A: An Autopsy

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
Adman by day, music writer by night. Closet metalhead on weekends. You may find me weird, but that's just probably you.

I quit smoking and proud of it

Saturday, December 20, 2008

Of accomplished goals, and new hopes

*Sebenarnya copy paste dari blog Myspace saya.sepatutnya entry ni macam main-main kat blog sana,tiba-tiba jadi serius plak.Oh well.*

2008 will come to its end in less than 2 weeks. So what have you've been doing for the past 1 year (uh not exactly, like 11 months la kan?)? Didja managed to accomplished your goals and managed to finished additional golas (if you do la)? Good for yah if you do. As for me, 2008 is so far the most challenging year for me. Yeah you heard that right, the most challenging year for me. Lebih hebat dari tahun aku amik SPM atau PMR takpun ketika berkhatan.lol.

I myself, never actually list down any of goals or new year resolutions, because deep down inside I know, I will never follow it. Like, ikut kepala sendiri lah. That is why sometimes I feel I have no purpose in life. Macam wandering aimlessly. But ever since I started my 2nd year on my degree studies, anehnya aku tiba-tiba buat dan paling best, siap tampal dekat bilik. A turning point, perhaps. Maybe its just another temporary... uh keinsafan? But yeah, I followed the goals and thank god, I managed to completed half of the goals by middle of 2008. Say, not so bad uh, for a guy yang selalu ambik ringan semua benda? Or maybe the goals tu jenis yang mudah-mudah macam belajar memasak ke hape. Nah, I don't think so. Let me list down some of the goals, ada yang bersifat personal so takkan aku nak letak iya dok?

1. aku target nak score 3.3 or above untuk part 4 (masa ni utk goal separuh tahun 2008). Yeah I managed to scored like, 3.31. Lol!Lebih 0.01 plak. But yeah, bila fikir macam mana seksa berjaga malam buat projek yang maha banyak dan juga dengan masalah dengan group members (uh sebenarnya sorang saja) jadi not bad lah, but could' have done it better. Penyesalan hanya satu ah, aku terfucked up paper Law ngan German.Haha. Oh Economics issue tu memang aku screwed it up habis tapi managed to get an A.Yay me~ Yang terbaru thesis @ academic writing aku dapat gred A-. Basically pointer aku ada ah dlm 3.67 camtu. Bajetnya layak dapat Dean's list, tapi sorry ah son, satu subjek aje, mana bole. Lol. Aku anggap tu dah cukup baik sebab aku buat thesis tu dalam serba kacau bilau.

2. Aku nak ke photography trip ke New Zealand (targetnya November 2008) tapi aku bailed out awal-awal lagi sebab costnya saja rm 7000,seorang. Gila mana nak cari, dah la aku dah mula sibuk nak buat internship by April. Tuhan Maha Kaya, aku tak jadi pergi tu mungkin sebab tak mahu aku involve into something yang..well, dahsyat. Semua student yang ke trip NZ tu cedera parah dalam kemalangan di NZ tu. 2 maut termasuk sorang lecturer, yang merupakan jiran aku kat Shah Alam. So I guess its a blessing in disguise? Yeah,sapa tau mungkin aku antara yang terkorban kalau aku pergi. Ah seram.

3. Aku cadang nak buat internship ke international advertising agency yang ada kat KL ni. Gila cita-cita tinggi. Aku tau susah nak dapat sebab status UiTM kalau banding dengan private college, agency lagi pandang the latter, pasal UiTM kokak kot? Haha. Mula-mula aku apply kat Leo Burnett, tapi agaknya secretary tu bangang tak reti nak forward letter kat Yasmin Ahmad, senyap camtu aje. Dah le receptionist dia cakap broken English, aku lak yang terkial-kial. Finally aku dapat buat kat French punya adv agency, Publicis Comm. Banyak kenangan kat situ beb. Memang aku ingat sampai bila-bila. Dari situ jugak aku met someone yang betul-betul special :)

Eh cukup la tuh kot. Ada lagi tapi kang jadi cam essay nak apply scholarship lak, iya? Yeah, so most of the goals sudah tercapai lah, tapi mana boleh berpuas hati kan? Ewah, rasa macam hidup dah terorganise sikit lah. Haha. Aku fikirkan aku perlu juga draft goals untuk tahun hadapan, which I 99% sure will be far more challenging than this year. Sebabnya:
a. tahun depan aku nak grad, insya Allah.
b. dah grad kena la keja dowh (takpun sambung masters)
c. economic recession will be on the climax, katanya la.
d. aku makin tua dowh. I wanna be rich by the age of 28, amacam?Realistik?

