah. Heh.

Monday, August 10, 2009

This is madness, if you can call it madness,lah.

Jangan, jangan, jangan. Kelak gua sendiri bakal merana. Jangan, jangan, jangan.

Tolong pergi, jangan menyemak dalam kepala gua. Masa lu dah berlalu.

Friday, August 7, 2009

Pandang gua, senyum.

All of sudden, gua tiba-tiba aje nak dengar balik Cradle of Filth. Bermula dari semalam suddenly aje lagu Scorched Earth Erotica main-main kat telinga gua. Balik ni terus pasang balik lagu tu, dan semua lagu CoF yang gua ada. Dan ini mengingatkan gua kepada dia lah. Gua ingat lagi yang dia nak sangat tengok movie Cradle of Fear, yang supposedly sebuah film super gore dan seram (walhal super bodoh dan ntah apa-apa). Lupakan tu.


Satu fikiran yang menganggu gua, apasal gua nak ingat dia balik? Gua pasti dia pun takkan teringat pasal gua pun. Silap-silap nama gua pun dia dah tak ingat. Dia pun tah dah ke mana tah jalan hidup dia pilih, gua pun tak tau. Kalau gua pilih nak berbaik pun, gua pasti sangat akan ada rasa ragu-ragu dan nak balas dendam, jadi baik jadi camni aje. Takde siapa rasa sakit, gua pun seronok hidup camni. Ada beberapa orang suggest gua berbaik-baik, tapi setakat ni gua takde nak ke arah tu pun. Biar ah, gua dah through dengan dia, gua rasa. Tak perlu nak 'hi jom kawan balik, jom lepak, jom kenal-kenal balik, jom jadi balik macam dulu,' tadak-tadak. Tu apa yang pihak gua fikir dan rasa. Pihak dia gua tak tau, ntah-ntah langsung tatau,heh.

Puasa dah dekat, dan puasa sebenarnya memainkan signifikan yang besar jugak dalam hidup gua tentang dia. Eh, tak perlu la nak get emo and go beserk kan? Menda dah lepas. Tapi karang mula la tu tengah malam, termenung, selak laci, cari balik foto dia, pasang balik recording borak-borak dengan dia dulu. Eleh, gua tau sangat la mesti gua jadi macam tu. Hati jelly. A friend once said, orang yang pernah tinggalkan impak dalam hidup lu, lu benci camne pun lu tetap akan ingat.

Dah gua tanak get emo, gua nak keluar lepak. Anak muda bekerjaya mana lepak rumah di Jumaat malam Sabtu!Trrrrrrrrrrrr~

Wednesday, August 5, 2009

Flu?Arghh run!

Pas sebulan lebih gua kerja siang dan malam akhirnya gua amik keputusan untuk kerja waktu siang saja. Haha padan muka, ingat robot ke apa. Paling tak best pengakhirannya gua jatuh sakit pada hari terakhir bekerja jadinya gua tak datang la haha. Haihh. Lepas ni mula la balik job hunting. Cis, lepas ni gua kena memilih sikit bekerja. Nasib baik gua ada kerja backup, takde la sangap tak berduit kan kan. Dah gua malas nak tulis panjang-panjang. Trrrr~

Saturday, July 25, 2009

Yeah!

Gua hairan dengan orang bodoh yang tak reti bahasa ni kadang-kadang. Apa yang buat diorang ni keras hati? Ada ke sebab kebodohan diorang yang serba tolol tu buat diorang jadi degil dan keras hati? Gua pun malas nak fikir banyak-banyak. Gua banyak benda nak selesaikan kot, literally lah. Siang dan malam.

Gua bercakap tentang ini. Gua dah guna macam-macam cara nak avoid tapi celaka ini (maaf, gua dah takde perkataan yang lebih sopan) nampaknya tak reti bahasa. Gua cakap elok-elok, lu amik kesempatan. Sempat lagi nak jual cerita sedih la,penyesalan la etc. No. Gua dah tak nak ada kaitan. Tolong hormat yeah.Buat putus mood aje. Gua terus jalan-jalan keliling centre nak kasi rasa bengang hilang. Gua malas nak fikir. Buat semak. Orang bodoh macam tu buat apa layan.

Baik gua dengar Anuar Zain ah. Hahahaha!

Saturday, July 18, 2009

Now~

Gua main balik lagu-lagu yang gua selalu pasang waktu gua mengalami emotional breakdown dulu. Waktu yang gua jadi pussy gila babi, yang duduk berendam air mata, yang duduk termenung lama-lama, yang duduk berkurung dalam bilik, yang kejap sengih kemudian tiba-tiba menangis, yang setiap hari meratap.