SO maybe now is the best time to list down lah kan?
1. Saya nak grad on time, saya tak mahu extend pengajian (selama belajar ni dari diploma ke degree tak pernah fail apa2 paper), saya nak cukup masa saja saya grad. Nuff said.

2. Saya mahu dapatkan job secepat mungkin. When I said job, bermaksud relevan dengan apa aku belajar. Demanding iya? Why not? Tapi kenalah berusaha, and bila dah tak dapat sangat barulah cuba pekerjaan lain. Jual kambing pon not bad apa? Andai saya (baca kuat-kuat ANDAI tu) susah nak dapat kerja atas faktor-faktor tertentu, barangkali saya sambung masters lah.

3. Saya teringin nak bantu ibu saya keluar dari belenggu kesusahan. Not that kami miskin ke apa, its just saya nak ibu saya tak susah-susah nak fikir pasal cari duit nak tanggung adik beradik saya. Huwoh, hopefully saya mampu laksanakan tu.

4. Saya teringin nak perbaiki relationship saya dengan beberapa individu yang telah saya buat silap. Saya (dan kita) tahu, hidup bukan selamanya. Saya mahu orang-orang yang saya dah lukai (physically takde kot, emotionally lah)kembali ada keyakinan dekat saya. Yeah, saya tahu sekadar minta maaf apa guna. Semua orang boleh cakap minta maaf, tapi untuk buktikannya? Saya ingin berbaik dengan ayah saya (abah, saya rindu abah yang dulu) dan juga former inamorata saya (yang sentiasa saya kenang). Saya rajin baca blog lately ni dan saya terbaca blog Sarah is the One kelmarin rasanya, yang buat saya rasa tersentuh, yang berbicara berkenaan menginsafi kesalahan..ah baca lah sendiri.Saya paste di sini.
Saya harap saya punya kesedaran untuk berubah, supaya takde lagi orang yang kecewa dengan saya.

5. Saya berharap saya akan jadi lebih matang dan reasonable dalam membuat keputusan. Saya rasa cukuplah saya berkeadaan sambil lewa selama ni. Bosan bila dapat keputusan yang so-so sahaja bila usaha kita so-so jugak.

6. Saya sudah terlalu lama abaikan pengabdian saya kepada yang Maha Esa. Barangkali kalau kita lupa Dia, adakah Dia akan lupakan kita? Saya perlu tuntut ilmu agama lagi, bukan setakat yang basic-basic sahaja. Saya malu sendiri bila mak saya tanya 'bila nak jadi imam solat jemaah?'. Well bukan sebab ego ke apa kan, tapi dengan umur yang semakin meningkat, begitu juga tanggungjawab. Takkan masih mahu di takuk lama? Saya tak mahulah bila saya dah berkahwin (if I ever to get married la) tiba-tiba isteri saya tanya solat Dhuha (sbg contoh) tu camne ke apa, camne saya nak jawab?

To make a plan is easy but to execute em, is another story. Wish me luck, everybody. Untuk berubah bukan mudah, tanpa determination dan hardwork juga rationality. Dan untuk berubah bukan mengambil masa yang singkat. Saya yakin, asalkan diberi masa dan peluang, saya mampu untuk berubah. Mudah mudahan.

Bagaimana pula dengan resolusi tahun baru kamu?

2 comments:

::Fariz Kongz:: said...

wah2...wishing u a blessful luck (mcm saint plak) for ur year ahead...
aku xpnh ade resolution...sume impromtu aje...bole???

The A said...

haha lol.lain org lain cara kot.tapi asal ada guideline cukup ah.aku ni jenis pelupa,constantly kena diingatkan.silly ah.lol.

Related Posts with Thumbnails