Gua tak malu pun. Memang the fact hati gua memang fragile pun. Tapi lama-lama gua jadi fed up dengan diri yang serba pathetic. Jadi gua pun amik keputusan (secara luar sedar) untuk duduk dan perhati apa yang masa akan buat kat gua. Seingat gua, lama-lama gua cease all form of communication dengan dia, gua cuba accept the fact, dan gua cuba keraskan hati. Nasib baik gua ada kawan-kawan yang membantu. Akhirnya gua mengaku, sembahyang tu sebenarnya memang jalan terbaik. Gua marah-marah dengan takdir, tapi bila gua berdoa (in a way lebih kepada cam conversation kepada Tuhan, err paham ke?) somehow gua rasa lega sikit. Selebihnya, terserah kepada jiwa gua camne nak hadapi semua ni.

Sebut pasal kawan-kawan, gua terima kasih kat Kamil, Men, Din, Jatt, and few people yang susah payah bantu gua. Especially Jatt, yang teman gua sampai ke rumah si dia tu. Gua memang takde sapa nak harap time tu, yet dia berkejar datang jumpa gua. Somehow gua baru perasan, Jatt tak pernah tinggi suara dengan gua, walau sekali. Fahim dan Apis, housemate gua pun ada bagi nasihat. Diorang punya nasihat bunyi kasar, tapi somehow masuk akal bila gua fikir balik.

Fast forward berapa bulan ke depan, gua dapati keadaan berubah. Memang mengambil masa. Kebenaran yang gua nak tau pun akhirnya terserlah. Gua pun dapat tamatkan pengajian. Gua rasa pandangan gua terhadap dunia dan orang pun dah berubah. Gua kenal macam-macam orang. Maybe yang boleh gua simpulkan, satu kehilangan, berpuluh-puluh yang gua dapat in return. Well bukan lah berpuluh-puluh, tapi paham la kan? Gua harap gua punya kesabaran yang lebih kukuh. Dan gua seboleh-boleh tak nak jadi hipokrit, tho sememangnya kita tak boleh elak.

Pasal dia, gua biarkan lah. Gua tak tau, mungkin gua akan berdamai, atau simply gua lupakan terus dan buat tak tahu. Either way, gua tak peduli pun. First cut is the deepest, gua akhirnya faham maksud kata-kata tu. Yang penting, gua terus hidup. Tak kisahlah hidup dia semakin bagus ke going down the drain ke, dia tahu lah nak buat apa.Gua dah cuba buat yang gua mampu masa dengan dia dulu, cukup lah kan. Gua tak nak nanti gua teringat apa yang jadi, gua jadi lemah dan tak bersemangat. Tapi, macam gua sebut sebelum-sebelum ni, gua harap dia jumpa apa dia mau. Well gua pun sebenarnya bukanlah kenal dia sangat. It was a quick one, to be honest. Macam touch and go. Misteri jugak sebenarnya. Tapi barangkali tu lah takdir. Gua nak marah- marah pun tak guna. Dah tertulis, dah berlaku pun. Dia pun bukannya teruk sangat, selagi dia tu manusia, mesti ada walau secebis kebaikan. Antara nampak atau tidak.

Oh well, esok gua kerja lagi. Nasib baik masuk kul 12. Gua tak mengomel pun. Gua suka kerja kat Petrosains. Gua even datang awal pagi tadi sebelum time gua, dan request nak ganti sapa-sapa yang tak datang. For free. Apa gila gua pun tak tau. Maybe gua dah suka tempat ni gua sanggup buat apa saja.Ewah, gila bodek haha~

Til then.

Tuesday, July 7, 2009

A summary

Just some quick update. Gua sangat sibuk lately dan barely ada masa untuk bermalas-malas. Even waktu tidur pun gua sudah hampir takde due to dual-job yang gua ambik sekarang. Apa gila siang malam kerja?

Training gua dengan Petrosains hampir tamat dan by next week sudah boleh mula bertugas sebagai full-fledged volunteer. Hampir semua exhibit gua dah master, especially heli simulator, best oh! Between these two jobs, gua personally lagi suka dekat Petrosains depsite payment dia tak ke mana pun. Lots of new friends and plenty of interesting people to meet everyday. Gua memang seronok dekat sini.

On the other hand di waktu malam gua kerja dekat media hub company yang deal dengan news dari oversea. Gua bukan journalist, gua cuma buat news clipping dan kerja-kerja yang related dengannya. Payment wise, sini lebih tinggi dari Petrosains tapi gua takde satisfaction pun. Gua memang terus terang cakap gua kerja kat sini sebab bayaran, bukan passion. Dan masuk minggu ketiga, memang gua dah mula terasa efeknya dengan tak cukup tidur. Mana taknya, 11 pm gua kerja kat sini sampai 8am. 8.30 am gua kat Petrosains sampai pukul 6 pm. You do the math dan fikirlah bila masa gua nak dapat minimum 6 hours of sleep. Dan gua kurang gemar dengan atmosphere kat sini.

Semalam gua lepas habis training Future Energy dekat Petrosains, gua terus rush ke Damai Complex (dekat area Chow Kit) untuk interview dengan SpencerAzizul advertising agency. Memang macam orang gila terkejar-kejar sana sini. It went well, gua rasa. Gua harap gua nailed it dan diorang hire gua lah harapnya.Sebab gua pun memang nak masuk advertising industry. Mudah-mudahan.

To wrap it up, hidup lepas university years abis memang berlainan. Gua harap usaha gua semuanya dipermudahkan Tuhan dan moga-moga gua dapat menjalani kehidupan yang lebih baik dari sebelum ni. Gua takkan toleh belakang dan semua yang dah lepas, takkan gua usik lagi.

Tuesday, June 30, 2009

All Alone<-----------------gila desperate tajuk camni

Tiba-tiba mood gua jadi melankolik bila gua dengar The Sins of Thy Beloved. Sial. Kalau nak rasa sedih melampau-lampau sila dengar band ni. Bukan Bring Me the Horizon atau As Blood Runs Black. Dua-dua band super duper gay. Baik dengar Disgorge (US). Oh anyway, semuanya start bila Riez suruh gua dengar lagu All Alone demo version. Damn, tajuk aje dah gila babi sedih, belum lagi dengar section si vokalis wanita weeping. Pergh. Haha. Cepat-cepat gua transfer album diorang masuk pendrive, boleh layan malam kang kat opis. Buat kaki yang layan perasaan sedih tahap nak nangis banjir, gua rekomen dengar band ni. Memang semua pasal sedih, putus harapan, jiwang kongkang terbalik dan tragedi. Haha.

Dah gua nak siap-siap.

Monday, June 29, 2009

Mulut ringan nak maki bertalu-talu tapi....err.

Balik rumah aje gua rasa penat gila babi. Mulut mula ah ringan nak insult sapa-sapa yang terlintas kat fikiran.Tapi gua rasa malas pulak nak tulis kat sini. Nanti karang ada yang terasa lepas tu ada bitch fit, mengamuk bagai nak rak. Counter attack konon tulis kat blog sendiri pastu bising-bising takde sapa nak baca. Pastu gua nak insult family dia, balak dia ke, kereta dia ke, kucing dia ke.Eh gua dah ter-mula kutuk ke ni?Haha.

Eh gua lupa nak tulis pasal training gua dekat Petrosains dan jugak pengalaman gua kerja malam; first real job gua. Tapi nanti la kot. Penat sial. Tapi gua rasa macam orang hilang akal jugak, 2 job dalam satu masa. Lu rasa lu boleh handle macam gua tak? Orang malam-malam lepak kat mamak sampai hilang akal, dating bagai nak kiamat; gua redah pergi kerja malam-malam. Mata naik buntang baca news, bikin clipping, bikin briefing. Nasib baik member sebelah mamat metal. First day datang dia dah greet gua. Gua perasan dari first gua masuk tengok dia ada tampal logo Emperor kat cubicle dia. Cun ah! Takde gua lemau ke apa kan kerja malam. Grughhhh~

Petrosains seronok pasal gua jumpa macam-macam orang yang jadi volunteer. Mostly fresh grad. And all of em are very nice. Gua aje mula-mula hostile. Gua bukan mamat poyo ayat manis duk senggol-senggol perempuan blablabla macam Kobau (sori, inside joke.Lu tak paham sudah ah). Tapi kalau bercakap dengan gua, definitely gua akan layan elok-elok. Kot. Yang kadang-kadang bikin gua nak gelak pasal volunteer perempuan ni, gua punyalah bahasakan diri 'aku,kau' kat diorang, sat lagi diorang pulak 'kita,awak,saya,you, I'. Dah gua pening cemana ni? Dengan tak mau jadi hipokrit gua bahasakan jugak diri gua 'aku'. Gila pelik, ah peduli hape. Gua ingat lagi first day gua segan malu-malu anjing. Masuk hari ketiga dah boleh duduk makan sama-sama. And by final day boleh gelak-gelak. Eh ok pe.Nak sombong-sombong karang duty sekali jugak. Nanti ah gua cerita in detail.

Eh gua dah tak jadi insult ke? Laaaaaaaaa haha. Dah ah gua nak tido.

Tapi....


Amacam? Cun? Apa ingat folk musician suma pakcik makcik ke? Introducing Kaat Geevers; frontwoman Lavender dan jugak crew untuk Omnia dan Faun. Maaf Anna Murphy, sekarang lu dah ada saingan baru, tapi kemampuan lu untuk headbanging sambil main hurdy gurdy memang gua respek aaa hahaha~

Uhummmmmmmmmmm~

Sunday, June 28, 2009

Hero kalah dulu, bukan kalah memanjang.

Kadang kala bila lu dah hilang punca akibat bersedih, lu akan cari seseorang yang willing untuk dengar masalah lu. Tak kira la family members ke, kawan ke, atau maybe total strangers yang lu kenal kat myspace (yang lu orang hanya komen2 saja dan x pnah jumpa in real life). Pada gua, ok sahaja kalau lu nak sekadar luahkan apa yang terpendam. Semua orang macam tu kot. Selalunya bila dah luahkan, mesti ada dapat nasihat sedikit, kata-kata encouragement and so on lah. Dan selalunya lu orang akan work out la the problem dan cuba nak selesaikan kemelut yang menganggu jiwa (cewah gila berbunyi artsy fartsy). Well, dah sampai tahap tu memang lu orang sendiri-sendiri la.

Tapi ada satu golongan yang gua tak faham. Gua tau la semua orang ada masalah kot, who doesn't ya dok?Gila tiap masa ada aje masalah. Fine. Maybe dia terlalu emosi dan menganggap semuanya negatif. Tapi kalau tiap masa nak mengadu menda yang sama, apa ke hal pulaknya ni? All the time? Lama-lama orang dari simpati dengan lu, orang jadi naik menyampah dan menganggap lu pathetic. Atau mungkin lu orang akan dianggap memancing simpati dengan cerita-cerita sedih lu orang. Sikit-sikit dah la. Tapi kalau dah start jadi modal nak dapatkan attention, gila kesian sial. As if hidup lu asyik penuh dengan disaster, silap-silap orang ingat lu ni bawak sial, tak pasal-pasal aje orang avoid lu.

Cakap mak bapak lu tak sayang lu la, padahal dapat aje duit poket, kereta, silap-silap kredit kad. Itu pun nak tuduh mak bapak lu orang tak sayang la semua. Kalau tak sayang lu baik diorang dump lu belakang hospital masa kecik dulu.

Lepas tu dengan kawan-kawan. Cakap kawan-kawan tak faham lu la semua. Kawan-kawan nerd la, lu sorang aje la cool. Kawan-kawan tak suka terima idea la, kawan-kawan bitching pasal lu belakang-belakang. Mungkin ada kebenaran. Tapi lu ada tengok diri lu ke? Entah-entah lu yang set barrier tu, lu assume orang ikut suka, lu judge orang ikut kepala lu. Lu cakap ikut suka lu, lu main terjah ikut suka. Kalau dah ramai orang tak suka lu dari suka, nampak sangat ada yang tak kena.

Sebenarnya bukan apa, gua rasa semua orang pernah lalui detik paling down @ teruk dalam hidup lu orang. Yang bezakan hanyalah macam mana lu orang recover dari masalah tu. Ada yang kejap aje sebab dah tau apa nak buat, ada yang amik masa lama sebab tak pernah hadapi keadaan yang serba keliru ni, ada yang tak reti-reti. Seriously gua pun pernah hadapi. Gila babi gua rasa down sampai tahap gua dah tak nampak apa yang hidup ni offer untuk gua. Tapi gua bersyukur la lama-lama gua jadi rimas asyik nak kesian dengan diri gua, tambah pulak ada beberapa teman yang asyik gua bug dengan masalah jiwa gua. Gua jadi macam 'wtf sial, amenda gua duk melangut ni, baik gua buat menda lain'. Kesian dengan diri memang la patut ada, tapi kesian sampai satu hape pun tak jalan, apa guna?

Keluar, hadapi dunia dan lihat ni hanyalah satu kejayaan kecil untuk kemenangan yang lebih besar. Kemenangan melalui pengorbanan. Pada gua pada usia macam ni, banyak lagi gua kena hadapi. Banyak lagi gua nak tengok. Kalau gua stick dengan masa lalu yang menyedihkan, sampai bila pun takkan berubah.

*Originally ditulis dekat Myspace gua, tapi gua decide nak letak kat sini as well. Well who knows ada yang baca dan terasa ke apa kan.Bammmm!*

Saturday, June 20, 2009

Runaway/ Hide

Gua perasan, lately gua seringkali lari ke rumah nenek gua dan tidur kat sana. Bila gua lepak bilik depan tu dan bukak buku baca, gua rasa gila babi tenang.


Ha kan hening tu. Away dari segala masalah dan pandangan gua tertutup dari rasa tak puas hati dan menyampah. Rumah nenek sangat sunyi sekarang. With everybody already grown up, dan dengan hidup masing-masing, rumah nenek hanyalah the shadow of its former past. Rumah nenek yang kami panggil The Great House of Klan sekarang sunyi dari gelak-gelak kami. Dan sunyi itulah yang bawa ketenangan kepada gua.


p/s: Apa-apa pun, dua orang chicks ni memang hot. Folk instruments and chicks, memang sepadan hohohohoho!

Anna Murphy & Meri Tardic of Eluveitie, hikssssssssss!

MPE (multi purpose entity)

Gua baru balik dari interview tadi. Yeah, on Saturday. Sebenarnya gua dah dapat job lain dan akan bermula Isnin ni, tapi tah apasal tah gua tetap pergi hari ni punya. Dan orang tu cakap,kalau gua diterima, Isnin ni jugak akan mula. Eh gila kan? Mak gua pun cakap jangan buat kerja gila macam ni (siang malam kerja, leaving only 5 hours of rest in between). Lol. Tapi gua senyap-senyap dah buat plan sendiri yakni; kerja no 1 adalah kerja malam, manakala kerja no 2 (yang gua pergi tadi) adalah part time basis, bermakna gua boleh pilih hari gua nak kerja. Eh okey apa? Jangan bazir peluang yang ada, sauk apa yang ada. Lagipun gua bukan ada masa nak buang-buang nih. Gua dah tua kot :(. Takpe ah, kalau gua tak tahan gua buat je ah kerja yang malam tu. Tengok jauh mana gua tahan. Most importantly, I've got nothing to lose. But still, gua masih kejar karier impian gua, yakni nak jadi copywriter!Huarghh!

Anyway interview tadi berjalan lancar. Macam biasa gua cakap apa yang perlu, kelentong jangan lebih- lebih hoho. Tapi gua datang lambat tadi, gila macam apa tah. Gua sampai reception area aje kosong. Tau-tau budak-budak lain dah masuk. Gila kalut gua. Finally dapat gak masuk. Eh Fahim pun ada haha. Bukan tu aje, masa interview tu, siap ada budak ni satu course ngan gua kat universiti, siap sekelas subjek Deutsch. Shit, gua siap kelentong gua reti cakap German la semua kat interviewers tuh. Amik sekali dia suruh cakap Deutsch satu line. Lol!


Semalam Anas call gua setelah dekat berbulan diam aje. Baru gua tahu dia duk struggle bekerja sana sini, patut ah senyap. Sekarang dah setel down, dia call dan beritahu untuk start praktis balik dan sambung recording yang tertangguh. Gua ingat band gua dah mati terbengkalai dah. Ahhh hidup jadi busy balik, I like! Gua harap kali ni dapat setelkan recording dan siapkan terus EP kitorang. Huzzah!

p/s: Muka interviewer tu berkerut bila gua cakap gua suka music folk. Whaaaaaaaaat? Ingat orang tua aje ke dengar folk?


Wednesday, June 17, 2009

I rather gouge my eyes, than meeting you eyes to eyes.

Gua terfikir. Harus ke gua berlembut hati dan pergi berbaik? Mesti ke gua pandang balik ke belakang dan betulkan damage yang dah gua lakukan? Celaka la, asal nak tidur aje mesti terfikir balik. Ni gua tak sedap hati ni bila rasa ragu-ragu dah mula bersarang. Eh Tuhan, ni salah satu dari petunjuk Kau kasi ke?



Once crucified

I would have died

A thousand more times

Just to feel her breath


On my neck as a fervent lover


To drown her sighs


In floods of tears so well refined


And blind from spying her


In the arms of others



-Gua pun tatau nape gua taruk line lagu Gabriel nih.Ish.














Gua tak mahu.

Tuesday, June 16, 2009

Non stop high eeek eeek eeeek eeeek!

Hari ni gua memang hyper gila sebab kena sugar rush. Terima kasih dekat Dee @ cik Na @ entah apa nama lagi gua selalu panggil dia. By that gua mean in a good way okay okay. Tadi siang gua jumpa Dee kat Pavilion dan menuntut pie idaman gua. Hihi. Best ooo! Sumpah gua makan sorang tak abis. Besar siut. Tengok sendiri aaa.


Kalau tak percaya besar mana, mari gua letak perbandingan dengan si pembuat pie dengan pie strawberrynya.


Gua memang tak larat nak makan sorang-sorang sampai habis. Btw apasal lu macam dah kurus ah Dee? Anyway gua memang dig pie lu ahh. Bagi gua pie lu memang okay, cuma gua rasa base tu kasi tebal la sikit. Tapi lu cakap biskut tu dah habis kan sebab tu cam tak tebal kan kan? Other than that okay saja. Memang high la siot bila gua balik tadi. Muahaha. Terima kasih jugak coklat Hersheys tu. Huahaha high lagik.

Nothing much happened, gua just catch up stories dengan Dee sambil jalan-jalan. Sebenarnya gua expect Azim datang join sekali tapi ntah apasal la mamat tuh tak datang. Frust jugak. Sempat jugak gua send Dee few songs dari live album Eluveitie, since gua tak dapat nak burnkan cd gua bluetooth aje ah (siot dah pandai dah guna menda2 camni, dulu haram bluetooth pun tatau amenda haha). Selain tu tujuan gua lepak hari ni adalah untuk hantar menda ni kat si pie maker.


Gua harap tak besar sangat untuk lu eh eh. Lagi satu tak payah nak takut-takutkan atok lu dengan tee nih. Takde yang horror pun. Lain la kalau cam tee Impiety gua tu muahaha.

Much appreciation ah Dee. Lepas ni buleh lepak lagi hoho. Ok ok ok?

Monday, June 15, 2009

Don't push it.

So I went online after I returned from Seremban. Usual day, usual routine. Logged in my YM, and read some shits on the net. And all of sudden someone buzzed me. Someone who's not in my list. Er, to be precise someone I deleted. I could go and insult this person as I please, since I have issues with her, but I am trying to be reasonable. Heck, everytime we talk online, its the same lame crappy questions. I began to feel silly for entertaining her. I know she is trying to be friendly, but being skeptical as ever, I refuse to share anything about myself.

Back in the days of being ultra anguish (apa tu ah?super pemarah?), I could just spit offensive words, non stop. Nasty. But she just refused to surrender. When I asked why didn't she simply walked off from my life, she said she can't. I was puzzled but why should I care? After all, she dragged me into the mess she created maaaaaaaan. I was in a deep shit, seriously. The only way to end this is to walk away, terminate all means of communication. It worked, for 3 or 4 years I think. And then she came back.What the hell, she went all the way to get my number back ke? By that time, I grew tired of insulting her. What I did was, I play the game according her way. Yeah, she loves to annoy me, so that's what I did..ehh do. By being annoying. Ask me questions and then repeatedly ask me 'Are you sure?' or 'Eh I thought you said you are...' type of questions which driving me mad. Even driving me insane whe she said something I did not said and pretended as if I'm lying or hiding a fact. Crap. So what I did was when she asked me a question, I intentionally acted nonsensical. Pretending as if I did not get her point. Heck, it was fun (and mean) seeing her trying to repeat again and again. You got served. But hey, at least I am not insulting her. Yea man, I laughed and laughed in front of the computer. Oh well, I told her so. What? I am an asshole? Maybe. Or maybe not. I just don't want anything to do with this woman. She's just plain annoying. Oh please, do not bombard my phone with sms-es and phone calls. Do not step in to my life again. Yeah, I know. I am the type of holding grudge to those who treated me bad. I tried to distance myself so I can forget what happened (therefore the grudge will disappear), so this should work lah. Unless she does not see the way I did, she will keep pestering me.

Oh well. Ah, will be meeting Cik Na tomorrow, ah can't wait mannnnnnn. I want my pie hihi!


Saturday, June 13, 2009

Tiru saya, anda poser.

Bandingkan:

Ini:



Dan ini:



dan akhir sekali, yang ini:




Lepas tu analisakan.




Sudah? Jadinya? Barangkali lu orang akan mula fikir siapa tiru siapa? Mungkin ke Eluveitie tiru Alan Stivell? Atau the other way around?

Neither of them are,actually. Trimartolod adalah (er jap aa, ni hasil yang gua baca aa tau) lagu traditional Breton. Macam AnDro jugak. Jadi Alan Stivell, Eluveitie dan satu lagi vocal group apa tah namanya hanya hanya preserve lagu traditional ni. Jika Alan Stivell sekadar menyanyikan @ memainkan balik Trimartolod, Eluveitie olah balik dan integrate kan dengan music melodic death metal mereka. Yeah, it's called improvise. Pada gua ni merupakan usaha untuk lebih appeal kepada wider audience especially anak-anak muda. Takde la headbang tak tentu hala, terutama kepada Arch Enemy (gua hanya suka works Michael Amott dalam Carcass), BMTH ataupun ABRB. Fuck off and die.

Kalau study betul-betul, music Eluveitie banyak gunakan tune dari lagu-lagu traditional. Lain kali gua akan letakkan lah. Tapi pada gua, usaha diorang memang kreatif. Gua pernah cakap pada adik gua yang music bawaan diorang ni bukan setakat untuk entertainment purpose, tapi juga boleh digunakan untuk pembelajaran sejarah (untuk orang-orang sana ah). Yeah mannnn, pergi dengar sendiri lah. Gua fikir alangkah baiknya kalau ada band-band Malaysia yang buat macam ni. But then again, entah bila ah kot. Lagipun music tradisional kita sebenarnya banyak pinjam dari budaya luar (gua bercakap dari perspektif bangsa Melayu, bangsa lain gua taknak usik). Hakikatnya gua kadang-kadang rasa bangsa Melayu ni kuat ciplak, bukan setakat sekarang, malahan dari dahulu. Eh kejap. Ciplak tu berbunyi kejam sangat, pada gua kita dah terlalu banyak asimilasi dengan budaya lain. Which is in a way ada kebaikan dan keburukan. Oh well. Gua rasa lu orang boleh fikir kot. Tarian-tarian kita banyak dipinjam dari budaya luar,muzik-muzik "tradisional" kita pun sama lah. Jadi apa originality yang kita ada? Gua tak tahu ah, gua pun tak banyak buat study lagi.

Dah ah tu.

Friday, June 12, 2009

Come and pick your stuff hey hey hey~


Gua jeles sebab tee ni lagi cantik dari gua punya,argh! Kenapa ah takde saiz gua damn damn damn! So sila datang pick up yeah cik Na. Gua jeles!

Yang gua tengah layan sekarang









Folk/ Celtic metallers Eluveitie is the king! Gua memang dig gila album-album diorang sejak Spirit. Memang hasil-hasil diorang terbaik lah. Pada gua lagu-lagu band ni secara tak langsung berbentuk education (bercerita tentang sejarah dan lirik2 archaic yang diambil dari stone engraving) dan juga bersifat sedikit patriotik dan nasionalis (adakah NS secara tak langsung juga?oh well), haha. Bukan takat main music keras eh? Semalam gua ke Pertama dan jumpa album Spirit digipak dan Slania special edition. Fuckkkkkkkkkk geram sial, dah la dua-dua tu ori. Gua bawak seratus dah terbelanja lak beli tee. Arghhhhhhhhh! Takpe, tunggu gua ada duit nanti gua sambar,siap dengan Eluveitie drinking horn ewahhh!



Nah bonus, Omnos versi folk metal. Layan gak pe. Hanya terdapat dalam Evocation I : The Arcane Dominion limited edition.

Wednesday, June 10, 2009

Awak nak jadi saya punya..err errr

Gua terkenang waktu sekolah menengah dahulu, sambil dengar-dengar The 3rd and the Mortal.

Masa sekolah dulu:


Trend adik/kakak/abang angkat adalah sangat phenomenal. Lu orang boleh lihat di awal tahun sewaktu adik-adik form 1 baru masuk. Tak kira jantina. Senior akan turun padang mencari mana-mana junior yang sesuai dijadikan adik-adik angkat. Macam ritual. Jadi bila minggu orientasi berlalu, lu orang akan boleh lihat kawan-kawan lu orang tersengih-sengih happy, sebab dah ada akak/abang angkat. Seronok la kot tu. Selalunya kalau perempuan akan dapat adik angkat lelaki (ada juga perempuan), dan lelaki akan dapat adik angkat perempuan. Takde kot yang amik adik angkat lelaki. Kecuali kalau senior tu pondan atau desperate nak jugak ada adik. Whoa. Bila datang season memberi request (satu tradisi di mana lu orang boleh hantar hadiah beserta ucapan kepada mana-mana individu. Typically balak-awek, tapi adik-kakak-abang angkat pun ada buat), adik-adik angkat ni akan terima lah hadiah dari akak/abang angkat diorang. Simbol kasih sayang kot. Mana yang super popular tu akan akan menerima berkoyan-koyan hadiah lah. Bila ditanya, akak/abang angkat si budak ni dekat 6 orang. Melangit pulak banyak wouh! Kemudian akan jadi satu macam pertandingan tak rasmi antara budak-budak form 1 ni, tengok sapa paling banyak dapat hadiah request. Kira lagi banyak lagi berharga ah diorang di mata senior dan status sebagai jambu juga naik lah. Jadinya siapa yang takde abang/kakak angkat ni pastinya tak menerima hadiah request, dan akan jadi pressure akibat persaingan entah apa-apa ni. Jadinya ada yang attempt buat request dan hantar hadiah ke diri sendiri dan disguise sebagai orang lain sebagai penerima. Agak pathetic tapi betul oh. Haha. Anyways, gua juga perhati senior perempuan memang suka mengumpul adik-adik angkat ni. Dari cerita yang gua risik-risik ni, yang berwajah kurang menarik, dan tak popular memang suka mengumpul adik angkat ni. Kira macam trofi pulak. Mungkin untuk elevate imej mereka, well who knows. Jumlah adik-adik tak macam banyak pulak. Pergh tak payah sebut ah. Dan kadang-kadang sampai bergaduh-gaduh berebut adik angkat. Complicated betul. Gua pun tak faham kenapa perlu ramai adik angkat. Tapi satu peristiwa yang gua ingat sampai sekarang adalah masa gua dalam library. Masa tu gua form 1 lagi dan memang freshie sangat lah. Gua masuk library sekadar nak baca buku (dan nak rasa air con, muda-muda kan macam perangai tah apa-apa). Kemudian gua mula perasan, dari ekor mata gua ada dua oang senior perempuan nak approach. Gua buat tak tahu, selaku social outcast memang dari muda gua dah terapkan sikap misantrofik dan hateful dalam diri gua. Gua dapat agak sesuatu akan berlaku.

"err adik"
"hmm"
"nak tanya sikit"
"yeah,apa dia?"
"awak..ehmm.hihi.awak.."
"ha?"
"awak nak jadi adik angkat kita tak?"

Gua masa tu memang dah terkejut dah. Mana boleh gua pun jadi mangsa kepada fenomena ni! Gua memang tak angkat muka. Good thing la sebab gua tak kenal muka dia macam mana, kalau tak sampai hari ni gua kutuk-kutuk. Anyway, gua pun jadi cuak dan..

"Apa?eh tak nak ah! Eh tamau!"

Gua tinggikan suara, dah la dalam library. Obviously orang lain boleh dengar. Terus si senior tu berpusing jalan cepat-cepat macam takde apa-apa jadi. Shit man. Awful sial. Nasib baik gua ambil tindakan sewajarnya, ish. Biarlah gua terlepas tak dapat hadiah request, tak dapat makan free dari kakak angkat ke, takde orang nak nasihat gua masa down ke. Eh mana tau perempuan tu psiko ke apa kan. Fuh lega. Adoi macam-macam la.

Haha, zaman sekolah memang seronok. Gua rindukan 5 tahun yang berharga tu.


Tuesday, June 9, 2009

Yes, I do

Syukur. Tu aje gua dapat cakap bila gua terima panggilan siang tadi. Gua diterima dan gua akan mula kerja bulan ni jugak. Tapi kerja belah malam lah. Bila dah camni gua mula ternampak-nampak responsible yang gua kena pegang nanti. Oh man. Especially pinjaman PTPTN. Haha. Nevermind, gua take it slow. Yang penting gua dah tak mahu bergantung duit dengan orang tua gua, dah sampai masa untuk gua amik role tu pulak. Maksud gua mencari rezeki, bukan parenting role muahaha!

Lagi satu gua terpikir dengan bayaran yang dapat ni boleh ke menampung kos hidup kat KL ni. Gua cuba berfikir secara realistik lah, dengan ambil kira keadaan gua sebagai fresh graduate (officially belum, tapi cincai kira ah ye) sebagai contoh. Gua masih berkira-kira berapakah jumlah gaji yang boleh dikira adequate untuk survive kat KL ni. Tahap di mana tolak sana sini, masih ada baki untuk simpanan. Eh, risau sangat apahal ye dok?

Gua teringat pesanan teman-teman dan senior untuk tidak terlalu memilih kerjaya. Dulu gua boh layan saja. Tapi lama-lama gua fikir tak boleh jugak, kental sangat pilih-pilih last-last gua gak terbongkang. Gua bukan dalam posisi untuk memilih. Gua hanya boleh terpilih. Eh paham ke? Yelah, kerja yang gua dapat ni bukanlah dream job gua, tapi for the moment bole ah kot. Sooner or later gua tetap akan move on pursue apa yang gua nak. Masa interview tu hari orang tu ada tanya gua apa gua bayangkan diri gua 5 tahun dari skang. Gua sekadar cakap ' I view myself as a successful copywriter which I always dream of, living a good life, stable income and achieved half of my dreams. And this position,sir, is my first step towards that.' Gua cuak jugak kot-kot gua tersalah cakap, sebab gua tengok dia usha lama semacam aje. Anyway, kadang-kadang gua lupa, nak dapat yang bagus dan berbaloi kena mula dari bawah. Dan gua lupa, kadang-kadang kalau dapat sesuatu yang too good to be true, baik berhati-hati. Cuz it comes with a price, yang kadang-kadang kita sendiri tak mampu tanggung. Macam peristiwa..eh baik gua tak payah ungkap lah.

Anyway, this is it. Gua harap gua kental menghadapi dunia baru ni. Oh gua pasti gua boleh ah.

Monday, June 8, 2009

My mother is more metal than your pathetic mother.

Gua baru balik dari Ampang. Gua ke hospital mak gua yang kena masuk wad. Back problem katanya. Tapi gua sempat seludup dia keluar pergi makan tadi. Muahaha~ Tapi gua dalam diam risau juga. Ye lah, mana lah tau jadi apa-apa. Isk. Ni gua stress ni. Tapi gua tau mak gua kuat semangat. Kadang-kadang gua malu dengan dia pasal gua tak sekuat tu. Dari segi emosi lah. Dan mak gua juga seorang metalhead yang kental. Haha! Tak percaya? Kasi tengok sendiri lar!


Kann. Gua dah cakap! Ni baru baju kurung okay! Dah ada tulis Dimmu Borgir. Tah-tah baju kerja dia ada Gorgoroth ke I Shalt Become ke. Gua tak selak-selak lagi handbag dia. Mungkin ada Bestial Mockery ke, Nokturnal Mortum ke. Arch Enemy gua yakin takde. Apa lagi As Blood Runs Black. Mak gua metal kental! Buargh!

*Sebenarnya gua tengah down sikit la. Risau sungguh isk isk isk*

Jadinya interview petang tadi berakhir dalam pukul 3 lebih. Gua harap gua dapat position tu. Gua terus terang aje tadi cakap yang gua memang nak kerja ni untuk bina reputation. Dan gua harap gua penuhi apa yang diorang nak. Sebenarnya gua ada terfikir gua ada buat beberapa kesilapan sewaktu belajar degree dahulu. Tak perlu lah gua nyatakan kat ini. Isk. *Pukul-pukul muka sendiri*

Takpe, yang penting gua kena ada duit. Takde duit hati jadi gundah gulana haha. Kerja malam pun malam lah. Gua bukan ada menda nak buat malam-malam pun kecuali tido dan buang masa. Keluar malam pun gua jarang. Eh apasal berbunyi seperti seorang loser? Haha.

Alah malas ah nak tulis. Gua nak main PS2 ah.

Related Posts with Thumbnails